Speedway — 04 kolovoza 2007 -

Pobjednički podij bio je premalen za sve vozače

Ekipa Speedway kluba Unia iz Donjeg Kraljevca uvjerljivi je pobjednik polufinala Europskog kupa klubova voženog na stadionu Milenium. Prvenstvo klubova je specifična disciplina jer samo dva vozača moraju biti iz domaćeg saveza, a ostala trojica mogu biti stranci. Tako su boje hrvatske ekipe uz Juricu Pavlica branili gosti iz Poljske, Mariusz Puszakowski i Robert Miskowiak te Čeh Adrian Rymel. Domaćini su osvojili 90 bodova, odnosno pobijedili u čak 18 od 25 vožnji programa. Bilo je jasno da je uz pojačanja iz Poljske i Češke te mladog Nikole Martinca iz SK Prelog momčad Unije na svojem terenu jedini favorit utrke, ali je premoć koju je pokazala ipak iznenađenje za sve, uključujući i same pobjednike. Jurica Pavlic je osvojio maksimalnih 20 bodova, a bod nije ispustio ni Mariusz Puszakowski. Svoj ugled opravdali su i Adrian Rymel i Robert Miskowiak, svjetski juniorski prvak iz 2004. godine. Ali ono što je izazvalo oduševljenje publike je nastup Nikole Martinca. Dvije pobjede i dva druga mjesta, uz samo jedan trenutak slabosti i četvrto mjesto, nisu nužno ono što se očekivalo od njega, s obzirom na kolebljivost njegove forme ove sezone. Svoje bodove Martinec je osvojio ne samo tehnički dobrom vožnjom već i borbenošću, što je jedini recept za uspjeh u najjačoj međunarodnoj konkurenciji.
Drugo mjesto osvojila je, također iznenađujuće, austrijska ekipa koja je nastupila pod čudnim imenom Padre Pio, u kojoj su uz Manuela Hauzingera i Fritza Wallnera kao pojačanja nastupili Andrea Maida i Guglielmo Franchetti iz Italije i još jedan Poljak, Lukasz Kasparek. Smatrana jednim od favorita prije utrke, ekipa AMTK Ljubljana morala se zadovoljiti trećim mjestom. Ljubljančani su nastupili bez najavljenog Mateja Žagara, koji je doma ostao zbog glavobolje, kako nam je rekao vođa ljubljanske momčadi. Srećom za Žagara glavobolja je bila samo privremena (ili možda prigodna?), već u nedjelju je osvojio masimum bodova za svoj klub u meču Poljske lige. Ali ni sa Žagarom ljubljanska ekipa ne bi uspjela ugroziti raspoloženu ekipu Unije. Njemački predstavnici MC Pfaffenhofen i MC Marmande nisu ni ušli u utrku s ozbiljnijim ambicijama da se probiju u finale. A finale će se održati u Miskolcu (Mađarska) u listopadu. Uz vožnju prikazanu u Donjem Kraljevcu ekipa Unije i u samoj završnici može ozbiljno računati na sam vrh, a hoće li voziti u istom sastvau ili će se nešto promijeniti vidjet ćemo u finalu.

REZULTATI: 1. Speedway klub Unia 90 (Jurica Pavlic 20, Mariusz Puszakowski 20, Robert Miskowiak 18, Adrian Rymel 17, Nikola Martinec 15), 2. Padre Pio Nastchbach 57 (Manuel Hauzinger 18, Andrea Maida 14, Lukasz Kasparek 9, Friedrich Wallner 8, Guglielmo Franchetti 8), 3. AMTK Ljubljana 48 (Jernej Kolenko 23, Izak Šantej 14, Maks Gregorič 8, Matic Voldrih 3), 4. Pfaffenhofen 39 (Ronny Weis 16, Max Dilger 7, Erik Pudel 7, Mathias Bartz 5, Rene Schäfer 4), 5. MC Marmande 23 (Mathieu Tresarrieu 9, Theo Pijper 8, Christophe Dubernard 3, Stephane Tresarrieu 2, Jeremy Diraison 1).

Share

About Author