Hrvatski motosport — 11 lipnja 2009 -

Druga utrka Prvenstva Hrvatske u brzincima je iza nas, a već ovog vikenda vozi se slijedeća. Pannoniaring se opet pokazao kao jedna od težih staza za savladati za neke od naših vozača, dok su neki tu „kao doma“. Ali svi bi se trebali ugledati na najmlađe. Tako su obje klase 125 bile obogaćene Hrvatima na podiju.
 

125 SP – The Dominik & Alex show
 
Više uopće nije upitno – Dominik Nervo i Alex Radman su nam jedne od najvećih šansi da talenat, koji je bez sumnje tu, izvezemo nekamo van. Još uvijek su dovoljno mladi i imaju rezultate koji će zasigurno kad tad zapeti nekome za oko.
 

 

No krenimo redom. Na treningu je Dominik osigurao pole position, dok je Alex na jutarnjem treningu imao problema s motorom, da bi na poslijepodnevnom napravio vrijeme koje je bilo dovoljno za prvi red. I prve polemike, kako to obično biva u ovoj napetoj klasi, kreću iza drugog kvalifikacijskog treninga. Tehnička komisija naređuje otvaranje prve trojice, što su Nervo, Radman i Puškar, te odlučuju vagati klipove.
 

Hrvati prolaze čisti, dok Puškarov otac povlaka mehaničar luduje jer mu svi mogu vidjeti cilindar. Nastaje i pomutnja oko brončanog prstena u cilindru (kojeg, koliko vidimo u pravilniku, smije imati) te Puškar senior luduje i svađa se, te onemogućuje tehničkoj komisiji da radi svoj posao. I što slijedi? Povratak u Slovačku bez utrke.
 

 

Bez Puškara utrka za prvo mjesto postala je samotna. U prvom krugu se odlučuje gotovo sve; Alex u drugom zavoju proklizava i skoro pada, nekako lovi motor, dok Dominik odlazi. Tijekom utrke mu je najbolji krug za skoro sekundu brži od Alexovog, te mu je pobjeda gotovo zajamčena, pa Dominik u, po njegovim riječima, dosadnoj utrci skoro pa lagano dolazi do pobjede sa 5 sekundi prednosti.
 

I niže u poretku je utrka bila „rastegnuta“. Alex trećeplasiranom Trevisanu odlazi 16 sekundi, te skuplja prvih ovogodišnjih 20 bodova nakon silnih pehova i loše sreće. Nadamo se da će stvari od sada krenuti na bolje. Sada se samo možemo nadati da se mladi dvojac opet neće porušiti na Grobniku.
 

 

A situacija u PH? Pa rekli bismo da je prilično jasna, budući da su naši jedini stalni vozači upravo Dominik i Alex.
 

125 GP – Picek napreduje
 
Nikako nam nije jasno kako na sva ostale staze dolazi toliko 125 GP motora, a na Grobnik tek 5-6. Ok, svuda okolo imamo razna prvenstva koja se voze uz Alpe Adriju, ali da baš nedostaje zainteresiranih Talijana da bi vozili na Grobniku… Ma nema veze.
 

 

Činjenicom da je konkurencija na stazama „vani“ jača, novo drugo mjesto Ivana Viška na Rumiju još dobiva na težini. Iako se radilo o kišnoj utrci, Ivan je iza sebe ostavio veličinu po imenu Gabriele Gnani. U jednom krugu je napravio dvije sekunde prednosti nad iskusnim, što je definitivno podcjenjivanje, Talijanom.
 

Jedini ispred Viška bio je Karel Pešek, mlađi brat skoro pa slavnog Lukaša.
 

Sada se jedino možemo nadati da će konkurencija biti na nivou i na Grobniku.
 

600 Stocksport – Nervo nastavlja gdje je stao
 
Pannoniaring jedna je od staza gdje je Luka Nervo pokazao svijetu koliko vrijedi i da ćemo njegovo ime nekad tamo u budućnosti i pamtiti. Ovo je staza gdje je 2007. godine došao, vidio i pobijedio cijelu AA konkurenciju nakon jednog i pol dana provedenog na pisti. Bila mu je to treća utrka u životu.
 

No, klasa 600 Stocksport je neka druga pjesma. Na kvalifikacijama se nastavila borba s gumama i ovjesima, da bi na kraju drugog treninga Luka zavšio u zidu od guma. Luka je nastavio tamo gdje je stao u Brnu.
 

Pričamo o padovima, naravno. No, nemojte to uzimati za zlo; netko pametan je davno rekao kako brze klince treba naučiti da prestanu padati, a da je spore klince nemoguće učiniti brzima. Možda ima tu i neke istine…
 

 

Na kvalifikacijama je drugi od Hrvata bio Zoran Arnautović, tek jedno mjesto iza Nerve (19. i 20.). Popularni Šadija se iz korijena preporodio od kada sjedi na Yamahi, a u sve boljim i boljim rezultatima ga ne koče niti sada ne baš više tako mlade kosti. Izgleda da je uteg oko vrata do sada bio prahistorijski Kawasaki. Odmah iza dvojca smjestio se i Marin Ivanov, nova nada koja polako ali sigurno dolazi u borbu za prva mjesta.
 

Iznenađujuće „mlitav“ bio je Mislav Perkušić, daleko daleko od svojih uobičajenih plasmana na treninzima; tek 31., ispred Viška, ali i daleko iza Juga.
 

Nešto tabletica protiv bolova i povez na ramenu kasnije i bilo je vrijeme za utrku. Ovog puta Luka je odlučio sačuvati što se u takvoj fizičkoj formi dalo sačuvati sa PH stajališta i odvesti utrku pametno. Dva kruga prije kraja mu je zaprijetio Perkušić, koji ga prelazi na kočenju, no Nervo mu vraća na izlazu iz zavoja te do cilja čuva svoju prednost i… 25 bodova za PH je u džepu. A za AA, onakvih kakve je Luka do sada naučio skupljati, nažalost, niti jedan.
 

 

Drugi Hrvati imali su prave drame. Marin Ivanov bio je eliminiran u prvom krugu od Nikki Kovacs, starlete – trkačice, dok je Juga u svom pohodu prema podiju na „tuđem“ tlu spriječio jedan Kawasaki, te ga poslao u istraživanje livade. Tako treće mjesto prikuplja Marko Višak, koji je uvijek nekako u sjeni, ali uvijek dođe do lijepih bodova. U ovako kratkoj sezoni, to je jedna od bitnijih osobina i vrlina.
 

Stocksport 1000 – Kiša + Pannoniaring = katastrofa
 
Kiša i Pannoniaring don’t mix. I točka. Na teži način tosu saznali neki od naših najsjajnijih.
 

Iako je na treninzima sve bilo bajno i nastupalo korak po korak, kad neće, neće. Dario Horvat, povratnik nakon malo težih ozlijeda nakon prvog susreta sa Suzukijem ove godine, Aldo Simonović, pretendent na najbržeg Hrvata, te Luca Tommasini, naš vlastiti iz Udina, vodili su bitku cijeli vikend. Trojac je na svim treninzima bio jedan iza drugog, kao po špagici, s minimalnim razlikama. Očekivali smo lijepu borbu za primat u PH, a onda je počela padati kiša.
 

A već smo rekli da Pannoniaring i kiša neidu zajedno. Budući da cijeli vikend kiša nije padala, pred utrku su vozači dobili kratki trening za upoznavanje s novim uvjetima. Kratki trening bio je zbilja kratak za Daria Horvata, koji je došao tek do trećeg zavoja i ponovno imao „lijevo – desno i pod“. Kad te neće, neće te dio se odnosio na njega.
 

 

I to „kad te neće“ je postalo veoma ozbiljno u Dariovom slučaju. Dario se nikako nije uspio stopiti sa Suzukijem, pa napušta Suzuki Racing Team, te će okušati sreću na nekom drugom motoru. Navodno je puno toga u igri, pa se nadamo da će se Dario brzo vratiti u igru.
 

Nije puno bolje išlo niti Aldi. Njegova utrka trajala je samo 4 kruga, nakon čega Aldo pada i nažalost zarađuje dosta ozbiljnu povredu šake. Iako nismo sigurni o čemu se točno radi, želimo Aldi brz oporavak.
 

 

Uz tako malo prisutnih trkača u ovoj klasi, za podij bilo je dovoljno doklimati se do cilja. „Tomma“ odnosi novih 25 bodova u PH, dok Mark Medica, dobrodošla prinova koju smo viđali na Motohappeningu, uzima drugo mjesto, a popularni Vugra, koji je igrao na sigurno, treće mjesto.
 

Share

About Author

admin