Svjetski motosport — 10 rujna 2017 -

 

Uoči utrke u Misanu, glavna vijest bila je Rossijeva ozlijeda zadobivena na enduru i zbog koje će, ako sve bude u redu, morati propustiti dvije ili tri utrke. Premda nije bio favorit, imao je šanse boriti se za naslov prvaka no sada to više neće biti moguće. Box tvorničkog Yamaha tima tako ostaje na jednom vozaču s obzirom da je odlučeno da ga ovaj vikend nitko neće mijenjati dok će u Aragonu, ukoliko Rossi ne bude u mogućnosti voziti, njegovo mjesto zauzeti tvornički Superbike vozač Michael Van der Mark. Talijanska staza i trenutna izvrsna Doviziosova forma na Ducatiju garantirali su spektakl i bez Rossija iako je šteta što baš što nije bio u stanju nastupiti na domaćoj stazi pred svojim navijačima.

Na slobodnim treninzima su se izmjenjivala vodstva a u glavnim ulogama bili su Marquez, Vinales, Crutchlow, Petrucci i Dovizioso. Gotovo svi su se kretali oko 1.33 da bi u FP3 Marquez jedini probio granicu i odvozio 1.32.958. Na kvalifikacijama se na vrh probio Vinales ispred Doviziosa i Marqueza no nedjelja je osvanula kišna tako da su sve opcije postale moguće.

Na startu se najviše odvažio Lorenzo koji je poveo iz drugog reda ispred Marqueza, Doviziosa i Vinalesa. Zanimljiv rasplet s obzirom da Lorenzo na kiši nije među favoritima, pogotovo nakon što se vrlo brzo počeo odvajati. Na četvrto mjesto je stigao Petrucci a za peto mjesto su Crutch i Miller napadali Vinalesa.

S odvoženih 1.48 Lorenzo je držao najbolje vrijeme i odvojio se oko 1,5 sekundi ispred Marqueza. Nešto kasnije, dok je Petrucci prolazio Marqueza, Španjolac je dao znak da mu se pripremi drugi, “suhi” motor,  iako nije bilo izgledno da će se staza osušiti. Krug kasnije istovremeno padaju Lorenzo i Crutch, highside je izbacio Lorenza dok se Crutch vratio u utrku.

Slijedećih skoro 15 krugova nije bilo promjena, trojac na vrhu se malo približio no bez naznake napada. Petrucci je i dalje bio u vodstvu ispred Marqueza i Dovija dok je četvrtoplasirani Vinales kasnio oko 8 sekundi. Iznenađujuće dobro peto mjesto držao je Pirro na trećem tvorničkom Ducatiju.

U zadnjih pet krugova Petruccijeva prednost se istopila jer su i njemu gume počele puštati dok je Dovi počeo zaostajati za vodećom dvojicom. Marquez je bio spreman u svakom trenutku napasti ali ni Petrucci nije vozač koji će se predati bez borbe, i to još na domaćoj stazi. Marquez je bio puno bolji na kočenju tako da se očekivalo da napadne upravo na kočenju u prvi zavoj. To se i dogodilo u zadnjem krugu. Petrucci je probao vratiti ali je vrlo brzo Marquez napravio nedostižnu prednost i osigurao prvo mjesto. Treći je završio Dovizioso s otprilike 9 sekundi zaostatka.

U ukupnom poretku Marquez se s osvojenih 199 bodova izjednačio sa Doviziosom. Iza njih je Vinales sa 16 odnosno Rossi sa 42 boda zaostatka. Do kraja prvenstva preostalo je još pet utrka a slijedeći je na redu Aragon 24.09.

 

 

 

 

Share

Povezane novosti

MotoGP – Aragon 2018

MotoGP – Aragon 2018

rujan 23, 2018
WSBK – Portimao 2018

WSBK – Portimao 2018

rujan 15, 2018
MotoGP – Misano 2018

MotoGP – Misano 2018

rujan 09, 2018
MotoGP – Austria 2018

MotoGP – Austria 2018

kolovoz 12, 2018
MotoGP – Brno 2018

MotoGP – Brno 2018

kolovoz 05, 2018
WSBK – Misano 2018

WSBK – Misano 2018

srpanj 07, 2018
MotoGP – Assen 2018

MotoGP – Assen 2018

srpanj 01, 2018

About Author

mate