Svjetski motosport — 30 srpnja 2012 -

Bili Amerikanac, Japanac i Hrvat. I kaže Amerikanac: „Kod nas ti se vozi Moto GP ovog vikenda. Utrku će gledati pola svijeta!“ Kaže Japanac: „Kod nas ti se ovog vikenda vozi 8 sati Suzuke za Svjetsko prvenstvo u utrkama izdržljivosti. Utrku će gledati pola Japana!“ Kaže Hrvat: „Kod nas se ovog vikenda vozi Speedway GP. Utrku će gledati pet tisuća Slovaka i Poljaka što se vraćaju kući s mora i neki Hrvati što se prave da su Australci.
Naravno, u vicu bi pobijedio Amerikanac, jer on ima Valentina Rossija na svojoj strani, no ni naš spidvej događaj nije baš za zanemariti. Zbog odličnog ugođaja, pravog „svjetskog“ ugođaja, Donji Kraljevec je već nekoliko godina ljetno odredište za ljubitelje svjetskog spidveja. Iako ne sudjeluje u samom Svjetskom prvenstvu, Jurica Pavlic, domaći vozač i sin vlasnika spidvej stadiona Milenium, uvijek vozi utrku Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj i to kao „wildcard“  – šesnaesti vozač, koji se dodaje stalnoj petnaestorici koji se natječu u Svjetskom prvenstvu.
Predstava je započela paradiranjem Zrinske garde po komadiću trave unutar staze. Valjda kako bi nama, suncem opaljenima, prženim kobasicama nahranjenima i pivom iz plastičnih čaša napojenim gledateljima raštrkanima po tribinama stadiona Milenium, pokazali kako je ljudski rod ekstremno evoluirao u zadnjih dvjestotinjak godina. Kao da su htjeli reći da pogledamo kako će se samo miroljubivo Poljaci suprotstaviti Rusima, kako će Britanci stati uz Šveđane, a Danci uz Slovake. Znaju Gardisti da kad se ovi ljuti protivnici suprotstave u stvarnome svijetu, svijetu izvan spidveja, ljudske se žrtve broje u milijunima. Nakon podsjećanja na slavne ratničke prošlosti, trkači su izišli na paradni krug i to na suvozačkim mjestima motocikala, vjerojatno nekog moto kluba. Možda je neki šaljivi bajker pod kožnim prslučićem nosio onu poznatu majicu s „Ako vidiš ovo pročitati…“ natpisom na leđima, no nikako nisam mogao dobro pogledati. Napokon, nakon svih uvodnih ceremonija, krenula je prava akcija.
U prve četiri utrke pobijedili su Greg Hancock, Jason Crump, Andreas Jonsson i Nicki Pedersen. Nakon kratke stanke za uređivanje staze, pobjede su odnijeli Martin Vaculik, Chris Harris, Chris Holder i Andreas Jonsson. Nakon završenog drugog ciklusa, Jonsson ima već dvije pobjede, a Jurica Pavlic polako napreduje i nakon što je završio prvu utrku na trećoj poziciji, drugu završava na drugom mjestu. Treći ciklus započinju pobjedama Chris Harris i Andreas Jonsson već trećom pobjedom i maksimalnim brojem bodova. U preostale dvije utrke trećeg ciklusa pobjede odnose Jason Crump i Jurica Pavlic. Zanimljivo je što je Pavlic u toj utrci završio ispred drugoplasiranog Nickija Pedersena i to unatoč ponovljenom startu. U četvrtom ciklusu pobjede odnose Nicki Pedersen, Fredrik Lindgren, Tomasz Gollob i Hans Andersen, a u petom i posljednjem ciklusu glavnog dijela, pobjede odnose Greg Hancock, Tomasz Gollob, Antonio Lindback i Emil Sayfutdinov. U zadnjoj, dvadesetoj utrci glavnog dijela, utrku je vozio zamjenski, također domaći vozač, Dino Kovačić.
U prvoj utrci polufinala Pavlic opet pobjeđuje Pedersena koji završava drugi. Iz druge utrke polufinala, u finale ulaze Tomasz Gollob i Andreas Jonsson. Gledaoci su polufinalnom pobjedom Pavlica toliko uzbuđeni da su gotovo svi na nogama. Uzbuđenje je veliko i očekuje se dobar rezultat Pavlica. No, na žalost velikog dijela australskih navijača, Pavlic finalnu utrku završava četvrti, iako se tijekom utrke držao na trećem mjestu sve do samog kraja. Iskustvo bivših svjetskih prvaka Pedersena i Golloba te prošlogodišnjeg viceprvaka Jonssona jednostavno je bilo preveliko za mladog Pavlica.
No Pavlic će možda dobiti priliku steći to važno iskustvo natjecatelja u Speedway GP-u, i to već uskoro. Naime, 29. rujna na stadionu Milenium vozit će se GP Challenge – natjecanje iz kojeg najbolja trojica dobivaju mjesto natjecatelja u Speedway GP-u za 2013. godinu. Pavlic će, razočaran ostankom bez trofeja na svom teritoriju sigurno tražiti zadovoljštinu na utrkama u rujnu. Ako ste ljubitelj „brzo pa lijevo, i onda opet“ utrkivanja ili biste to možda željeli postati, potražite Donji Kraljevec na karti. Rujan je blizu.

Gledatelji polako pristižu. Buka zagrijavanja motora iz boksova polako podiže uzbuđenje. Paradni krug prije početka glavnog dijela.

Natjecatelji vježbaju start i vrše zadnje izmjene prije početka svake utrke… …i predstava kreće!

Nakon svakog ciklusa od četiri utrke, staza se popravlja. Zeleni je traktor redovito pobjeđivao crvenog. Slovaci su bili daleko najglasniji navijači i to od samog početka.

Pijesak kojeg motocikli izbacuju leti daleko preko zaštitne ograde. Službeni fotografi imaju maleni ritual čišćenja nakon svakog prolaska trkača. Slovaci još uvijek najglasnije navijaju.

Polako se spušta noć i natjecanje se bliži vrhuncu. Fotografi se još uvijek igraju skrivača.

Jurica Pavlic pobjeđuje u polufinalnoj utrci. Gotovo su svi gledatelji na nogama. Pavlic provjerava jesu li stvarno svi protivnici ostali iza njega…

…i kreće pozdraviti navijače. U finalnoj utrci Pavlic je na drugom mjestu…

…no u sljedećem krugu pada na treće mjesto i na kraju na četvrto.

  

 

Nicki  Pedersen u pobjedničkom krugu.Pedersen u pobjedničkom slavlju.edničkPobjednik Nicki Pedersen u pobjedničkoom slavlju.

I vrijeme je za polazak kući.

Domagoj Kuna

Share

Povezane novosti

WSBK – Portimao 2017

WSBK – Portimao 2017

rujan 16, 2017
MotoGP – Misano 2017

MotoGP – Misano 2017

rujan 10, 2017
WSBK – Lausitzring 2017

WSBK – Lausitzring 2017

kolovoz 19, 2017
MotoGP – Austria 2017

MotoGP – Austria 2017

kolovoz 13, 2017
MotoGP – Brno 2017

MotoGP – Brno 2017

kolovoz 06, 2017
MotoGP – Assen

MotoGP – Assen

lipanj 25, 2017
WSBK Misano 2017

WSBK Misano 2017

lipanj 17, 2017

About Author