Speedway — 19 svibnja 2006 -
Pobjednici trle u Donjem Kraljevcu Pavlic, Karpov, Hlib

Svjetsko prvenstvo za juniore 2006.godine počelo je ove subote u Donjem Kraljevcu. Na stazi stadiona Milenium vještinu i hrabrost odmjerili su vozači iz devet zemalja. Domaća publika došla je na svoje, prvi nastup Jurice Pavlica u ovoj kategoriji donio je i izvanredan uspjeh, drugo mjesto, što je dosad najznačajniji rezultat za hrvatski spidvej u ovoj konkurenciji. Pobijedio je Andrij Karpov iz Ukrajine, ispred Jure i Poljaka Pawela Hliba. Jura je zapravo dominirao prvim dijelom programa od dvadeset vožnji. Četiri puta je ishod borbi s rivalima riješio već na startu, a onda kad je u tome bio malo brži Hlib, Jura je energičnim pretjecanjem već u prvom zavoju dobio i taj dvoboj. Poredak na samom vrhu u natjecanjima Svjetskog prvenstva za juniore odlučje dodatna finalna vožnja četvorice najboljih. Jura je tu malo zakasnio na startu za Karpovim, koji više nije učinio grešku i tako izborio konačnu pobjedu. Karpov i Pavlic izdvajali su se sigurnošću svoje vožnje tijekom večeri, no Ukrajinac je u najvažnijem trenutku reagirao nešto bolje, a i imao malo više sreće. No i drugo mjesto Pavlica imat će izvanredan odjek u svijetu spidveja. U ovom natjecanju on je debitant, bez iskustava i prijašnjeg renomea. Poznavaoci su očekivali da će on proći u sljedeći krug natjecanja, ali uvjerljivost kojom je to učinio ipak je više je od onoga čemu se smjelo nadati i što se od njega smjelo tražiti.
– Ove večeri je za mene bilo važno da se plasiram u polufinale, ali je tijekom utrke bilo sve jasnije da bih mogao i pobijediti. Pozicija B koju sam izabrao u finalu mi je odgovarala, ali sam ja malo zakasnio i to se više nije moglo nadoknaditi. Zahvaljujem svima koji su me bodrili, rekao je Pavlic nakon utrke.
– Nisam imao posebnih očekivanja pred utrku, izjavio je Karpov. No ove večeri sve je za mene dobro išlo, staza je bila dobro pripremljena i omogućavala pretjecanje, a moram zahvaliti i svojim mehaničarima koji su mi pomogli da mi motocikli budu brzi.

Jura u borbi za poziciju u prvom zavoju Jura je bio prebrz za konkurente

“Na papiru” je favorit natjecanja bio Pawel Hlib, od kojega se očekuje da juriša i na medalju u samoj završnici, i treće ga mjesto nije u potpunosti činilo sretnim.
– Na svako natjecanje dolazim da bih pobijedio, i nadam se da ću kao pobjednik završiti i šampionat, i dobro je što sam se kavlificirao nakon tehničkih teškoća na početku utrke. No kasnije će biti teško, u šamionatu sudjeluju i neki vozači koji su se već okušali i u Grand Prixu – rekao je Hlib.
Uz Pavlica sve pohvale zaslužuje i klub domaćin, Unia iz Donjeg Kraljevca, za odličnu organizaciju utrke. Veselje domaće publike bilo i veće da su uspješnije nastupila druga dvojica hrvatskih predstavnika, Marko Oto i Renato Cvetko. Za njih je konkurencija ipak bila malo “prevruća” i ostali su na dnu ljestvice.
Rezultati: Jurica Pavlic (Hrvatska) 15, Andrij Karpov (Ukrajina) 14, Tobias Kroner (Njemačka) 12, Pawel Hlib (Poljska) 11, Krzysztof Buczkowski (Polska) 11, Fritz Wallner (Austrija) 10, Guglielmo Franchetti (Italija) 9, Luboš Tomiček (Češka) 9 (kvalificirani za polufinale), Alexander Lieschke (Njemačka) 7, Kjastas Puodžuks (Latvija) 6 (rezerve u polufinalu), Maks Gregorič (Slovenija) 5, Tamas Sike (Mađarska) 3, Roland Kovacs (Ma|arska) 3, Matija Duh (Slovenija) 3, Marko Oto (Hrvatska) 1, Renato Cvetko (Hrvatska) 0
Finale: Karpov, Pavlic, Hlib, Kroner
Prvih osam sa subotnje utrke nastupit će u polufinalu svjetskog prvenstva, u njemačkom Pockingu ili poljskom Lesznu, ovisno o ždrijebu.

Share

About Author

admin