Modeli 2006 — 13 siječnja 2006 -
MZ SFx (Concept)

Njemački proizvođač motocikala je predstavio svoju studiju motocikla koji bi MZ trebao uvesti na svjetsko tržište u velikom stilu. Na prvi pogled, rezultat je futuristička verzija neuništivog Ducati Monstera, no odgovor u praksi tek treba dočekati. Ako bude sreće…

"Iako je MZ SFx baziran na modelu SuperFighter, ne radi se samo o vježbi", izjavio je dizajner studije Jens vom Brauck. "SFx je novi koncept streetfighter serije koja uključuje tradicionalne vrijednosti MZ-a: jednostavnost, robusnost i različitost."

Jens vom Brauck je postao popularan dizajniravši nekoliko poznatih projekata na moto sceni, a za image MZ-a se brine od početka 2005.godine. Prvi projekt za tvrtku je bio facelifting cijele serije motocikala od 125ccm.  Zaslužan je za dizajn modela MIG 125 i veoma prodavanog SM 125 Gangsta.

Trenutačno, Jens vom Brauck radi na projektu za MZ kojemu bi SFx trebao biti tek mali uvod. Zadatak mu je da napravi model bezvremenskog dizajna, kojemu u budućnosti neće biti potrebni kozmetički zahvati kako bi ostao svjež, da pokaže mehaničke dijelove, te da motor prikaže snažnim i dugotrajnim.

Ukratko, treba dizajnirati novog Monstera. Mnogi su pokušali, nitko nije uspio. Hoće li MZ uspjeti u svom naumu skidanja sa trona kralja svih nakeda? Teško!

Na studiji SFx pogled prvo pada na okvir koji je veoma sličan onome na Hyosung Cometu, te rep kakav koristi BMW na svojim modelima. SFx je studija sastavljena od najatraktivnijih dizajnerskih rješenja motocikala koji se trenutačno nalaze na tržištu u jednu smislenu cjelinu. Možda bi ga bilo najbolje opisati kao motor po svjetskom ukusu, pošto nailazimo na odlike i japanskih i europskih, ali i američkih motocikala.

Studija je tvornički opisana kao potreba za esencijalizmom. SFx treba biti jednostavan, ozbiljan, brutalan, intenzivan u vožnji i lak za upravljanje, a sve to uz minimum potrebnih dodatnih komponenti.

Jens vom Brauck: "SFx je potvrda da tradicionalne vrline poput udobnosti i pouzdanosti mogu biti spojene s emocijama. Njegova pojava nije atraktivna kao što je to slučaj danas sa nadolazećim modelima, već se cilja da na prvi pogled motor odaje dojam pouzdanosti."

MZ moramo pohvaliti kao firmu koja se trudi ući na svjetsko tržište motocikala, poboljšati svoj dizajn i ućiniti svog korisnika sretnim!

Share

About Author

admin