Speedway — 28 rujna 2007 -

Jura na Grand Prixu, Nikola pobjednik na Mileniumu

Jura opravdao pozivnicu

Prije izvještaja sa posljednje trke juniorskog prvenstva Hrvatske-Austrije-Mađarske i Slovenije treba istaknuti najveći uspjeh hrvatskog speedwaya u povijesti. Ogromno priznjanje Jurici Pavlicu i nagrada za dosadašnji rad došlo je od vodstva Grand Prixa koje mu je dodijelilo pozivnicu za nastup na slovenskom Grand Prixu koji se vozio u Krškom u Sloveniji, 22. rujna. Jura je krenuo odlično i u prvom svom izlazu na stazu s najboljim vozačima svijeta osvojio drugo mjesto i svoja svoja prva dva boda u GP seriji. U svom drugom i trećem izlazu naš najbolji vozač utrku je završio na zadnjem mjestu, no treba napomenuti da je u trećem izlazu nakon odličnog starta u prvom zavoju bio vodeći no pomanjkanje iskustva u tako velikim utrkama stajalo je Pavlica još kojeg boda. Dva lošija izlaza nisu pokolebala našeg mladog asa tako da je već u četvrtom izlazu osvojio drugo mjesto i nova dva boda. U zadnjem izlazu Jurica je pokazao ono što ga krasi cijele ove sezone, a to je borba do zadnjeg metra. Nakon nešto lošijeg starta Jura se sva četiri kruga borio za jedan bod protiv američkog asa Grega Hancocka i u samoj završnici uz opće oduševljenje tristotinjak hrvatskih navijača osvojio je jedan bod za treće mjesto.
Debijem na GP-u zadovoljlni su ne samo Jura već i kompletan team na čelu sa Jurinim ocem Zvonkom Pavlicem koji je nezamjenjiva karika u uspješnom lancu Pavlic racing teama. S pet osvojenih bodova Jurica je 23 vozač od 38 koji su nastupili na utrkama iz GP serije. Način na koji se u obitelji Pavlic pristupa speedwayu sigurno je da ćemo Juricu Pavlica u budućnosti gledati kao redovnog člana u Grand Prix seriji.

Bez prave konkurencije u juniorskom prvenstvu Nikola Martinec

Prvenstvo Hrvatske, Austrije, Mađarske i Slovenije za juniore zaključeno je u nedjelju 23. rujna utrkom u Donjem Kraljevcu. Po treći put je pobjedio vozač SK Prelog Nikola Martinec koji je dokazao da je najbolji junior u prvenstvu (Jurica Pavlic je priča za sebe). U svim svojim izlazima na stazu Nikola je odnio pobjedu više nego uvjerljivo. Nakon prvog zavoja Nikola ja povečavao prednost i ostali su se mladi vozači morali pomiriti sa činjenicom da je Milenium u nedjelju rezerviran samo za jednog vozača. Od naših vozača 10 bodova sakupio je mladi vozač SK Unia Dino Kovačić, Renato Cvetko (Unia) 9 bodova, Krešo Petković (SK Prelog) 6, Ivan Katić (SK Unia) 5, Nikola Pigac (SK Unia) 3 i Patrik Biber (SK Unia) 2 boda.
Iako je Nikola suvereno vladao prvenstvom i pobjedio u tri od četiri utrke na kojima je nastupio, pobjednik u konačnici nakon 5 utrka postao je mladi slovenski vozač Matija Duh koji je u Donjem Kraljevcu uspio sakupiti tek 8 bodova. Nikola nije nastupio u Mađarskoj jer je na putu doživio prometnu nesreću i izostanak bodova u toj utrci bio je jedini razlog što je Nikola prvenstvo završio kao drugoplasirani sa 3 boda zaostatka pred pobjednikom.
Ako se ova četiri saveza uspiju dogovoriti o zajedničkom prvenstvu juniora za sljedeću sezonu sigurno je da će Nikola biti veliki favorit za osvajanje prvog mjesta jer mu je tek sedamnaest godina. U sljedećoj sezoni nadamo se i boljim rezultatima ostalih naših mladih vozača posebno trinaestogodišnjeg Dine Kovačića koji se u svojoj prvoj sezoni nametnuo kao najveći hrvatski speedway talent.

Rezultati:

Nikola Martinec (Hrvatska) 15,
Aleksander Čonda (Slovenija) 13,
Manuel Novotny (Austrija) 13,
Matic Voldrih (Slovenija) 10,
Dino Kovačić (Hrvatska) 10,
Jozsef Tabaka (Mađarska) 9,
Renato Cvetko (Hrvatska) 9,
Matija Duh (Slovenija) 8,
Attila Lõrincz (Mađarska) 7,
Krešo Petković (Hrvatska) 6,
Lukas Simon (Austrija) 6,
Ivan Katić (Hrvatska) 5,
Nikola Pigac (Hrvatska) 3,
Tamas Szilágyi (Mađarska) 2,
Patrik Biber (Hrvatska) 2
Günther Sladek (Austrija) 0

Konačni poredak u prvenstvu:
1.Matija Duh             81,
2.Nikola Martinec      78,
3. Dino Kovačić         69,
4. Renato Cvetko     61,
5. Nikola Pigac          55,
12. Krešo Petković    32,
17. Andrej Kežman   17,
23. Patrik Biber          8,
24.-25. Ivan Katić      7.

Share

About Author