Tehnika — 15 ožujka 2002 -

Tekst : Krunoslav Pečak

 
Došao je red i na nastavak priče o podešavanju ovjesa na motociklima. Pošto smo u prvom djelu dali samo kratki opis utjecaja podešavanja pojedinih komponenti ovjesa na ponašanje motocikla, u ovom tekstu će mo se malo detaljnije pozabaviti sa podešavanjem opterećenja ovjesa na motociklu.

Iako ovo nije direktno povezano s vožnjom, ima puno (uglavnom krivih) informacija o "pravilnom" podešavanju ovjesa motora. Jedna od glavnih stvari, a često zanemarena, je pravilno podešavanje "propadanja" amortizera.

Hod amortizera će biti sličan kod svih, ali neki od vozača će tek nakon promjene opruga biti zadovoljni rezultatom. Podešavanje motora za stazu će (u pravilu) biti tvrđe od onog za cestu, jer se vozi po ravnijoj podlozi. Cestovna vožnja podrazumijeva dosta neravnina, rupa i sličnih problema, pa će ovjes morati biti mekši.

Većina vozača ima već neko individualno podešavanje amortizera po vlastitoj težini, ali svima je zajedničko to da amortizer treba natjerati da radi u svom optimalnom položaju – oko srednje trećine.

Bez dobrog podešavanja, upijanje neravnina nikad neće biti maksimalno dobro, jer će se amortizer cijelo vrijeme boriti sa loše podešenom oprugom. Ne zaboravite da je amortizer predviđen za veliki raspon opterećenja – od lakih do teških vozača, od mirnih do vrlo agresivnih, i sve što između toga postoji.

Kompromis? Pa naravno…

Zanimljivo je da će ljudi potrošiti malo bogatstvo na dobar amortizer, dosta se namučiti s podešavanjem, ali često bez pravog rezultata.

Dakle, o čemu se radi? Postoje dvije različite stvari za podesiti: statičko "propadanje" amortizera, i ono pod opterećenjem. Statičko znači koliko ovjes "diše" zbog same težine motora, a "pod opterećenjem" podrazumijeva i vozača na motoru.

Za dobro podešavanje potrebno je podesiti jedno i drugo.

Ovo će vam biti potrebno:
-metar
-olovka i papir
-nešto alata
-tri malo jača intelektualca

Statičko propadanje

Ovo je jednostavniji dio posla, ali tu će doći do izražaja ona trojica iz gornjeg popisa, jer treba držati motor u zraku dok se mjeri. Podignite zadnji kotač u zrak, kao kod podmazivanja lanca, na primjer.

Sada izmjerite razmak od osovine do dijela oklopa koji je točno iznad. Zapamtiti tu točku na plastici motora, trebat će nam još.

Zapišite tu mjeru pod slovom "A".

Oduzmite "B" od "A". Ko ne zna, nek uključi i kalkulator u onaj popis gore. Ovo je mjera za statičko podešavanje zadnjeg amortizera. Trebalo bi biti 5 – 10 mm za stazu, a oko 15 – 20 mm za cestovnu vožnju.

Sada treba oprugu otpustiti ili zategnuti da bismo postigli taj raspon. Podešavanje se obično vrši sa dva ringa na vrhu opruge.

Sada treba podići prednji kotač, pa izmjeriti raspon po prednjem amortizeru. Ovo se zove "C".

Nakon spuštanja motora na dva kotača, opet izmjeriti, zapisati pod "D".

Oduzeti "D" od "C". Ovo je statičko podešavanje prednjeg amortizera. Ovdje bi trebalo biti 10 – 20 mm za stazu, a 20 – 25 mm za cestu. Opet podesiti oprugu za ovaj raspon hoda amortizera. To se radi na vrhu prednje vilice – ima tu nekih matica…

Propadanje pod opterećenjem

Ako ste sve prije dobro obavili, već smo napravili velik dio posla. Ali to nije sve. Sada moramo uzeti u obzir vašu težinu!

Sjednite na motocikl dok vam po jedna osoba pridržava prednji i stražnji kraj motocikla, a treća osoba je spremna za mjerenja. Sada uspravite motocikl, te bez diranja prednje i stražnje kočnice zaljuljajte motocikl gore-dolje nekoliko puta, pa zauzmite normalni položaj za vožnju. Izmjerite visinu stražnjeg kraja motocikla kao i prije, a ovu vrijednost nazovimo "E".

Oduzmite "E" od "A", a to vam daje stražnji raspon amortizera pod opterećenjem. Pokušajte dobiti vrijednosti između 20-25mm za stazu, te 30-40mm za cestu. Sada ponovite postupak za prednji kraj motocikla. Ovu vrijednost nazovimo "F".

Oduzmite "F" od "C" i podesite prednji kraj da ta dobivena vrijednost bude između 25-25mm za stazu i 35-50mm za cestu. Ako ne možete postići ova očitanja za oba propadanja(statičko i pod opterećenjem), onda će te morati promjeniti opruge sa mekšom ili tvrđom verzijom. Sa tvrđom ako ste na većim , a sa mekšom ako ste na manjim očitanim vrijednostima.

Sada, kada ste sve uspješno obavili, krenite na probnu vožnju i osjetite razliku!

Share

About Author

admin