Svjetski motosport — 07 svibnja 2017 -

 

Nakon tri odvožene utrke MotoGP karavana vratila se na stari kontinent. Iako još bez pobjede i u sjeni Vinalesa i Marqueza, Rossi je stigao u Španjolsku na vrhu tablice ukupnog poretka a upravo je prošlogodišnja utrka u Jerezu donijela njegov prvi Pole position i kasnije prvu pobjedu sezone. Ove godine se situacija malo promijenila, već od prvog treninga do kraja kvalifikacija Pedrosa je doslovno pomeo konkurenciju. Klasično za njega, pojavi se iz drugog plana i ako je njegov dan nitko mu ne može ni blizu.

Ovaj puta je cijeli prvi red na gridu pripao Hondama: Pedru, Marquezu i Crutchlowu. U drugom su se kvalificirali Vinales, Iannone i Zarco a iza njih Rossi i Lorenzo. Start sa sedmog mjesta sigurno nije bila dobra situacija za Rossija i mogao ju je korigirati samo odličnim startom odnosno ulaskom u prvi zavoj.

Međutim, u njegovom slučaju je scenarij bio puno gori. Dok se Pedrosa odvojio od samog starta i držao prvo mjesto do kraja utrke, Rossi je od početne faze utrke konstantno gubio pozicije. Nešto s novim Yamahama nije bilo u redu pa se Vinales morao zadovoljiti šestim a Rossi desetim mjestom. Da se ne radi o slučajnosti vidjelo se po samoj vožnji u kojoj su Rossi i Vinales po nekoliko puta griješili i debelo širili putanju a nakon toga nisu mogli vratiti poziciju protiv realno slabijih vozača. Među tim uvjetno rečeno lošijim vozačima bili su Folger i Zarco iz Tech3 tima koji imaju na raspolaganju prošlogodišnje M1. Čak je i Aprilija završila ispred tvorničke Yamahe. Pretpostavljamo da će u Yamahi zvoniti za uzbunu jer njihov današnji performans bio je ispod svih očekivanja.

Zato je iznenadio Lorenzo koji je uspio po prvi puta doći do podija sa Ducatijem. Oko osam sekundi nakon njega ciljem je prošao i Dovizioso što protekli vikend čini pozitivnim u smislu ostvarenih rezultata za Ducati. Marquez je završio drugi, u nekoliko navrata je minimalno smanjio razliku u odnosu na Pedrosu ali daleko od realne situacije za napad. U samoj završnici je Pedrosa još pojačao tempo pa je i Marquez odustao od daljnjih napada i zadovoljio se s dvadeset bodova. Time se situacija u ukupnom poretku svjetskog prvenstva dodatno zakuhala, Rosi je i dalje prvi ali su prva četvorica unutar deset bodova što daje naslutiti odlične utrke u daljnjem nastavku prvenstva. Prva slijedeća utrka vozi se za dva tjedna u Francuskoj na legendarnom Le Mansu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Povezane novosti

MotoGP 2018 testovi u Sepangu
MotoGP – Valencia

MotoGP – Valencia

studeni 12, 2017
WSBK – Qatar 2017

WSBK – Qatar 2017

studeni 03, 2017
MotoGP – Sepang 2017

MotoGP – Sepang 2017

listopad 29, 2017
WSBK – Jerez 2017

WSBK – Jerez 2017

listopad 21, 2017
MotoGP – Motegi 2017

MotoGP – Motegi 2017

listopad 15, 2017
MotoGP – Aragon 2017

MotoGP – Aragon 2017

rujan 24, 2017

About Author

mate