Cestovne utrke — 18 lipnja 2004 -

Na trećoj utrci prvenstva nije nedostajalo iznenađenja; osim kiše koja je davila cijelu noć prije utrke i na prva dva treninga, nanoseći nedavno pokošenu travu na stazu.
«Glavica» – vojni poligon za obuku vozača, u nedoumicu je stavljao  trkače po pitanju izbora dužine prijnosa, jer ovdje se nije natjecalo od prošlog tisućljeća J–1998.g. kada je pobijedio Ivo Pribodić, Bruno Dolenčić je bio drugi, a on se ne sjeća omjera prijenosa. Ja imam zapisano samo za stariji model getribe, tako da sam nekom svojom formulom za Marina Smiljanca izabrao 19×45. Ali sada pada kiša!?

Prvi trening – iznenađenje :
1. (11)-Vončina Ivan
2. (111) Takač Kristian
3. (10) Perkušić
4. (56) Marin Smiljanec,
te junaci s postolja na Grobniku Devčić – Dolenčić.
 

 

 

Drugi trening, jačina kiše je opala. Vozači su prilagodili prijenose koje su imali i postavili nova vremena na oglasnu ploču, koja su obilježila startne pozicije za utrku:
1. 10-Mislav Perkušić:2.02.322
2. 56-M.Smiljanec:2.05
3. 7-M.Devčić:2.05.496
4. 11- I. Vončina:2.06.329
5. 111 – K. Takač
zatim 77- Krešimir Zenko, 13- Kranjec Karlo i B. Dolenčić  bez 2. treninga.

Sat prije utrke Dolenčićev motor je proradio s polovnim klipom od M.Smiljanca. Tada je  granulo i sunce. Za  utrku se i staza posušila. Start utrke  je  bio vrlo lošÂ  za M.Smiljanca (56), koji je s 3. startne pozicije do prvog zavoja stigao predzadnji. B.Dolenčiću (5) se sa zadnje pozicije probio na 2.mjesto do prvog kočenja. Poveo je Mislav Perkušić (10). Treći za njima jurio je M. Devčić. Ta skupina se odmah odvojila u 1. krugu.
Drugu skupinu predvodila je  «stara kost» K. Zenko (77) s čeličnom armaturom u desnoj šaci (posljedica skijanja). Slijedio ga je Takač (111), Vončina (11),Smiljanec (56) i «leptirić» – Kranjec (13).
Dva kruga Dolenčić (5) je odolijevao napadima Devčića (7), ali na uzbrdici mu je Devčić uzeo mjeru u 3. krugu. Dolenčić se opravdavao predugim prijenosom, istrošenim klipom (jer su mu bježali na uzbrdicama) i samo s četiri kruga treninga. Istovremeno, Perkušić (10) je odmicao k svojoj 1. pobjedi u karijeri 125 SP.
 

 

 

U drugoj skupini promjene je stvarao Smiljanec (56). Na počeku 2. kruga preskočio je Vončinu (11), na uzbrdici prešao Takača (111), dok je Zenka uhvatio na kočenju pred novo napravljenoj šikani od guma ,na kraju prve nizbrdice  pred ulaskom u unutarnji krug Glavice. Zbog lošeg starta više nije mogao uhvatiti vodeći trojac, koji je sve više odmicao. Završio je utrku na 4. mjestu, što je vrlo dobro u usporedbi s  padovima na prošle dvije utrke. Zenko u 7. krugu griješi na kočenju na izlasku iz najbržeg zavoja staze, ali se uspijeva vratiti u utrku. Njegovu pogrešku nije iskoristio Takač, već čini istu grešku. Pad koncentracije na istom mjestu i istim djelom potvrdio je i  Devčić u predzadnjem krugu, ali ne gubi poziciju jer je  Dolenčić  na 3. mjestu zaostao 15-ak sek.
Sljedeća utrka prvenstva je ulicama Križevaca,  u nedjelju – 20.6. Jedna od najtežih,   najopasnijih, najgledanijih, najtradicionalnijih,. Zahtjeva od vozača širok spektar znanja, kondicije i psihičke stabilnosti. Kod motocikla savršene kočnice, gume i prijenos. Ja se kladim na Dolenčića, no, domaćini  sigurno  imaju neki AS u štaglju !!
 

 

Sljedeća utrka prvenstva je ulicama Križevaca,  u nedjelju – 20.6. Jedna od najtežih,   najopasnijih, najgledanijih, najtradicionalnijih,. Zahtjeva od vozača širok spektar znanja, kondicije i psihičke stabilnosti. Kod motocikla savršene kočnice, gume i prijenos. Ja se kladim na Dolenčića, no, domaćini  sigurno  imaju neki AS u štaglju !!

 
Boško Tomeković

Share

About Author

admin