Putopisi — 03 svibnja 2007 -

Nedjelja, 08.04.2007.
S. Alessio – Agrigento oko 480 km

Sunčano toplo jutro i za vrijeme doručka odlučujemo posjetiti park prirode, riječicu Alcantaru. Bila je u planu jučer poslije Etne ali zbog kišice u brdima smo odustali. U Naxosu skrećemo prema Francavilli. Malo prije tog gradića je ovaj lijepi kanjon.Plaćamo ulaznice i u punoj moto spremi spuštamo se do same rječice.Spustili se još nekako ali penjanje natrag nam je dobrano ubrzalo puls!
 

S obzirom na ovaj prizor…
 

erupcjia

Odlučili smo iz Francaville lutati cesticama do Linguaglosse i pronaći put na Etnu sa sjeverne strane. I našli smo ga! Fantastična cesta, puna motorista, najviše sportskih. Opet peglanje guma i mog struka!
 

Sjeverna strana je nešto manje komercijalizirana, pa samim time i nekako draža, tiša…

vrh nord

Uživamo u silasku, vraćamo se do obale i do Catanie jurimo autocestom. Zbog Etne je plan dolaska do Agrigenta upitan ali potrudit ćemo se.Poslije Catanie nema autoceste i do Siracuse dolazimo dobrom lokalnom cestom po ravnici gdje se opet redaju plastenici i nasadi limuna i naranči.U Siracusu ne ulazimo, već razgledamo poznato svetište.

Siracusa

 I areheološke iskopine ostataka grčkih i rimskih gradova…

grčki amfiteatar hladovina

Tu je i poznato Dionizijevo uho sa zaista dobrom akustikom jer se šaputanja na uho čuju!
 

uho naranče

Rimski amfiteatar (gore je bio grčki)..

rimski amfiteatar

Put nastavljamo malo u unutrašnjost, lijepu i brdovitu. Preko Palazzolo Acreide do Raguse. U centar nismo opet ulazili (iako znam da je lijepa i ima nam što pokazati) zbog ,sad već, kroničnog nedostatka vremena.
 

Ragusa

Nastavljamo preko Vittorie i Gele do Agrigenta u koji dolazimo s mrakom i lokalni cura i dečko nas vode u stari dio grada gdje nalazimo lijepo uređen B&B smještaj..Motorić je u sporednoj ulici privezan lančugom ispod našeg prozora i Danek ga cijelu noć sanja… Naime prije puta su nas upozoravali da se na Siciliji dosta kradu motori.
 

Ponedjeljak, 9.04.2007.
Agrigento – Alcamo, oko 160  km

Nakon obilnog i ukusnog doručka idemo u Valle dei  Templi, koji je u nizini Agrigenta. Jakne i kacige ostavljamo na ulazu kod čuvara, ali nam je poprilično vruće na oko 25 stupnjeva. Daneku je već pomalo dosta tih gromada kamena pa se zadržavamo samo do podneva.
 

 
Pogled prema moru i Africi koja nam je u mislima za putovanje jednog dana…
 
pogled prema Africi

Po izlasku s nalazišta vidimo plavi bus s crvenim i bijelim kvadratićima i na koga nabasamo – zemljake Zagorce! Malo popričali s vozačima i put pod kotače!
Svraćamo na obalu u S. Leone, turistički gradić koji u predsezoni spava i za naše pojmove malo prljav.Plažu nam se nije dalo tražiti pa smo malo morskog zraka udahnuli na stijenama.

Pogled s Leone

Kotači nastavljaju peglati lokalne ceste po unutrašnjosti Sicilije prema Corleoneu
Unutrašnjost ovog otoka nas je fascinirala izmjenjivanjem polja, šuma, golih brda i planina. Zelena, rascvjetala i mirisna Sicilja nam je napunila baterije za daljnje putovanje.

      
Corleone nas je malo razočarao. Sunčano popodne, ulice puste, škure zatvorene… Mrtav grad,ni psa na ulici, samo mi.

Corleone

Nastavljamo prema Palermu, kojeg obilazimo cestom prema Trapaniju,  i tražimo nalazište Segesta kod Alcama. Našli smo ga , već je padao sumrak i odlučili smo potražit smještaj, a Segestu pogledati ujutro. Smještaj smo teže našli, u Alcamu, hotel s 1 zvjezdicom ali je zato pila parkirana u jednoj prostoriji hotela, i nakon šetnje gradom prljavim i ni po čemu posebnim, spavamo ko klade!

Utorak, 10.04.2007.
Alcamo – Palmi (na kopnu) oko 400 km

Poslije doručka pokušavam s gazdom, simpatičan gospodin u godinama, razgovarati gdje bih mogla skinuti fotke s memorijske skinut na stick ali se ne kužimo pa nam donosi laptop svoje kćeri koji ima programe na talijanskom pa ja ne kužim i tako nam za Segestu ostaje jedna fotka.

Segesta

Sad je Danek već lud od gledanja tolikog kamenja , pa autocestom jurimo, preko Palerma, do turističkog gradića Cefalu. Prvi gradić koji i u ovo doba godine diše turistički, uredan. Restorani rade ili polurade cijeli dan, ljudi znaju doslovce 5-6 riječi engleskog ili 2-3 njemačkog. Nalazimo fotostudio u kojem simpa mladi momak natuca pokoju englesku i tu praznimo memorijsku na nekim finim i modernim aparatićima. Momak ima bliskog frenda bajkera koji ove godine obilazi Poljsku, slijedeće Hrvatsku i Međugorje a poslije Tunis. Bilo je ugodno ćaskati s nekim, tko nije Danek, što je bio slučaj na ovom putu.Cefalu ima prekrasnu pjeskovitu plažu i najstariju katedralu na Sicilji.

Katedrala Unutrašnjost
 
trg…

Konačno smo jeli u neko pristojno doba dana, Čitaj oko 3 popodne!

Nakon duljeg odmora jurimo autocestom prema Messini. Autocesta prolazi kroz mnogobrojne tunele i po mnogim vijaduktim tako da uspijevamo malo odmorit oči na Tirenskom moru s lijeve strane i gordim, zelenim brdima p planianma s desne strane. U Messini smo malo lutali dok smo pronašli luku i trajektom se prebacujemo na kopno. Do ponovnog viđenja jednog dana, Sicilijo!

Messina by by…

Dogovor pada da autocestom vozimo do sumraka pa potražimo smještaj. Našli smo hotel u Palmiju. Recepcioner, mladi dečko, mi čak posuđuje svoj fen, nakon što sam otkrila da je fen i kod njih fen. Motor zaključan u dvorištu hotela i mirni spavanac.

Nastavk na idućoj stranici…

S. Alessio – Agrigento oko 480 km

Share

About Author

admin