Predstavljanja — 30 studenoga 2011 -
Novi veliki enduro za cestu, ali sa rednim četverocilindrašem!

Atraktivne linije novog Versysa 1000


Od prvoga dana kako se Versys pojavio u javnom prometu, tamo negdje oko 2006.-e, bilo je očekivano da jedan tako dobar koncept motocikla bude opremljen i sa nečim jačim od rednog dvocilindraša. Kawasaki je igrao na sigurnu kartu – napravio je low-cost križanac enduro motocikla za ceste sa konturama visokog terenski kapacitetnog motocikla, koji se istodobno lako i sa užitkom obarao u zavoje – i uspio! Versys je bio pun pogodak, a prodajni rezultati su to i potvrđivali. Njegov uspjeh je nepomračen do danas – jer se i danas za Versys traži "karta više", a kod nas osobito je tražen kao rabljeni motocikl. Ideja o jeftinom, svestranom motociklu koji pruža puno sportskog duha i stvoren je za zavoje, kao i za vozače koji nisu baš novčano potkoženi, uspjela je od prve sekunde, i zvijezda je rođena.

No takav uspješan koncept je – uz puno pobornika – dobio među njima i one koji su htjeli malo više. Mnoge je smetao preslabašni dvocilindrik sa 64 KS, koji je brzo dolazio do svojih granica, osobito glede maksimalne brzine, jer se osjećalo da ta forma i šasija mogu više – i to podosta više! Zato su očekivanja bila usmjerena u razvoj novog dvocilindrika koji bi poboljšao i napuhao svaku brojku koja opisuje sadašnji agregat – no nitko nije očekivao da će Kawasaki svoju pažnju usmjeriti na one stvari kojih u njegovoj kući ima svakako dosta, i to odlične kvalitete – na potentne četverocilindraše koji pogone cijele game drugih modela. I u toj fantastičnoj ponudi, inženjeri Versysa su prošetali sa košaricom pod rukom između tvorničkih polica sa gotovim slatkišima – i odabrali rednog tisućaka kakav se ugrađuje u model Z1000.

1000-ccm agregat se savršeno uklopio u moćan okvir

Taj motor je potpuno nov u gami Kawasakija, produkt je novog razvoja, pa se i o njemu još jako malo zna u praksi. Ipak, povjerenja u dobro odrađen posao konstruktora motora nije manjkalo, i kocka je pala – taj motor ide u kapacitetni okvir Versysa, jer odlična osnova već postoji.

Ta 1043 ccm su bila, znači , svojevrsna nepoznanica, ali unatoč tome – nitko se nije želio predomišljati. To je to! Već sa modela Z1000 znalo se da motor vrlo nježno odgovara na dodavanja gasa u svim režimima rada, da ima puno okretnog momenta na raspolaganju u cijelom spektru okretaja, i da su vibracije minimalne. U nekim segmentima korištenja ukupni potencijal motora bi bio čak i previše, pa su inženjeri tome doskočili na već otprije poznati način – uveli su dva modusa korištenja, kako bi se u otežanim uvjetima vožnje na mokroj cesti ili pri slabijem gripu guma malo ograničila koncentracija vozača na uživanje, i ista usmjerila na sigurnost. Tako je viši mod, naravski, onaj koji oslobađa svu snagu motora, i zove se jednostavno – "Full Power", a onaj slabiji mod uskraćuje isporuku snage za otprilike 25-30% (ni sam Kawasaki se još nije konkretno odlučio), i taj mod je nazvan "Low Power" – iako se nebih kladio da je u toj priči išta "low", iliti niska snaga… pa da ukratko opiušemo glavne karakteristike novog Versysa 1000:

Motor

Vodom hlađeni četverotaktni četverocilindraš sa 1043 "kubika" u cijelom polju okretaja, a osobito u srednim i visokim okretajima motora, isporučuje dovoljno snage da nitko ne bi trebao ostati razočaran, a to čini uz impresivnu zvučnu podlogu usisa zraka.

Brojka koja kaže sve – jednostavno i atraktivno

Ovalne sekundarne usisne zaklopke

Korištenje ovalnih sekundarnih usisnih zaklopki krivo je ne samo za nježno primanje gasa, nego se tako povećava količina usisanog zraka za potrebe izgaranja i predtlakova, a štedi se i prostor.

Aluminijski okvir od dvostrukih cijevi

Niska težina i visoka čvrstoća i krutost okvira omogućuju precizno i sigurno vođenje i upravljanje.

Detalj stražnjeg okvira do čeličnih cijevi

Prednja "upside-down" vilica

Prednja vilica najnovije generacije iz Kayabinih izloga je lakša od dosadašnjih vilica, te je podešena za korištenje na različitim vrstama podloga i načinima vožnje

Pretprigušivač i kratki završni top

Kawasaki je smjestio pretprigušivač ispod motora, što je već viđen princip kod prve generacije Versysa, a što je omogućilo dizajnersko skraćivanje završnog topa, a time i centralizaciju masa

U svakom detalju Versysa mogli bismo naći i nešto "deja vu"

Vodoravan "Back Link" stražnji amortizer

Stražnji ovjes oduševljava odličnim prijenosom snage i doprinosi daljnjoj centralizaciji masa, a vodoravno smještanje stražnjeg amortizera je dizajnerski trik sa praktičnom koristi. Podešavanje prednaprezanja opruge omogućuje podešenje motocikla za vožnju sa suvozačicom ili sa opterećenjem prtljagom.

Sportski 17" kotači

Lakometalni sportski kotači veličine 17" podupiru ukupan dojam pokreta i sportskog duha novog Versysa. Na njima se serijski isporučuju višenamjenske gume  Pirelli Scorpion Trail za jedan veći spektar uporabnosti motocikla.

Stražnji okvir od čeličnih cijevi

Ima funkciju povećanja ukupne nosivosti i time i Versysovu funkcionalnost na dalekim putovanjima sa suvozačicom.

Disk-kočnice sa "petal"-dizajnom i najnovijim ABS-om

Tri disk-kočnice u "petal"-dizajnu ne izgledaju samo dobro, već omogućuju i veću snagu kočenja i preciznije doziranje kočione snage na ručici kočnice, dok je ABS dio serijske opreme.

Disk-kočnice petal-dizajna sa serijskim ABSom

Oblikovanje oklopa

Vrlo funkcionalni oklop Versysu 1000 ne daje samo jedan atletsko-sportski izgled, nego i  vrlo solidnu zaštitu vozača, posebice njegovih nogu, od vjetra vožnje.

Karakterističan oblik prednjih svjetala

Od zadnje generacija Versysa 650, poznati karakteristični dvodijelni oblik prednjih svjetala u Versysu 1000 postaje zaštitni znak obitelji Versys.

Oblik glavnog svjetla – obilježje cijele obitelji Versys

Podesivi Vjetrobran

Vjetrobran se može podešavati po visini u dužini od 30 milimetara bez ikakvih alata.

Najkomfornije Kawasaki-sjedalo za suvozačicu ikada!

Tu je Kawasaki uvažio mnogobrojne kritike na neudobnost sjedala za suvozačicu na modelu 650, i odlučio u inat svima napraviti – kako sam kaže – "najkomfornije sjedalo za suvozačicu koje je ikada izašlo iz njihove tvornice!" To je debelo podloženi, posebno razvijeni materijal za beskonačan komfor na dugim putovanjima. Širina sjedala za suvozačicu, gumirani oslonci za noge koji umanjuju vibracije, kao i novi ergonomski rukohvati otkrivaju pravu namjenu ovog motocikla – duga putovanja u dvoje!

Široki upravljač, dobra zaštita od vjetra

Široki upravljač

Široki upravljač, u kombinaciji sa kompaktnom, uskom pozicijom sjedenja, daje vrhunske mogućnosti potpune i precizne kontrole putanje motocikla.

Veliki tank

Zapremina tanka od cijelih 21,5 litara benzina sa rezervom omogućuje da se posjeti pumpama osjetno smanje

KTRC (Kawasaki Traction Control)

KTRS-sistem pokriva tri različita modusa upotrebe ovog motocikla, omogućujući bezbroj načina vožnje Versysa 1000. Upotreba modusa 1 i 2 je namijenjena sportskijem načinu vožnje, dok je modus 3 namijenjen većoj sigurnosti na cestama bez puno gripa.

2 modusa vožnje


Vozač može birati između "Full Power" moda i moda smanjene snage "Low Power", kada se snaga prigušuje za cca 25-30%.

Instrumenti

Velikom obrtomjeru sa analognim prikazom pridružen je sa strane digitalni multifunkcijski LCD ekran, koji se lako poslužuje preko armature upravljača.

Jednostavan, no atraktivan instrumentarij

Opsežna ponuda originalnog pribora i opreme

Bočni koferi u boji vozila, topcase i 12-voltna utičnica čine ovaj Versys pravim putnim motociklom namijenjenim turama, i brinu se da komfor na dugim turama ne trpi. U ponudi dodatne opreme nalaze se i štitnici za ruke, kao i zaštita motora odozdola.

Cijene

U trenutku pisanja teksta, cijene još nisu bile poznate

Treba samo poželjeti u kojem pravcu otići…

 

Share

Povezane novosti

MV Agusta Brutale 2013

MV Agusta Brutale 2013

listopad 17, 2012
Honda Dakar Rally

Honda Dakar Rally

listopad 09, 2012
BMW HP4

BMW HP4

kolovoz 02, 2012
Brammo Empulse

Brammo Empulse

svibanj 14, 2012
Ossa TR280i

Ossa TR280i

studeni 24, 2010
EICMA: Hondini noviteti

EICMA: Hondini noviteti

studeni 12, 2010
EICMA: Piaggio MP3 Yourban
EICMA: Aprilia RS4

EICMA: Aprilia RS4

studeni 05, 2010

About Author

admin