Speedway — 24 srpnja 2008 -
Haugaard, Pavlic i Kus na pobjedničkom postolju

Suvereni pobjednik polufinala svjetskog prvenstva za juniore, voženog prošlog vikenda u subotu u Donjem Kraljevcu na stadionu Milenium, je Jurica Pavlic. Jura je ostao neporažen u svih svojih pet izlazaka na start. Glavnu takmac mu je bio aktualni svjetski juniorski prvak Emil Sajfutdinov iz Rusije. U direktnom dvoboju Jura je bio brži već na startu, Sajfutdinov je bio u potjeri za njim dva kruga, ali je potom morao priznati prednost našem mladom šampionu. Ovaj rezultat ima i veću važnost jer je utrka u kojoj su se borili za pobjednika večeri bila ponovljena zbog pada Kamila Brzozowskog i Jura je sa najnepopularnije žute startne pozicije uspio dva puta biti bolji od Sajfrdinova
 Iako je bio drugi najbolji čovjek večeri Sajfutdinov je propustio mjesto na postolju, zbog pada u svom posljednjem izlasku na start u borbi s Matejom Kusom iz Češke, pa je završio na nezahvalnom četvrtom mjestu. Ali u polufinalu nije važno pobijediti, važno je kvalificirati se, rekao je na presici nakon utrke.Komentirajući svoje šanse u finalu, koje će se 4. listopada održati u Pardubicama, u Češkoj, bio je kratak: pobijedit ću! Pavlic i Sajfutdinov su bili i osjetno brži od ostalih natjecatelja. Prvo je Sajfutdinov s vremenom od 57.78 sekundi "skinuo" čak 1.54 sekunde od svega šest tjedana starog rekorda Jurice Pavlica. Pavlic je odmah odgovorio još bržom vožnjom i novim rekordom staze od 57.64 sekunde.
Drugo je mjesto zauzeo Danac Patrick Hougaard s 13 bodova – time je i sam bio iznenađen jer nije smatran jednim od glavnih favorita iako u svom Engleskom klubu ima zapaženu ulogu. Njegov zemljak Nicolai Klindt, još aktualni europski juniorski prvak, bio jedan etiketiran kao jedan od favorita, na utrci se više borio s tehničkim teškoćama nego s konkurentima i završio s mršava 4 boda. Klindt je najznačajnije ime među onima koji nisu uspjeli. Ulazak u finale su u svojih pet vožnji osigurali i Andrij Karpov iz Ukrajine, dobar znanac naše publike, i Adrian Gomolski iz Poljske.
O preostala dva mjesta u finalu i o tome tko će biti rezerva čak su četvorica vozača morala u razvažanje. Startalo se dva puta. Prvi je pušaj prekinut nakon što je došlo do sudara između Čeha Filipa Šitere i Kamila Brzozowskog iz Poljske. Sudac je krivcem za pad ocjenio Poljaka, na što je ovaj protestirao, ali bez uspjeha. U ponovljenoj vožnji sigurno je pobijedio Igor Kononov iz Rusije, ugodno iznenađenje natjecanja, Šitera je bio drugi dok će se Martin Vaculik iz Slovačke morati zadovoljiti mjestom rezerve u finalu.
Na presici nakon utrke Jurica Pavlic je priznao da su u ekipi žestoko radili i puno trenirali i uz odlično namješten motor došli zajedno do ovog izvanrednog rezultata u veoma jakoj konkurenciji.
U razmišljanju o finalu Jura je napomenuo da je staza u Pardubicama vrlo duga i da traži jake motore i precizna podešenja. Nada se dobrom rezultatu, a sigurno će se najbolje pripremati za tu utrku.
Uz ovakvo razmišljanje već ove godine možemo očekivati juniorskog svjetskog prvaka u Hravtskoj.

Rezultati: Jurica Pavlic (Hrvatska) 15, Patrick Hougaard (Danska) 13, Matej Kus (Češka) 12, Emil Sajfutdinov (Rusija) 11, Andrij Karpov (Ukrajina) 9, Adrian Gomolski (Poljska) 8, Igor Kononov (Rusija), Filip Šipera (Češka) Martin Vaculik (Slovačka) i Kamil Brzozowski (Poljska) svi po 7, Adam Kajoch (Poljska) 5, Robert Ksiezak (Australija) 5, Robert Baumann (Njemačka) 4, Nicolai Klindt (Danska) 4, Hynek Štichauer (Češka) 3, Maksims Bogdanovs (Latvija) 2, Richard Speiser (Njemačka) – rezerva – nije ulazio u borbu

Share

About Author

admin