Putopisi — 16 rujna 2002 -

Tekst & photo : Željka i Nightrider

Koliko puta ste krenuli prema moru, zadovoljni što ste prošli Karlovac bez gužve, putem gledali razrušene kuće u ratu, došli do Slunja i zapamtili ga jedino po mostu i bananama koje se prodaju uz glavnu cestu? Stati nikome ne padne na pamet, pa tek ste prošli stotinjak kilometara, pretekli jedno desetak kamiona koji su vas iživcirali, bili bi ludi da stanete! A, vidite to je velika greška…Tako blizu naše metropole nalazi se mali raj na Zemlji. Slunj leži na dvije rijeke Korani i Slunjčici koja utječe u Koranu veličanstvenim slapovima. Zato Slunj još nazivaju i “malim Plitvicama”. Smještaj je vrlo lako naći ili preko interneta(www.slunj.hr) ili se jednostavno zaputite i nađete ga na licu mjesta jer skoro svaka druga kuća iznajmljuje sobe. Sobe su vrlo povoljne, imate i mogućnost doručka ( kojeg vjerojatno nećete moći pojesti- pršut, sir , namazi, domaći kruh). Domaćini su vrlo ljubazni i susretljivi,a većina kuća je obnovljena što daje dodatan komfor. Plitvice su udaljene 30 kilometara tako da imate još jednu destinaciju za izlet,a vjerujte da vam se cijene u hotelima na samim Plitvicama uopće ne bi svidjele. Za usporedbu:
SLUNJ – soba 80 kuna + 22 kune doručak po osobi
PLITVICE- 65 EURA za dvokrevetnu sobu(hotel Bellevue), 90 kuna    po osobi za izlet na Plitvice

.

Rastoke su dio Slunja koji leži na Slunjčici , sa drvenim rustikalnim kućicama, mlinovima, mostićima, slapovima… Možete se spustiti do njih sa motorom.Šume i proplanci uz Koranu vam pružaju mogućnost duge šetnje kao i nezaboravnog kampiranja u netaknutoj prirodi.


Putokaz na ulazu u Rastoke .

Slapovi gdje se rijeka Slunjčica rastače na mnoštvo brzaka,potoka i slapova te ulijeva u Koranu.


Rastoke su izvanredan prikaz suživota čovjeka i prirode .


Rastoke su kao mjesto stare 300 godina,sa brojnim mlinarskim kućicama sa vlastitim mlinom te svojim potokom i slapom.Većina kuća ima i mogućnost unajmljivanja soba.


Oduševiti će vas simpatične kuće na brzacima Slunjčice.Nismo probali,ali možemo samo zamisliti kako je to zaspati i buditi se uz zvukove slapova i potoka.


Pastrve koje rastu u bezprijekorno čistoj vodi rijeke Slunjčice koja izvire iz podzemnih voda Plitvičkih jezera .

Sigurno nemate tako često mogućnost uživanja u pripremi pečenih pastrva koje se pred vama izvade iz vode i pripreme za jelo za 15 minuta i to po vrlo povoljnoj cijeni od 35 kuna za pastrvu s prilogom(krumpir ili grah salata).

Jedan od najljepših slapova .

Kupanje ispod slapa je nešto što nikako ne smijete propustiti .

Slapovi na Rastokama obiluju savršeno čistom i bistrom vodom koja se može piti .

Pošto su ovaj kraj pohodile Napoleonove trupe na čelu s maršalom Marmontom,sagradile su ovaj vojni magacin.

Mnogobrojne pješačke staze vode do ostataka starog frankopanskog grada "Gradine",vjerojatno iz 15 stoljeća .


Drveni most preko rijeke Slunjčice koji je podignut za vrijeme Napoleona .


Slika za kraj.

Share

About Author

admin