Oprema — 31 siječnja 2008 -
Tvrtka Knox, britanski specijalist za prevenciju štetnih posljedica sudara i padova, tvrdi da su povrede grudnog koša sedam puta učestalije od povreda vrata pri padovima sa motocikala, te sudara motocikala sa trećim objektima. Veliki interes je pobudila ta tvrtka sa razvojem „Neck Bracea“, štitnika-ogrlice, a sada se duhovi bude i sa novim štitnikom za grudni koš.

Namjera „Neck Bracea“ je da spriječi povrede uzrokovane hiperekstenzijom, prekomjernim istezanjem vrata, kao i ostalih ekstremnih pokreta glave, a koji su uočeni kod profesionalnih vozača motocrossa u američkom prvenstvu. Također, studije udesa motocikala u prometu, vođene u nekim europskim zemljama, ukazuju da je učestalost povreda grudnog koša, prigodom sudara motocikala ili padova sa njih, sedam puta veća nego što su ozljede vrata. I posljedice, pogotovo one sa najtežim ishodom, su puno učestalije kod ozljeda grudnog koša nego kod ozljeda vrata, a zaljučak agencije MAIDS kaže doslovno da su „ozljede vratnog područja u padovima i sudarima uglavnom lakšeg tipa, najčešće su to ogrebotine, razderotine ili nagnječenja“.

Ozljede vrata sudjeluju sa manje od 4% u svih ozljedama maksimalne razine opasnosti, dok ozljede grudnog koša zauzimaju 27% ukupnog zbroja ozljeda te razine opasnosti. Ozljede sa smrtnom posljedicom imaju otprilike istu statistiku omjera povreda.

Knox Chest Protector


Knoxov štitnik (protektor) za grudni koš pokriva prsa i rebra, a može se upariti sa bilo kojim Knoxovim štitnikom leđa koji ima dvije trake prema naprijed. Proizvodi se od laganog materijala sa uzorkom pčeljinjeg saća, specifične težine od samo 200 grama, tako da je vrlo udoban i lagan za nošenje, dok u slučaju udara može primiti i apsorbirati veliku količinu energije. Sam protektor je napravljen od jedne airtex mješavine, tako da ga se može i oprati.

I dok Knoxov „Neck Brace“ nema rezultatski priznatih testova o uporabnoj vrijednosti, njihov „Chest Protector“ je testiran od nezavisnih instituta, te je nositelj atestnog standarda EN1621-2.

Knoxov „Chest Protector“ se proizvodi u malim i velikim brojevima veličina, a u Velikoj Britaniji se prodaje po cijeni od 24,99 funti (cca 244 kune plus davanja za poštarinu).

Više o proizvodu, te on-line narudžbi na http://www.planet-knox.com/detail2.aspx?ID=121

Share

Povezane novosti

Alpinestars oprema

Alpinestars oprema

siječanj 06, 2015
Shoei GT-Air

Shoei GT-Air

studeni 18, 2014
Scorpion kacige

Scorpion kacige

kolovoz 10, 2014
Held Travel Champ kaciga

Held Travel Champ kaciga

ožujak 24, 2014
Nolan N44 Crossover

Nolan N44 Crossover

siječanj 28, 2014
Nolan novosti za 2013

Nolan novosti za 2013

svibanj 15, 2013
AGV SoleLuna

AGV SoleLuna

travanj 04, 2013
Nolan X-802 ponovno na vrhu

Nolan X-802 ponovno na vrhu

listopad 29, 2012

About Author

admin