Modeli 2007 — 15 srpnja 2007 -

"Kawasaki se ne srami brutalne snage i brzine koju postiže GTR 1400. Ovaj motocikl je prepun začina i ostalih sastojaka u kojima je Kawasaki najbolji. Najveća snaga u klasi, najbolje osobine u klasi, i novi obrazac za sve ostale u klasi – to je novi GTR 1400!".
Japanski inženjeri nisu glumatali njima urođenu skromnost ili govorili malo riječi; u slučaju novom Kawasakija GTR 1400, rukavica je bačena svima u lice, a pompozne izjave dostojne Muhammeda Alija najavljuju novu, agresivnu marketinšku politiku koja polagano i na Dalekom Istoku ne bira riječi i sredstva…

Neosporna ljepota admiralskog broda iz Akashija

Nakon dugo i predugo čekanja, kuća Kawasaki iz japanskog Akashija je konačno odlučila javnost upoznati sa svim detaljima i specifikacijama svojeg budućeg admiralskog broda, svoje nove uzdanice u klasi super-sport-tourera, modela GTR 1400, na američkom i još nekim tržištima poznatom kao Concours 14, a odmah potom ga i izbaciti na tržište. Sam Kawasaki smatra da je sa tim modelom stvorio i novu klasu velikih putnih tour-motocikala, dosada neviđenih svojstava i performansi, koje je krstio imenom "Intercontinental tourer", aludirajući na stvarno velike udaljenosti koje je isti sposoban prevaliti, i da mu istodobno za te dionice trebaju male količine vremena.

Cockpit snova za brze putnike

O tom motociklu, koji se očekuje već dugo, već je skoro sve rečeno. Mnogo toga je točno, mnogo toga i nije, već je isti predmet raznoraznih nagađanja, ponekad dobronamjernih i skrivenih želja budućih korisnika, a ponekad i frustracija zbog Kawasakijevog neispunjavanja rokova, te zlonamjernih konstrukcija i opstrukcija. Tako su nagađanja najviše bila bazirana na razlozima nepoštovanja najava i rokova izlaska na tržište, te su mnogi inozemni forumi bili puni izjava i svjedočenja "iz prve ruke", a koja su spominjala pucanja kardana pri tako ekstremnim opterećenjima, Kawasakijevo neiskustvo u tako – za njega – ekstremnim tehnologijama kao što su kardan na sportskom motociklu, dugovječnost i izdržljivost sa gorivom (što je bitno za tourera), koju je trebalo ostvariti kod jednog takvog stroja koji omogućuje dosad nezapamćene performanse za motocikl namijenjen putovanjima. Na svaki navod ponekog tehničkog podatka ili barem kalkulacije o snazi ili okretnom momentu, pojavljivale su se usporedne tablice sa modelima ostalih proizvođača koji će – ipak! – ostati konkurencija, iako spadaju u nižu klasu od "interkontinentalne"… tako je najčešće spominjan konkurent – Yamaha FJR 1300 – odmah seciran i uspoređivan, a sve sa svrhom i pronalaženjem odgovora na pitanje "isplati li se čekati taj GTR 1400?", jer su mnogi već i sagorjeli u plamenu želje, i njihovo pozitivno oduševljenje je preraslo u bezočno kritizerstvo…

Desni stražnji poluprofil…. i lijevi profil…

Ukratko, svima je otpočetka znano da je GTR 1400 studija bazirana na odličnom ZZR-1400 modelu, samo što je osnovni motor dobro smanjene kompresije, napredovao je sustav varijabilne kontrole ventila zbog poboljšanja stabilnosti rada u niskim okretajima, umanjena je snaga za više od 30-ak konjskih snaga (tako da sada iznosi još uvijek rekordnih 155 KS pri 8.800 okretaja), kao i okretni moment (koji sa 136 Nm pri 6.200 okretaja predstavlja isto vrhunsku vrijednost za tour-motocikl) , a u mjenjačku kutiju dodani su razni sitni goodiesi koji olakšavaju mijenjanje brzina i smanjuju buku i tvrdoću mjenjača.

Kada već komentiram opremu, možemo reći i da se Kawasaki, u skladu sa novim agresivnim marketinškim tehnikama, ne libi uzdizati kao novotariju i električno podesiv prednji vjetrobran, iako je to, kao tehnologija, već "antička" stvar, prvi puta serijski doživljena na modelu Suzuki GSX 1100 EFE davne 1983.-e godine… No u svemu ostalome, u stvarnom prikazu dojmova o ovom vrhunskom modelu, usudio bih se reći da je kvaliteta usporediva sa Hondinom (što je inače bezvezan razgovor kada se spomene Honda i Hawasaki), te da je GTR 1400 potpuno izjednačen, ako ne i bolji u mnogim stvarima od usporedivih modela iz Hondine kuće, kao što su FJR 1300 ili Pan European.

Motocikl se pojavio u izlozima dealera tijekom mjeseca lipnja, barem u zemljama zapadne Europe i sjevernoameričkog kontinenta, za koje je isti primarno i konstruiran, dok je u hrvatskim izlozima isti dostupan od početka srpnja, uz cijenu od 118.480 kuna za osnovnu verziju. I dok čekamo da vidimo taj ponos u našim rukama, ovdje je prikaz završnih tehničkih podataka sa kojima je Kawasaki službeno izašao u javnost, ostavljajući nestrpljivima i najokorjelijima u čekanju da bace finalne kalkulacije i počnu usisavati komad tepiha u garaži na kojem će počivati to božanstvo… Pa da vidimo kako to izgleda taj komad balističkih sklonosti i – istodobno! – vrhunske udobnosti! I je li to uopće moguće?

Sve je podređeno touringu

Kawasaki Model Name: 1400 GTR (Europe) – Concours 14 (USA)

Karakteristike snage za sportsku vožnju na duge ture

Snaga novog GTR-a 1400 dolazi iz prerađenog pogonskog agregata modela ZZR-1400, koji je prerađen za temeljni rad u niskim i srednjim brojevima okretaja, i koji ima okretni moment koji se razvija na tim niskim i srednjim okretajima. Dojam je da bi već od 2500 okretaja u minuti osjećaj ubrzanja najjednostavnije opisao kao "Whoooooosh", i to u profinjenom obliku, onom koji odgovara suvozačici, kao i koji ne umanjuje užitak solo-vozaču.

To je vodom hlađeni, četverocilindarski motor sa 4 cilindra u liniji i sa 16 ventila, podešen za visoki okretni moment na niskim okretajima. Ubrzanja koja ostvaruje ovaj motor naprosto oduzimaju dah za jedan tourer, vrlo su spektakularna, i motor se rado vrti do visokih okretaja. Zahvaljujući pažljivo i perfektno mapiranom redoslijedu paljenja, odaziv na gas je vrlo lako stupnjevati, te je isti nježan i vrlo prirodan.

Razgolićeni okvir i vidljiv smještaj spremnika goriva

Ram Air

Baš kao i spuersportski motocikli, GTR ima poznati Kawasakijev RamAir sustav. No ovdje je riječ o Dual-RamAir sustavu, smještenom u gornjem dijelu motora, koji je sposoban prikupiti i dati velike količine hladnog zraka potrebnog motoru za vrhunske performanse. Na samom ulazu u RamAir kutiju smješteni su rezonatori koji preusmjeravaju zrak, tako da bi cijela procedura usisa protekla vrlo tiho, kao i rad cjelokupnog motocikla.

Airbox

Smješten je unutar monocoque okvira u obliku dvije kutije, a sve kako bi se dobila kompaktnost izvedbe i tako doprinijelo GTR-ovim kompaktnim dimenzijama i uskoj silueti.

Ubrizgavanje goriva

FI-sustav predstavlja nam jedan oblik pod-gasa, iliti naknadnog gasa gdje elektronika dorađuje i fino uobličuje želju vozača izraženu kroz zakretanje ručnog zgloba. Tako je promjer ventila za gas smanjen sa 43 mm, koliko ima ZZR-1400, na 38 mm, da bi se dobilo nježniji odziv na gas u poljima niskih i srednjih okretaja, a time i nježniju i poboljšanu voznost cijelog motocikla. Zbog smanjenog promjera tijela koje regulira količinu gasa, dobiva se poboljšana ulazna brzina zraka, a odziv na gas je malo prigušen u cijelom polju od niskih do visokih okretaja. Tome u prilog rade superfini injektori koji kod GTR-a omogućuju i finije doziranje ručicom gasa. Kombinacija novog sustava ubrizgavanja sastoji se od povratnih informacija od senzora za kisik u usisu i varijabilnog vremena otvaranja ventila koji smanjuju količinu štetnih tvari u ispuhu, što sve omogućuje da GTR bez problema zadovoljava stroge Euro-III ekološke norme za motocikle.

Detalji stražnjeg dijela okvira i ovjesa

Variable Valve Timing (VVT)

Sa promjenjivim vremenom otvaranja ventila (prve kategorije), bregasta osovina mijenja svoje okretaje u ovisnosti o broju okretaja i položaja ručice gasa. Rezultata toga je visoka količina okretnog momenta na niskim i srednjim brojevima okretaja i izvanredna snaga na visokim okretajima na kraju skale.

Jedan ECU (elektronska kontrolna jedinica) kontrolira OCV (uljni kontrolni ventil), mijenjajući pritisak ulja u komorama aktuatora smještenog kod ulaznih ventila u bregastoj osovini. Kako se mijenja pritisak, ulje se puni ili prazni iz komora koje postoje u bregastoj osovini. Promjenjivost volumena ulja čini da se aktuator pokreće, okrećući bregastu osovinu, i na taj način poboljšavajući ubrzavanjem ili usporavanjem otvaranja ventila. Vrijeme ulaska ulja je malo usporeno na niskim okretajima, smanjujući tako i prijevremeno otvaranje ventila, što rezultira čišćim i potpunijim izgaranjem na niskim okretajima.

Bregaste osovine

Korištene su bregaste osovine specijalnih profila da bi se dobila tehnologija VVT. Nove bregaste osovine se manje podižu nego one na modelu ZZR-1400. Bregaste osovine su napravljene od lakog metala, posebno kovane za dodatnu čvrstoću i precizno otvaranje ventila na visokim okretajima.

Klipovi

Novi kovani klipovi sa preoblikovanim krunama upotpunjuju tehnologiju VVT-a. Usporedivo sa modelom ZZR-1400, kompresija je smanjena sa 12,0:1 na 10,7:1.

Prijenosne šipke

Super-čvrste ojačane prijenosne šipke, iste kao i kod modela ZZR-1400, korištene su i na GTR-u 1400 da bi osigurale izdržljivost i dugotrajnu otpornost tijekom godina intenzivnog korištenja.

Glave cilindara

Napravljene su od magnezijske legure u svrhu smanjenja težine.

Kučište bregaste osovine

Da bi osigurali veliku čvrstoću kučišta bregaste osovine, cilindri su lijevani u komadu zajedno sa gornjim dijelom kučišta. Obložene košuljice cilindra smanjuju trenje prigodom rada, i zajedno sa novokonstruiranim zazorima u cilindru, omogućuju izvanredno tihi rad motora.

Radilica

ACG zamašnjak je povećane težine u svrhu poboljšanja svojstava motora na niskim okretajima.

Impresivni jednostrani završni top ispušnog sustava

Ispušni sustav

Ispušne cijevi od nehrđajućeg čelika su napravljene posebno za model GTR 1400, i podešene su za maksimalno sportske karakteristike. Korišten je raspored 4-2-1, a višestruki katalizator i senzori kisika su korišteni kako bi GTR zadovoljavao stroge Euro-III ekološke norme. Sam ispuh je jednostruk, triovalnog oblika, i zamjenjuje dvostruki ispušni sustav korišten na ZZR-1400 modelu, a poradi smanjenja težine i proizvedene buke.

Protubalansne osovine

Kao i kod modela ZZR-1400, novi GTR ima dvostruke kontrabalansne osovine koji omogućuju izvanredno miran rad i kvalitetnu vožnju bez vibracija.

Hladnjak

Za vrhunske rezultate pri hlađenju, hladnjak motora je opremljen sa dvostrukim ventilatorima različitog promjera, koji pokrivaju veliku površinu hladnjaka (ZZR-1400 koristi samo jedan ventilator).

Elektroinstalacije i strujno napajanje

Uz grijače ručki i mnogo ostalih električnih trošila, ACG strujno napajanje i instalacije su pojačane, iako je ostala ista baterija koju ima i model ZZR-1400.

PRIJENOS SNAGE NA PODLOGU

Kvačilo

Kažu da se Kawasaki GTR-1400 ne naziva "Transkontinentalnim supersportskim motociklom" bez razloga. Kao i Ninja-linija Kawasakijevih supersportaša, i model GTR-1400 dolazi serijski sa kvačilom koje ograničava izboje momenta na zadnjem kotaču i njegovom blokadom ili zanošenjem (tzv. "antihopping" kvačilo), a koji se javljaju prigodom mijenjanja u nižu brzinu pri visokim okretajima. Prigušivači smješteni na osovini kvačila umanjuju udarac na kvačilo i prijenos, brinući se da i dalje snaga na kotač dolazi nježno i bez vanjskih znakova… Sam rad hidrauličnog kvačila je je jednako nježan i vrlo lagan, zahvaljujući radijalnoj pumpi u glavnom cilindru.

Prijenos

GTR-1400 dolazi opremljen sa mjenjačkom kutijom u kojoj je 6 brzina. Šesta brzina služi kao "overdrive", omogućujući smanjenje brzine kretanja motocikla bez mijenjanja brzine u mjenjaču, a rezultat toga je veći komfor kod krstarenja po otvorenim cestama i manja potrošnja.

Detalji Tetra-lever zadnjeg ovjesa…

Tetra-Lever Zadnji Ovjes

Da bi se osiguralo da će se GTR-ov ogromni okretni moment prenijeti na podlogu što je moguće potpunije, korištena je dvostrana opružna noga visoke čvrstoće, vezana uz okvir na 4 mjesta. Takav sustav Kawasaki naziva „tetra-lever“. Isti je dizajniran da izjednači tendenciju podizanja i spuštanja prijenosnih vratila kod dodavanja ili oduzimanja gasa. Tako rade u parovima po dva nosača, osiguravajući nježan i ujednačen prijenos snage na podlogu. Kvaliteta vožnje i ponašanje okvira motocikla su tada gotovo izjednačeni sa lančanim pogonom, sa dodatnom prednošću u osjećaju zbog direktnog prijenosa. Visoka čvrstoća ovog rješenja zadnje vilice daje i odličnu povratnu informaciju vozaču o podlozi po kojoj se vozi, stvarajući tako jedinstveno sports-tourersko GTR iskustvo.

DIZAJN OKVIRA PODREĆEN UPRAVLJIVOSTI

Aluminijski Monocoque Okvir

Za uspješnu kombinaciju male težine, uskog dizajna i sportskih karakteristika, novi GTR 1400 je opremljen sa novim aluminijskim monocoque okvirom visoke čvrstoće. Taj jedinstven okvir je naprednija verzija okvira korištenih po prvi puta na modelima Ninja ZX-12R i ZZR-1400. Na taj način vozač dobiva visoku stabilnost, lako rukovanje i vrlo direktan odaziv sa ceste, što je sve ono što treba za jedan transkontinentalni supersportski tourer.

Da bi se smanjio utjecaj povećane težine na svojstva rukovanja i upravljanja motociklom, glava upravljača, gornja ploča i spojevi ovjesa su napravljeni vrlo kruto, dajući okviru GTR-a 20% veću čvrstoću nego što je ima onaj okvir na modelu ZZR-1400.

Zadnja osovina i rješenja stražnjeg ovjesa i kotača

Balans težine naprijed/natrag

Usporedivo sa modelom ZZR-1400, okvir GTR-a ima veći kut prema vilici, tako da je prednja osovina pomaknuta 30 milimetara naprijed. Opružna noga je također produžena, pomičući stražnju osovinu također za 30 milimetara unatrag. Rezultat je činjenica da je raspored težine između prednje i stražnje osovine gotovo nemjerljivo različit od modela ZZR-1400. A kako je GTR razvijan sa ciljem da nosi opterećene bočne kofere cijelo vrijeme, zajedno sa suvozač(ic)om na stražnjem sjedalu, fino podešavanje ovjesa je dječja igra u jednom potezu na daljinskom podešavanju istoga pod vozačevom rukom.

Centralizacija masa

Rezervoar za gorivo je smješten unutar središnje šasije, i produžuje se okomito skroz ispod sjedala. Baterija i ABS-jedinica su isto tako smješteni središnje, osiguravajući tako izvrsne rezultate u raspodjeli masa i po uzdužnoj, i po okomitoj osi.

Lijep i učinkovit, električno podesivi prednji vjetrobran u najnižem položaju

Električno podesivi prednji vjetrobran

Električno podesivi prednji vjetrobran i bočni koferi su također pričvršćeni i smješteni što je moguće bliže centru težišta motocikla, a sve zbog lakšeg manevriranja sa motociklom kada se kreće na mjestu ili na uskom prostoru.

Geometrija Okvira

Zahvaljujući Tetra-lever opružnoj nozi, virtualna mjesta učvršćenja ovjesa ostaju baš tamo gdje se i nalaze, smanjujući pomake okvira gore-dolje, a koji se inače povezuju sa klasičnim mjenjačkim i prijenosnim sustavima. U usporedbi sa ZZR-1400 modelom, kut vilice je povećan sa 23° na 26°, sa čime se je dobila poboljšana ionako superiorna stabilnost po pravcu.

Međuosovinski Razmak

Vozačka stabilnost je izvrsna, zahvaljujući djelomično i međuosovinskom razmaku, koji je povećan za 60 mm u odnosu na model ZZR-1400. U skladu sa time, GTR-u je olakšan prolazak i nagib, te stabilnost u zavoju, čime je postao još bliži supersportskim motociklima.

PRECIZNA KONTROLA I PRIRODNO UPRAVLJANJE

Okrenuta prednja vilica

Prednja vilica debljine 43 milimetra napravljena je izvanredne čvrstoće, i sa tim svojstvima se nastavlja na okvir omogućujući izvrsna svojstva pri velikim brzinama, bez obzira na vrste cesta, bile one alpski prijevoji ili autoceste. Prednja vilica je podesiva u pogledu tvrdoće i rebound damping and preload.

Tetra-Lever Zadnji Ovjes

Tetra-lever zadnji ovjes je učvršćen na četiri točke sa lijeve i desne strane, i podupire temeljni Kawaskijev Uni-Trac sustav prigušenja. Taj sustav gotovo u potpunosti kretanja gore-dolje uzrokovana izmjenama brzina, ubrzanjima i kočenjima, a što sve rezultira vrlo prirodnim osjećajem pri vožnji.

Na svakom motociklu postoje suprostavljene sile, koje čine tromost ili inercija, i koje guraju motocikl unaprijed na prednju vilicu, te potisne sile obrtnog momenta koje ga guraju na stražnju opružnu nogu, izražavajući želju da zavrte i završni prijenos u potpunosti. Sa uobičajenim opružnim nogama, ta vrtnja se koncentrira u jednoj točci na završnom prijenosu. Korištenjem udruženih nosača, Tetra-lever stvara efektivno dužu opružnu nogu, sa povećanim krakom poluge, pomičući točku rotacije („iliti „virtualnu točku opružne noge“), prema naprijed. Prednost toga je u onemogućenom dobivanju okomitih kretanja proizašlih iz takvih sila, bolje rečno iste su minimalizirane, kao i svi negativni popratni efekti.

U savršenom scenariju, Tetra-lever bi u potpunosti poništio taj efekt, ali određena količina rotacije je ipak poželjna da bi vozač imao bolji osjećaj za raspodjelu težine prigodom promjene brzina, te ubrzanja i usporavanja. U GTR-u su ta podešenja napravljena tako da su dobivene karakteristike u tom pogledu gotovo identične motociklu pogonjenim lancem.

Da bi se osigurao visoki komfor tijekom dugih vožnji i tura, te istodobno postigle performanse dostojne supersportskih motocikala, za GTR su – potpuno ispočetka – stvorene nove vrijednosti set-upa, kao prijenosni omjeri, dužina hoda radilice, mape paljenja i tehnike prigušenja. Ovjes omogućuje izvrsno „gutanje“ udaraca, dok su razlike između vožnje na samo i sa suvozač(ic)om i pod punim teretom gotovo neznatno za ovjes.

Stražnji ovjes ima podesivost hoda prigušenja, a potpuno je prilagodljiv i kao pretpodešenje za određeni stupanj opterećenja putem daljinskog hidrauličnog podešivača, koji u potpunosti anulira potrebu za bilo kakvim dodatnim alatom za tu namjenu.

Opružna noga iz jednog komada

Opružna noga izlivena iz aluminija u jednom komadu je vrlo lagana i vrlo čvrsta. Dvostrani Tetra-lever dizajn ima puno više torzione čvrstoće od jednostrukih opružnih nogu, i čini temeljni sportski potencijal GTR-a. Korištenjem konstrukcije koja rasterećuje opterećenje u jednoj točci postiže se i veća sigurnost cijelog ovjesa kroz smanjeno naprezanje na jednom području. Smještanjem oslonca opružne noge unutar okvira, onako kako to imaju riješeno motocikli pogonjeni lancem, rezultira vrlo krutom strukturom. Dodatno tome, i sam pokrov na lijevoj strani opružnih nogu dodatno ukrućuje čvrstoću prijenosa.

Radijalni sustav prednjih kočnica

Kotači

Lakometalni prednji i zadnji kotači istog su sportskog dizajna kao i na modelu ZZR-1400. Dapače, u skladu sa povećanim opterećenjima pogona i nosivosti u odnosu na ZZR-1400, stražnji kotač je izveden pojačan i veće čvrstoće.

Gume

GTR se kreće na gumama iste veličine kao i model ZZR-1400. To znači da su sprijeda gume veličine 120/70 ZR 17, dok su odozada gume 190/50ZR17. Modeli guma su konstruirani u skladu sa vrhunskim zahtjevima GTR-a, što znači da su mekane (kako bi bolje upijale sve neravnine, a sportski ovjes imao manje posla na pružanju udobnosti, što je osobina nasuprotna sportskim podešenjima), te da svojim ponašanjem olakšavaju upravljanje, dajući osjećaj da između nogu imate dvostruko lakši motocikl. Vjerujem da gume na ovom motociklu neće predugo trajati, ali vjerujem i da onome, tko bude istovario 17-ak tisućica eura da tu ljepotu vozi po cestama sa HR tablicom odozada, neće to biti jedna od primarnih briga u životu…

Senzor Pritiska Zraka U Gumama

Da bi vozač pravovremeno bio upozoren na bilo kakve nepravilnosti glede tlaka zraka u gumama, u kotače u ugrađeni senzori, koji su serijska oprema, i po čemu je GTR prvi motocikl u svijetu u kojemu je taj sigurnosni sustav postao standard.

Sistem omogućuje vozaču da nadgleda pritisak u gumama za vrijeme vožnje. Kada tlak zraka padne ispod vrijednosti od 220 kPa, prikazuje se upozorenje o niskom pritisku u gumama. Računalo koje upravlja senzorom ima sposobnost rekalkulacije vrijednosti i do 20°C, kako bi se spriječilo lažna upozorenja nastala porastom temperature zraka u gumamam uslijed zagrijavanja guma.

VRHUNSKA KOČIONA SVOJSTVA

Prednje kočnice

Prednje kočnice koriste isti glavni cilindar sa radijalnom pumpom kao i model ZZR-1400, ali sa novodizajniranim rezervoarom. Kao supersportski motocikli, i GTR koristi radijalna, nasuprotna četveroklipna kliješta sa poluplutajućim diskovima nazubljenog profila promjera 310 mm. Snaga kočenja je jednostavno – vrhunska.

Detalji prednjeg kotača i kočnica

Stražnja kočnica

Zbog toga što se touring-vozači više vole oslanjati na stražnju kočnicu, ista je povećana, pa je kod GTR-a ona promjera 270 mm, što je 20 mm više nego kod modela ZZR-1400. Površina papučice kočnice je isto npovećana radi lakšeg korištenja. Kao i prednje kočnice, i stražnji disk je nazubljen radi lakšeg hlađenja i atraktivnijeg izgleda, a na njega djeluju dvoklipna kliješta.

ABS

Na GTR-u je ugrađen sustav ABS-a sa neovisnim prednjim i stražnjim kočionim sustavom. ABS je podešen tako da – kada su već ispunjeni uvjeti da isti radi – vozaču pruža najbolji prirodni osjećaj koji motocikl može ponuditi, umanjujući efekt vožnje sportskog motocikla.

ERGONOMIJA PRELAŽENJA VELIKIH UDALJENOSTI I VOZAČKA POZICIJA

Vozačka pozicija

Prostorna i komforna vozačka pozicija uklanja ukočenost koja nastaje dugim vožnjama, i omogućuje vozaču lako prebacivanje vlastite težine naprijed i natrag za vrijeme vožnje, zbog prostora koji vozač ima na raspolaganju na svojem sjedalu.

Fotografija cockpita sa upaljenim motorom

Upravljačke ručke

Usporedivo sa modelom ZZR-1400, upravljačke ručke na GTR-u su smještene 96 milimetara prema natrag i 100 milimetara povišeno, dajući više opušteniju i uspravniju vozačku poziciju nego što je to slučaj na supersportašima, dok je ta pozicija istodobno sportskija nego na usporedivim touring-motociklima. Pokraj ručki se nalaze i priključci za električno grijanje vozačkog i suvozačkog sjedala.

Sjedalo

Vozačko sjedalo je relativno čvrsto i kruto, napravljeno od tankog jastučastog materijala (takav dojam ostavlja), omogućujući veliki komfor na dugim vožnjama. Naravno, od dobrog uvijek postoji bolje, pa se u after-market ponudi može naknadno, kao dodatna oprema, naručiti i sjedala od gela, koja će se do određene mjere prilagođavati oblicima tijela i tako pružati još bolji grip i udobnost. Dio sjedala za suputnicu je posebno oblikovan da bi se vožnja u dvoje stvarno guštala, pogotovo kroz veći nagib prema vozaču za veći osjećaj blizine, a time i sugurnosti, kao i za bolji pogled naprijed kroz povišenje sjedala. Sjedalo je ukupno 15 mm više nego na modelu ZZR-1400, i oblikovano za pružanje oslonca po većoj dužini prijanjanja tijela, kako bi se vitalne točke tijela što više rasteretile za dugih vožnji.

Detalji stražnjeg dijela sjedala i gornja ploča na bočnim koferima

Oslonci za noge

Oslonci za noge su smješteni niže i malo više prema naprijed nego na modelu ZZR-1400, što – zajedno sa povišenim sjedalom – stvara puno ugodniji vozački prostor. Oslonci za noge suvozač(ic)a su također dizajnirani za manje savijanje u koljenima i za udobniji smještaj na dužim vožnjama.

Rezervoar goriva

Rezervoar za gorivo kapaciteta 22 litre se proteže ispod sjedala, doprinoseći centralizaciji mase motocikla. Takvo rješenje se dokazalo dobrim za ukupno uski prednji profil motocikla i ugodnijom vozačkom pozicijom.

Instrumentarij lijeve ruke

Električno podesivi vjetrobran

Za dodatnu zaštitu putnika na motociklu od zračnih struja i turbulencije, GTR ima supersportski vjetrobran posebno oblikovan za supersport-touring prohtjeve. Visina vjetrobrana i njegov nagib su bezstupanjski podesivi električnim putem. Vjetrobran ima zanemariva iskrivljenja slike, omogućujući vrhunski realnu sliku pogleda kroz vjetrobran.

Zaštita za noge

Odvojiva zaštita za noge omogućuje strujanje zraka indirektno oko vozačevih nogu, istodobno odvodeći toplinu agregata dalje od vozačevih nogu. Uklanjanjem te zaštite omogućuje se da toplina agregata bude usmjerena na protok pokraj nogu vozača, čime se poboljšava komfor vožnje i grijanje za vrijeme vožnje u hladnijim danima.

NOSIVOST

Kapacitetni koferi

Pričvršćeni kao standardna oprema, kapacitetni koferi su integrirani u cjelokupan dizajn motocikla, čineći sa njim jednu cjelinu. Koferi se lako odvajaju. Vodonepropusni, svaki od njih će sa lakoćom skrivati jednu potpunu integralnu kacigu. Koferi su smješteni što je moguće bliže motociklu, te najbliže centralnoj liniji težišta motocikla, kako bi što manje doprinosili bilo kakvoj nestabilnosti motocikla pri velikim brzinama. I njihova težina je takova da što manje negativno doprinosi ukupnoj masi motocikla. Maksimalno opterećenje svakog kofera je 10 kilograma.

Koferi su kapaciteta 33 litre… …I sa motociklom čine cjelinu.

Priručni spremnik za rukavice

Priručni spremnik za rukavice je smješten na vrhu rezervoara za gorivo, i idelana je za spremanje malih stvari kao što su sunčane naočale, putne karte ili papirići za cestarine. Isti se otvara na jedan lagani pritisak prstom.

Stražnji nosač

Vrlo lagani ugradbeni stražnji nosač, sa 10 kilograma dozvoljenog opterećenja, je serijska oprema GTR-a. Dizajniran je da bude usklađen sa originalnim Kawasakijevim top-caseom.

DIZAJN

Oklop

Dizajniran u zračnom tunelu, oklop GTR-a je visoko aerodinamičan, te posebno oblikovan da udovolji izvrsnoj stabilnosti samog motocikla pri velikim brzinama. Široki gornji dio daje izvrsnu zaštitu od vjetra i vremenskih uvjeta, a njegov dizajn otkriva agresivni styling koji GTR odmah otkriva kao jedan prepoznatljivi Kawasaki motocikl.

Markantna i jaka svjetla

Svjetla

Svjetli multi-reflektori daju jasnu i široku svjetlosnu zraku, koja noćnu vožnju čini umirujućom i jasno vidljivom. Posebne "leće svjetlosnog voda" sa strana glavnog svjetla čine motocikl više vidljivijim sa strana. Sportska LED svjetla na repu smještena su visoko za bolju vidljivost odozada. Prednji žmigavci su ugrađeni u prednju masku, dok su stražnji žmigavci lako vidljivi , čak i kada su koferi na motociklu.

Sportski instrumenti

Sportski, multifunkcijski instrumenti su iste izvedbe i tipa kao i kod modela ZZR-1400, i prikazuju lako čitljivu crnu instrument-ploču. Dodatno na to, GTR ima još i pokazivače količine goriva, dva trip-metra, putno računalo sa prikazom potrošnje goriva i pritiska zraka u gumama.

ADMIRALSKI DETALJI

KIPASS

KIPASS (Kawasaki’s Intelligent Proximity Activation Start System*) je sustav centralnog zaključavanja koji omogućuje daljinsko aktiviranje glavnog prekidača motocikla. Ovo je prva upotreba takvog sustava u svijetu touring-motocikala, i umnogome pomaže vozaču za veći komfor. Za dodatnu sigurnost, u GTR-ov sustav ubrizgavanja je ugrađena i funkcija immobilizera. Taj sustav funkcionira na enkripcijskim algoritmima kodnog imena "Misty", kojega je razvila tvrtka Mitsubishi Electric Corporation.

Podrška za druga trošila

Jedan svenamjenski DC priključak je ugrađen za lagano priključenje dodatnih trošila, kao što su grijači ručki i druga dodatna oprema. Kapacitet priključka je 70 W izlazne snage.

Impresivna i sportska stražnjica

BOJE za ZG 1400 A (ABS):

Neutron Silver

Metallic Diablo Black

SPECIFIKACIJE TEHNIČKIH PODATAKA

Motorna oznaka ZG 1400 A8F

Tip: Vodom hlađeni, 4-taktni linijski četverocilindrični motor

Zapremina: 1,352 cm3

Provrt i Hod: 84.0 x 61.0 mm

Kompresijski omjer: 10.7:1

Sistem ventila: DOHC, 16 ventila sa VVT tehnologijom

Sistem goriva: Ubrizgavanje goriva kroz 4 komada φ38 mm

Ubrizgavanje: Digitalno

Startanje: Električno

Podmazivanje: Prisilno podmazivanje, mokra kupka

Prijenos: 6-brzinska mjenjačka kutija sa povratom

Završni prijenos: kardan

Primarni redukcijski omjer

Omjeri u brzinama:

1 1.556 (84/54)

2 3.333 (50/15)

3 2.412 (41/17)

4 1.900 (38/20)

5 1.545 (34/22)

6 1.292 (31/24)

Ukupni redukcijski omjer 1.074 (29/27)

2.036 (14/22 x 32/10)

Kvačilo: Mokro, multi-disk, manualno

Okvir

Tip: Monocoque, Prešani aluminij

Gume:

prednje 120/70 ZR 17 M/C (58W)

stražnje 190/50 ZR 17 M/C (73W)

Nagib vilice 26.1 stupnjeva

Predtrag 112 mm

Kut upravljača (lijevo/desno) 31 stupnjeva / 31 stupnjeva

Ovjes:

Oznaka ovjesa: ZG1400A8F

Naprijed:

Tip: 43 mm okrenuta vilica sa „top out“ oprugama

Prigušiv povrat amortizera TBA

Potpuno prilagodljiva opruga

Straga:

Tip Bottom-Link Uni-Trak sa plinom punjenim amortizerom, Tetra-Lever

Prigušiv povrat amortizera TBA

Potpuno prilagodljiva opruga

KOČNICE

Naprijed:

Tip dvostrukih poluplutajućih diskova sa listićima promjera 310 mm

Dvostruka kočiona kliješta radijalnog tipa, nasuprotna 4 cilindra, 4 pločice

Straga:

Jednostruki disk promjera 270 mm

Kočiona kliješta sa dva cilindra

DIMENZIJE

Dužina preko svega 2,270 mm

Širina preko svega 1,000 mm

Visina preko svega u normalnom/povišenom položaju 1,290 mm / 1,405 mm

Međuosovinski razmak 1,520 mm

Visina od tla 125 mm

Visina sjedala 815 mm

Težina motocikla spremnog za vožnju 308 kg

Zapremina spremnika goriva 22 litre

PERFORMANSE

Najveća snaga

114 kW {155 PS} / 8,800 okretaja (Europa)

78.2 kW {106 PS} / 8,000 okretaja (Francuska)

Najveći okretni moment

136 Nm {13.9 kgƒm} / 6,200 okretaja (Europa)

121 Nm {12.3 kgƒm} / 4,500 okretaja (Francuska)

Share

Povezane novosti

Peraves Monotracer

Peraves Monotracer

travanj 05, 2007
Peraves Monotracer

Peraves Monotracer

travanj 05, 2007
Suzuki GSXR-TT

Suzuki GSXR-TT

travanj 03, 2007
PIAGGIO MP3

PIAGGIO MP3

ožujak 16, 2007
BRP Can-Am Spyder

BRP Can-Am Spyder

ožujak 05, 2007
BRP Can-Am Spyder

BRP Can-Am Spyder

ožujak 05, 2007
Ducati Monster 695

Ducati Monster 695

veljača 03, 2007
Ducati Hypermotard

Ducati Hypermotard

siječanj 27, 2007

About Author

admin