Hrvatski motosport — 06 rujna 2007 -
Martinec, Kovačić i Duh u društvu
mladih startnih djevojčica

Izvještaj s pretposljednje speedway utrke vožene u Hrvatskoj na stadionu Mladost u Prelogu počinjemo s vješću da je najbolji hrvatski vozač Jurica Pavlci dobio pozivnicu za Grand Prix utrku koja će se 22. rujna voziti u Krškom u Sloveniji. Ovo je najveće priznanje našem mladom vozaču koji je bio prepoznat od strane vodstva Grand Prixa koje mu je omogućilo nastup među 15 najboljih vozača na svjetu. Dodjeli pozivnice predhodile su igre i igrice Slovenskog moto saveza koji je bio jasnog stava da na Slovenskog GP-u mora voziti slvoenski vozač iako su u prošlosti pozivnice dobivali i vozači iz Mađarske . Organizator Grand Prix priredbe u Sloveniji je AMD Krško koji je po šesti put domaćim utrke, odličnu suradnju s hrvatskim klubovima i činjenicom da je Jurica Pavlic daleko najbolji vozač u regiji, okrunio je pozivom Juri da vozi GP. Slovenski je savez na taj predlog dao veto i predložio slovenskog vozača Izaka Šanteja. No kako je speedway po mnogočemu specifičan motosport tako je to i kod određivanja pozivnica za Grand Prix. Po pravilniku GP-a prijedlog za pozivnicu bilo koje trke mogu dati svi savezi u kojima se vozi speedway, a na čelništvu GP-a je da odluči kome će se pozivnica i dodijeliti. U svakom slučaju Jurica je prepoznat kao vozač koji se može ravnopravno boriti sa najboljim vozačima na stazi, a činjenica da je prošlogodišnji juniorski prvak Europe i ovogodišnji viceprvak istog prvenstva i da vozi u Poljskoj ekstra ligi bili su prevaga da ga gledamo u Krškom. Za sada još nema službenih reakcija od slovenskog moto saveza, ali zasigurno je ovo odluka kojoj se nisu nadali jer su pozivnice u pravilu dobivali vozači koji su bili predloženi od saveza organizatora.

No da se vratimo utrci juniorskog Hrvatsko-Austrijsko-Mađarsko-Slovenskog prvenstva koju je organizirao Speedway klub Prelog. Na nedjeljnoj priredbi hrvatske boje branili su dva vozača iz Preloga i četiri iz Unie. Pritajeni favoriti utrke bili su naš vozač Nikola Martinec i slovenac Matija Duh koji je i vodeći nakon tri od pet odvoženih utrka. Duh je sakupio 56 bodova, a naš Nikola ima iz dva nastupa 36. Nikola nije nastupio u drugoj vožnji u Mađarskoj jer je na putu doživio lakšu saobraćajnu nesreću gdje je došlo do prevrtanja kombija. Na žalost taj incident vjerovatno će ga stajati naslova prvaka u juniorskoj konkurenciji jer slovenski vozač vrlo sigurno nastupa na svim trkama junioreskog prvenstva.
Osvježenje preloške utrke bio je mladi Dino Kovačić član Speedway kluba Unia koji je sa nepunih četrnaest godina odvozio odličnu trku i na kraju završio na postolju kao drugoplasirani. Utrka je počela prema očekivanjeima i favoriti su glatko osvajali po tri boda u ogledu sa protivnicima. Već nakon tri izlaza bilo je jasno da će se o pobjedniku odlučivati u 18. vožnji gdje će se na startu naći Martinec, Kovačić i Duh. Sva trojica su pobjedila u svoja četiri izlaza i biloje jasno da ćemo pobjednika utrke dobiti u njihovom izravnom dvoboju. Nakon odličnog starta Dino Kovačić je poveo utrku, sljedio ga je Duh dok je Martinec nakon nešto lošijeg starta morao loviti protivnike na stazi. Da Dino ima malo više iskustva zasigurno bi nakon odličnog starta završio utrku kao vodeći, no pomanjkanje velikih utrka i premalo iskustva stajali su ga boljeg rezultata. U drugom krugu Duh, i Martinec prelaze Kovačića i bore se za prvo mjesto. Martinec je žestoko pritiskao Duha u trećem krugu koji nakon velike pogreške rezultirane pritiskom pada krug kasnije,a utrku dobiva naš vozač Nikaola Martinec dok je mladi Kovačić drugi, a slovenac unatoč padu trku završava kao trećeplasirani na podiju. Treba spomenuti i rezultate ostalih naših vozača. Uz sam bok vodećima bio je Nikola Pigac iz Unie, sakupio je 11 bodova, Renato Cvetko također Unia sakupio je 10 bodova dok su se Krešo Petković SP Prelog i Patrik Biber SK Unia morali zadovoljiti sa nešto slabijim plasmanom. Krešo je uz dosta peha uspio sakupiti 4 boda, dok se Biber morao zadovoljiti samo sa jednim.
Utrku u Prelogu osim pobjedom obilježio je Martinec u svom trećem izlazu kad je odličnom vožnjom srušio rekord staze koji je prije dva mjeseca postavio Jurica Pavlci na Nagradi grada Preloga. Novi rekord je za čak 0,8 sekunde bolji od starog i iznosi 61,6 sekundi uz prosječnu brzinu od 79,95 na sat. Još jedno priznanje organizatoru na odlično pripremljenoj stazi koju su reparirali baš za ovu urrku. Posljednja utrka ovogodišnjeg prvenstva vozit će se na stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu, 23. rujna gdje će se za naslov najboljeg juniora natjecati vozači iz četiri nacije. Tom utrkom bit će zatvorena domaća sezona speedwaya, ali to ne znači da će naši vozači pospremiti motore. Do kraja sezone čeka nas još puno uzbuđenja, a pomno ćemo pratiti nastupe naših vozača na europskim stazama.

Odlučujuća 18. vožnja u kojoj je odlučen pobjednik utrke

Share

About Author