Speedway 2008 — 26 travnja 2008 -
Jura ispred Žagara na "domaćoj stazi" ubire
plodove mukotrpnog treniranja
 

U nedjelju 13. travnja u Prelogu je održana treća utrka ovogodišnjeg prvenstva Hrvatske Austrije i Slovenije, za pojedince kojom je i otvorena domaća sezona speedwayja. Uvjerljivo je pobijedio Jurica Pavlic, koji konkurentima nije prepustio ni boda. Drugi je bio Matej Žagar iz Ljubljane, s 14 bodova, kojega je Jura pobjedio u sve tri dosadašnje utrke prvenstva, a netreba zaboraviti da je Žagar dojučerašnji vozač GP serije, dok je treće mjesto pripalo Aleksandru Čondi iz Krškog, koji je i največe iznenađenje ovogodišnjeg prvenstva.

Nikola Martinec nikako
da se ustabili ove sezone

No, utrka je, nažalost, osim u znaku oštrih borbi protekla i u znaku padova, neminovnih pratilaca ovog sporta. Najteži se dogodio u dvoboju Slovenaca Izaka Šanteja i Jerneja Kolenka, koji su pred utrku još bili među favoritima prvenstva. Sa starta te vožnje neočekivano je poveo treći, Aleksander Čonda, a Kolenko ga je na ulasku u drugi zavoj pokušao preteći iznutra, dok je Šantej napadao izvana. Došlo je do sudara Kolenka i Šanteja koji je završio teškim padom. Šantej se brzo pribrao, ali je onesviještenog Kolenka trebalo vozilom Hitne medicinske pomoći otpremiti u Županijsku bolnicu u Čakovcu, gdje je smješten na odjelu intenzivne njege. Kolenka su vojnim helikopterom u utorak prevezli u bolnicu u Ljubljanu gdje ga postepeno bude iz kome. Incident je dobio nastavak na samoj stazi, sudac je Šanteja isključio iz ponavljanja vožnje, kao krivca za sudar i pad, na što je Šantej uložio protest. Nakon pregledanja videovrpce, sudac je ustrajao u svojoj odluci. Nikolu Pigaca je mehanički kvar u posljednjem startu spriječio da osvoji četvrto mjesto. I Dino Kovačić se držao vrlo dobro, desetim mjestom je učvrstio svoje mjesto u A skupini zajedničkog prvenstva. Možda se nešto više smjelo očekivati od Ivana Vargeka, a svakako od Nikole Martinca koji je je pao u svom prvom izlazu i nije više nastavio utrku. Ovo je već drugi Martincov pad u tri utrke prvenstva i jasno je da je u ovu sezonu Nikola ušao nespreman kako u tjelesnom tako i u tehničkom pogledu. Vidljiv je manjak treninga, a nema ni potrebne ambicije za većim rezultatom.

Krešo Petković i Renato Cvetko na
najvišim stepenicama skupine "B"

U B skupini su opet dominirali Hrvati, pobijedio je Krešo Petković ispred Renata Cvetka i obojica će na posljednjoj utrci serije, 21. rujna u Ljubljani, nastupiti u A skupini. I Andrej Kežman se opet dobro držao. U Ljubljani će biti uzbudljivo, Žagar vodi sa svega dva boda prednosti pred Pavlicom. A na domaćem terenu se uzbuđenja nastavljaju uskoro – Speedway klub Unia bit će u nedjelju 27. travnja domaćin utrke zajedničkog juniorskog prvenstva Hrvatske, Austrije, Mađarske i Slovenije.
Na kraju ovog izvještaja treba spomenuti i odličan start sezone našeg najboljeg vozača Jurice Pavlica koji u Poljskoj vozi više nego uvjerljivo. U dva ovogodišnja nastupa u najjačoj ligi na svjetu Jura pobjeđuje puno iskusnije vozače od sebe i za očekivati je da će ove sezone igrati važnu ulogu u kvalifikacijama za elitni razred svejtskog speedwaya, Grand Prix seriju.

Rezultati treće utrke prvenstva triju zemalja, A skupina: Jurica Pavlic (Hrvatska) 15, Matej Žagar (Slovenija) 14, Aleksander Čonda (Slovenija) 11, Denis Štojs (Slovenija) 10, Manuel Hauzinger (Austrija) 10, Izak Šantej (Slovenija) 9, Nikola Pigac (Hrvatska) 7, Matic Voldrih (Slovenija) 7, Matija Duh (Slovenija) 7, Dino Kovačić (Hrvatska) 6, Ivan Vargek (Hrvatska) 5, Maks Gregorič (Slovenija) 4, Jernej Kolenko (Slovenija) 4, Manuel Novotny (Austrija) 4, Aljoša Remih (Slovenija) 2, Heinrich Schatzer (Austrija) 2, Nikola Martinec (Hrvatska) 0 i Lukas Simon (Aus.) 0.

B skupina: Krešo Petković (Hrvatska) 11, Renato Cvetko (Hrvatska) 10, Lukas Simon (Austrija) 8, Aljoša Remih (Slovenija) 7, Andrej Kežman (Hrvatska) 6, Christopher Fink (Austrija) 3, Josef Fasching (Austrija) 2 i Christian Pellikan (Austrija) 1.

Poredak nakon tri utrke: 1. Žagar 112, 2. Pavlic 110, 3. Kolenko 100, 4. Šantej 98, 5. Štojs 92, 6. Hauzinger 92, 7. Čonda 87, 8. Gregorič 83, 9. Duh 80, 10. Novotny 75, 11. Ivan Vargek 74, 12. Nikola Martinec 72, 13. Dino Kovačić 71, … 16. Pigac 64, 17. Petković 55, 18. Cvetko 54, … 22. Andrej Kežman 42

Vjerna Preloška publika uživala je u prvoj ovogodišnjoj domaćoj utrci

Share

About Author

admin