Oprema — 07 ožujka 2009 -

Kada ste sve to lijepo spojili, ako kaciga dopušta, pogurate žice ispod podstave kacige i spremni ste za pokret. No, prvo treba uspostaviti Bluetooth vezu između mobitela / GPS-a ili MP3 playera i BT 2 uređaja. Budući da je Bluetooth jedno od najjednostavnijih sučelja, instalacija je jednostavna i bezbolna.
 

 

Midland BT 2 funkcionira na temelju prioriteta. Tako su npr. mobitel i GPS navigacija uređaji s prioritetom 1, što znači bilo što radili, kada GPS da uputu ili zazvoni mobitel, BT 2 prekida sve ostale aktivne komunikacije nižih prioriteta. Funkcijama prioriteta 1 upravlja se tipkom “telefon”, tj prvom s prednje strane. Tako npr. kada Vam zazvoni mobitel BT2 prekida komunikaciju sa suvozačicom te Vam daje zvučni signal. Na mobitel se možete javiti preko “telefon” tipke, koju je dovoljno pritisnuti i početi pričati, ili možemo pričekati da telefon zazvoni tri puta te jednom glasno reći neku riječ, te će uređaj spojiti telefonski razgovor. Ako npr. poželite odbiti telefonski poziv, istu tipku treba držati par sekundi.
 

S BT 2 uređajem može se i nazivati. Ukoliko mobitel podržava glasovno biranje, treba pritisnuti tipku telefon i reći ime kontakta kojeg želimo pozvati. U ostalim slučajevima, sa samog BT 2 uređaja se može pozvati zadnji birani broj pritiskom na telefon tipku u trajanju od 3 sekunde, ili jednostavno uzeti mobitel u ruke i nazvati željeni broj.
 

Ono što je još jedna lijepa odlika su trosmjerne komunikacije. Budući da se intercom funkcija onemogućava kada je telefonski poziv u tijeku, moguće je uključiti i npr. suvozača u razgovor. Dovoljno je pritisnuti “intercom” dugme (srednje) i suvozač, tj. druga osoba, bit će spojena. Na isti način se ponovno uspostavlja privatni razgovor.
 

 

Komunikacija drugog prioriteta je intercom razgovor, tj. razgovor s drugom BT 2 jedinicom iz kompleta, dok u treći prioritet spadaju MP 3 playeri, Bluetooth adapteri ili PMR 466 primopredajnici.
 

Budući da nismo bili isprobati GPS uređaje s BT 2 sustavom, morali smo se pozabaviti s MP 3 playerom spojenom na žičani ulaz BT 2 uređaja. Da biste slušali glazbu dovoljno je uštekati iPod ili što već imate u BT 2 preko kabla kojeg dobivate s BT 2 kitom, te podesiti razinu glasnoće na MP3 playeru.
 

No, kako se to sve skupa ponaša u vožnji? Efikasno, rekli bismo. Naime, sustav funkcionira upravo onako kako je opisano u jednostavnim uputama – upotreba nakon 15 minuta postaje toliko prirodna da je to upravo zadivljujuće. Koga god smo nazvali s motora rekao je kako se čuje sasvim normalno, ali to pomalo ovisi i o tome kako montirate mikrofon, jer ako je na mjestu gdje je izložen vjetru, normalno je kako će malo šumiti. Kad smo već kod šuma, kada stojite na mjestu i uređaj je u stand-by načinu rada, čut ćete lagani šum koji ne smeta, nego samo podsjeća da je uređaj tu. Također, slušalice dobro obavljaju svoj posao, iako bi nekima u nekim kacigama mogle malo zasmetati, ali to je do već spomenute montaže, iako slušalice jesu malo veće, ali su dovoljno tanke.
 

Do nekih 120 km/h je sve normalno i prirodno, te se netreba nadvikavati sa suvozačem, ali na višim brzinama stvari ipak postaju malo bučnije, no i to je stvar koja uvelike ovisi o kacigi. Također, uređaj montiran na rub kacige malo narušava aerodinamiku na većim brzinama, ali ovaj uređaj ionako nije namjenjen trkačima, već onima koji uživaju u društvu kada se voze.
 

 

Još jedna od krasnih funkcija ovog uređaja je i mogućnost razgovora s drugim vozačem. Naime, drugu BT 2 jedinicu možete dati drugom vozaču na drugom motoru s kojim želite razgovarati. Stvar funkcionira unutar 200 metara, pa se valja držati propisanog razmaka.
 

Sve u svemu, Midland BT 2 donosi sve funkcije koje bismo mogli poželjeti od jednog komunikacijskog uređaja dok smo na motoru. Rješava Vas svakog problema s komunikacijom koje ste možda imali u vožnji na motoru i to radi sa stilom i bez ijednog problema, a u isto vrijeme izgleda veoma lijepo i ukusno. Malo žuljanje ušiju je samo jedan minus koji ne može ništa moru pluseva koje sa sobom donosi ovaj uređaj. Povoljna cijena je samo šlag na torti.
 

Tehnička specifikacija:
 
– Bluetooth ver. 2.0 stereo
-AGC sistem kontrole zvuka u odnosu na pozadinski šum
– glasovno ili ručno komunikacijskog upravljanja
– privatni ili grupni (3- smjerni) pozivni mod
– ručne kontrole za upravljanje telefonom, interkomom ili žičanom vezom
– vodootporan
– Li – ion baterija (8 sati razgovora)
– dimenzije – 87 x 47 x 16 mm
 

 

Share

Povezane novosti

Alpinestars oprema

Alpinestars oprema

siječanj 06, 2015
Shoei GT-Air

Shoei GT-Air

studeni 18, 2014
Scorpion kacige

Scorpion kacige

kolovoz 10, 2014
Held Travel Champ kaciga

Held Travel Champ kaciga

ožujak 24, 2014
Nolan N44 Crossover

Nolan N44 Crossover

siječanj 28, 2014
Nolan novosti za 2013

Nolan novosti za 2013

svibanj 15, 2013
AGV SoleLuna

AGV SoleLuna

travanj 04, 2013
Nolan X-802 ponovno na vrhu

Nolan X-802 ponovno na vrhu

listopad 29, 2012

About Author

admin