Iz svijeta — 21 svibnja 2012 -

Francuska staza Le Mans bila je domaćin četvrte ovogodišnje utrke. Prognoza vremena nije išla na ruku vozačima i organizatorima, kišno vrijeme vladalo je za vrijeme sve tri utrke. U takvim uvjetima utrke su obilovale brojnim padovima, izljetanjima, odustajanjima ali i odličnim borbama u svim klasama na veliku radost brojnih gledatelja i obožavatelja.

Moto GP: Jorge Lorenzo poveo je utrku od samog početka i nakon nekoliko krugova napravio je prednost od ostalih vozača koju je održavao do kraja utrke uzevši pobjedu i vodstvo u ukupnom poretku. Ali ono najzanimljivije događalo se iza njegovih leđa, u borbi za drugu poziciju u kojoj su sudjelovali Stoner, Rossi, Crutchlow i Dovizioso. Nakon nekoliko međusobnih pretjecanja u borbi za treću poziciju najprije griješi Crutchlow koji proklizava a na sličan način koji krug kasnije završava i Dovizioso. No obojica se vraćaju u utrku. To je omogućilo Valentinu Rossiju da krene u napad na Caseya Stonera za drugu poziciju. Zadnja tri kruga bila su prava poslastica za gledatelje gdje je došlo do prave bitke,a  posebno u posljednjem krugu kada je Rossi uspio preteći Stonera i ostvariti svoj nabolji rezultat na Ducatiju.
Najbrži CRT vozač bio je James Ellison koji vozi za Paul Bird Motorsport.
Ukupni poredak: Lorenzo (90 bodova), Stoner(82), Pedrosa (65), Crutchlow (45),Dovizioso (44).

Moto 2: Najbrži na startu bio je Pol Espargaro koji je uspio vodstvo održati do osmog kruga kada ga prelazi Tom Lüthi. Espargaro u nastojanju da vrati prvu pozicju radi grešku i izlijeće sa staze, no uspio se vratiti natrag u utrku na 9. poziciju. Nakon nekoliko padova na vodećim pozicijama među kojima je i vodeći u prvenstu Marc Marquez, nastalu situaciju koristi francuz Johann Zarco koji dolazi na drugu poziciju. U nastojanju da stigne prvoplasiranog Toma Lüthia pet krugova prije kraja pada i završava utrku na veliku žalost domaćih navijača. To je najbolje iskoristio Claudio Corti koji je sigurno držao drugu poziciju sve do samog kraja utrke. Treći ciljem je prošao Scott Redding.
Ukupni poredak: Espargaro (71 bod), Marquez (70),  Lüthi (68), Iannone (46), Redding (44).

Moto 3: Od početka utrke formirala se skupina od osam vozača koja se borila za vodeće pozicije a predvodio ju je iskusni Hector Faubel.  Sredinom utrke padaju Faubel i do tada treće plasirani Jakub Kornfeil nakon čega vodeću poziciju preuzima Miguel Oliveira kojeg prate Maverick Vinales i Louis Rossi (Francuz, koji nije u nikakvom rodu s Valentinom). 9 krugova prije kraja  Oliveira je pao a krug poslije i Vinales. Vodeću poziciju preuzeo je Louis Rossi koji je u tom trenutku imao prednost preko 20 sekundi. Sigurnom i pametnom vožnjom do kraja sebi je osigurao pobjedu i najbolji rezultat u karijeri na veliku radost domaće publike.
Ukupni poredak: Cortese (67 bodova), Viñales (55), Salom(49), Fenati(45), Rins (44).

Franko Sudan

Share

Povezane novosti

Kawasaki Z300?

Kawasaki Z300?

listopad 14, 2012
Honda CBR i CB 500

Honda CBR i CB 500

rujan 13, 2012
Koncepti budućnosti

Koncepti budućnosti

rujan 07, 2012
Z1000 u novom ruhu?

Z1000 u novom ruhu?

rujan 07, 2012
Novi Kawasaki Z800?

Novi Kawasaki Z800?

rujan 03, 2012

About Author