HRInfo — 20 svibnja 2012 -

Motohappening se vraća svojim počecima, kada je organizirao tada originalan raspored s tri grupe sastavljene prema vremenima koje vozači ostvaruju po krugu, a koji raspored je već u startu polučio uspjeh. Kako se broj vozača tijekom godina povećavao, srednja grupa je doživjela ekpanziju, pa su grupe prema željama samih vozača mijenjale svoje rasporede. Danas, u vrijeme sveopće krize, broj vozača se smanjio, pa su time stvoreni preduvjeti za povratak korijenima Motohappeninga, gdje su svi vozači mogli za sebe pronaći idealno vrijeme.
Tako od ovog Motohappeniga brzim vozačima ponovno neće smetati spori vozači i obrnuto, spore vozače neće plašiti brzi vozači. Time se Motohappening i dalje deklarira kao idealan termin za početnike, kojeg inače na Grobniku nema.
Najsporija grupa namijena je onima koji su po prvi put na stazi (vrijeme kruga preko 1’52’’), druga je namijenjena srednje brzim vozačima (krug preko 1’42’’), dok je najbrža grupa namijenjena iskusnim vozačima na Grobniku (vrijeme kruga brže od 1’42’’). Ne treba zaboraviti i već tradicionalnu Rekreativnu vožnju koja predstavlja izuzetnu priliku da u sigurnim uvjetima i pod vodstvom stručnih osoba upoznate čari Grobničke staze.

Od ovog 41. izdanja Motohappening se ponovo koncentrira na samo dva dana, kako bi se sažele utrke i druženja. Dakle, nema više petka na Motohappeningu. Skrećenje je značilo da se izostavlja timska utrka, kako se ne bi oduzimalo vrijeme za slobodne trenige, koji su ponovo raspoređeni u tri grupe. Stoga su i neke utrke premještene sa subote na nedjelju.

Dunlop se povukao kao sponzor, pa se njihov kup na Motohappeningu više ne održava, a svi sudionici vozit će klase Serija 600 i 1000 koja je radi toga na programu i u subotu i u nedjelju, zajedno sa bodovanom klasom Proserija. Od atraktivnijih utrka spomenimo tradicionalni Aprilia-Spyke-Vemar Cup, koji redovito puni gotovo sva mjesta, te kao šlag na kraju subotnjeg popodneva Stunt show.
U nedjelju se kao i do sada vozi utrka klase No Limit 600 + 1000, te klase Naked + BOT + Classic + Oldtimer.

Cijene su ostale iste unatoč svim poskupljenjima u zemlji. Tako trening košta 750 kn, a doplata za utrku 180 kn. Rekreativna vožnja je i dalje 150 kn. Redovna cijena Grobnika je 150 eura jedan dan, a takva je i kod drugih organizatora.

Najveća promjena u klasi Serija 600 i 1000 da se više ne može mijenjati kompletan ispušni sustav, već samo završni prigušivač “Slip on”, odnosno top. U klasi Proserija to je dozvoljeno.

Sve o pravilima i satnici pronađite na službenim internet stranicama Motohappeninga: www.motohappening.com

Share

About Author