Speedway 2008 — 10 listopada 2008 -
Najbolji juniori svijeta, slijeva Holder, Sajfutdinov i Pavlic

Najbolji hrvatski vozač spidveja Jurica Pavlic osvojio je treće mjesto na finalu Svjetskog prvenstva za juniore (vozači do 21 godine starosti), koje je održano proteklog vikenda u Češkom gradu Pardubicej. Ruski mladi as Emil Sajfutdinov kojeg se moglo vidjetii i na Mileniumu, dvije je godine za redom osvojio krunu najboljeg juniora svijeta. Sa četrnaest osvojenih bodova i na zahtjevnoj stazi u Pardubicama Emil je bio za nijansu brži od takmaca. O drugom i trećem mjestu odlučivala je dodatna vožnja, budući da su Jurica Pavlic i Australac Chris Holder sakupili po 12 bodova. Jura je sa starta potegnuo odlično i vodio gotovo puna četiri kruga. Ali pri kraju vožnje koncentracija mu je malo popustila i na ulasku u posljednji zavoj ostavio je malo prostora za napad iznutra, a Australac je šansu spremno dočekao i Juricu pretekao tek stotinjak metara pred ciljem.
To je prva hrvatska medalja u svjetskim prvenstvima u bilo kojoj od disciplina. Zapravo je i zlatna medalja bila na dohvat ruke, odluka je možda pala već u izravnom dvoboju Jure sa Sajfutdinovim. Tu se u obračun ubacio Šveđanin Ludvik Lindgren koji je poveo utrku nakon gužve u prvom zavoju. Napadajući izvana Jurica je izgubio puno vremena i otvorio puno prostora Sajfutdinovu iznutra i Rus je odlučnim manevrom prošao s trećeg na prvo mjesto, a Jura je završio drugi. Ali treba istaknuti da poredak na postolju ipak objektivno odražava i odnos snaga trojice najboljih juniora na svijetu i ono što su pokazali u finalu. Sajfutdinov i Holder ovaj puta su bili nešto jači od Jure. Ali iduće godine možda će se ponovo pisati povijest hrvatskog spidveja, dobre su šanse i za prvo hrvatsko zlato. Finale svjetskog prvenstva za juniore 2009. godine održat će se naime u Hrvatskoj, u Donjem Kraljevcu.

Rezultati: 1. Emil Sajfutdinov (Rusija) 14, 2. Chris Holder (Australija) 12, 3. Jurica Pavlic (Hrvatska) 12, 4. Troy Batchelor (Australija)  11, 5. Martin Vaculik (Slovačka) 9. 6. Matej Kus (Češka) 8, 7. Grzegorz Zengota (Poljska) 8, 8. Patrick Hougaard (Danska)  8, 9. Ludvig Lindgren (Švedska) 7, 10. Lewis Bridger (V. Britanija) 6, 11. Igor Kononov (Rusija) 6, 12. Morten Risager (Danska) 6, 13. Andrij Karpov (Ukrajina) 4, 14. William Lawson (V. Britanija) 4, 15. Tai Woffinden (V. Britanija) 3, 16. Filip Šitera (Češka) 2, 17. Simon Gustafsson (Švedska) 0, 18. Kamil Brzozowski (Poljska) nije ulazio u borbu

Share

About Author