Svjetski motosport — 05 lipnja 2016 -

_gp_8156-2_middle

Rezultati slobodnih treninga i kvalifikacija uoči utrke još jedne španjolske utrke pali su u drugi plan nakon nesretnog pada mladog Luis Saloma koji je završio tragično. U zavoju br. 12, odnosno već prije zavoja Salom je pao i velikom brzinom klizio ka ogradi odnosno zračnom zidu. Sigurnosni problem nije bila dužina zone izlijetanja već asfaltirana podloga po kojoj je Salom klizio zapravo s minimalnim otporom podloge što je istim takvim gubitkom brzine. Spletom okolnosti uz to je udario u motor koji se odbio od zračnog zida, što je za mladog Španjolca bilo fatalno. Nakon tog događaja održan je sastanak vozača na kojem je dogovoreno da se vozi korigirana staza. Upravo je ta diskutabilna odluka izazvala brojne komentare aludirajući na činjenicu da se ponovno nekim timovima, čitaj Hondi, išlo na ruku. Kako bilo, voženi su dodatni treninzi i kvalifikacije na kojima su prvi red grida zauzeli Marquez. Lorenzo i Pedrosa dok su iz drugog reda startali Barbera, Rossi i Vinales. Iza njih ostali su Crutchlow, Iannone, Petrucci, Dovizioso… Na warm up-u je najbolje vrijeme od 1.45.318 odvozio Rossi.

Lorenzo je poveo utrku ispred dvije Honde, Rossi je zapeo u gužvi ali je odlično odvozio prvi krug i sa sedmog mjesta sa Vinalesom na repu došao do četvrtog mjesta. Budući timski kolege odmah zajednički napadaju i Pedrosu. Rossi je prošao odmah, Vinalesu je Pedro pokazao da nije za otpis.

Rossi se vrlo brzo približavao i vodećim Lorenzu i Marquezu, ulaskom u zadnjih 20 krugova, Rossi je na drugom mjestu. Krug kasnije, deda je već prvi uz kaos na tribinama kao u Mugellu. Gužvu je iskoristio i Marquez probivši se na drugo mjesto. Još je ostalo pitanje guma, hoće li medium smjesa izdržati do kraja utrke. Marquez je držao Rossija, Lorenzo je malo zaostao a Pedro i Vinales su mu bili blizu. Ostatak ekipe predvodio je Iannone nekih stotinjak metara iza vodeće grupe.

U slijedećim krugovima Lorenza prolazi Pedrosa, neuspješno pokušava i Vinales, a Rossi za to vrijeme drži Marqueza na minimalnoj razlici. Vinalesu je trebalo nekoliko krugova da prođe aktualnog svjetskog prvaka. Za to vrijeme su se kroz svoju borbu približili Iannone i Espargaro te se moglo naslutiti da će stići napasti Lorenza s obzirom da je do kraja utrke ostalo 14 krugova.

Nesretni Iannone prilikom napada ruši Lorenza, s tim da će ovaj puta vjerojatno sankcije vjerojatno biti veće nago nakon Argentine kad je srušio Doviziosa. Srećom, prošli su bez posljedica. Na vrhu nije bilo promjena, Marquez je bio blizu i spremao napad u zadnjim krugovima. Ovaj put se nije čekao zadnji, počelo je u zadnjih pet krugova. Krug kasnije Marquez je prošao Rossija. Još krug kasnije Rossi Marqueza… Nakon toga Rossi više nije dozvolio Marquezu da se primakne i na kraju prvi prošao ciljem.

U ukupnom poretku je Marquez sa 125 bodova preuzeo vodstvo ispred Lorenza (115) i Rossija (103). Nastavak prvenstva je za tri tjedna u nizozemskom Assenu.

 

Classification-page-001

 

 

99-jorge-lorenzo-esp_gp_8400_gallery_full_top_fullscreen

Chxpr3eWkAAdeCc

 

 

 

Share

Povezane novosti

MotoGP – Aragon 2018

MotoGP – Aragon 2018

rujan 23, 2018
WSBK – Portimao 2018

WSBK – Portimao 2018

rujan 15, 2018
MotoGP – Misano 2018

MotoGP – Misano 2018

rujan 09, 2018
MotoGP – Austria 2018

MotoGP – Austria 2018

kolovoz 12, 2018
MotoGP – Brno 2018

MotoGP – Brno 2018

kolovoz 05, 2018
WSBK – Misano 2018

WSBK – Misano 2018

srpanj 07, 2018
MotoGP – Assen 2018

MotoGP – Assen 2018

srpanj 01, 2018

About Author

mate