Hrvatski motosport — 25 listopada 2009 -

Međunarodna motociklistička organizacija (FIM) službeno je objavila kalendar natjecanja u speedwayu za 2010. godinu. Hrvatska i speedway stadion Milenium u Donjem Kraljevcu bit će domaćini Speedway Grand Prix utrke! Osma po redu, od ukupnih 11 organizirat će speedway klub Unia, pod vodstvom predsjednika i vlasnika najljepšeg speedway stadiona u ovom dijelu Europe, Zvonimira Pavlica. Najveći događaj u hrvatskom motociklizmu najavljen je za 28. kolovoza 2010. godine te je potpisan ugovor sa BSI kompanijom, nositeljem prava za Grand Prix svjetsko prvenstvo.
 

 

Zvonimir Pavlic: "Mi smo otpočetka bili veoma ambiciozan klub, što dokazuju 23 utrke u 4 godine, od kojih je najveća finale Svjetskog U21 prvenstva ove godine. Stvaramo brand speedwaya u Hrvatskoj koji će biti prepoznatljiv svim generacijama iz cijele Lijepe naše. U tome puno pridonose vozači poput Jurice Pavlica, svjetskog viceprvaka te prvaka Europe, koji je najveći magnet za publiku. Utrka Grand Prix je kruna svih napora koje ovih godina ulažemo u razvoj speedwaya. To su prepoznali FIM i BSI koji su nam dali ovako veliku odgovornost, ali i čast da se takav događaj održi u Hrvatskoj!"
 

Grand Prix utrke vrhunac su ovog sporta te san svakog vozača. Prvak 2009. godine postao je australski vozač Jason Crump, kojemu je ovo 3. titula prvaka u karijeri. Sistem formiranja top 15 vozača GP svijeta jest: najboljih 8 vozača iz ovogodišnjeg prvenstva, 3 vozača iz kvalifikacija, te 4 vozača s pozivnicom. Svaki domaćin Grand Prix-a daje 16. vozača kao wild card. Ovo će biti velika turistička atrakcija za Međimurje i Hrvatsku, očekuju se tisuće posjetitelja iz 10-tak zemalja koji će rado spojiti svoj Grand Prix vikend sa odmorom na Jadranskoj obali.
 

Speedway klub Unia u 2010. godini organizira utrke Europskog i Svjetskog prvenstva te utrke državnog prvenstva čiji će kalendar uskoro biti objavljen.
 

 

15.5. FIM Speedway U21 kvalifikacije
 
12.6. FIM Speedway Grand Prix kvalifikacije
 
17.7. UEM Europsko U19 prvenstvo (Finale)
 
28.8. SPEEDWAY GRAND PRIX
 

http://speedwaygp.com/en/newsdetail/a796
 
Tekst: Darija Pavlic
 

Share

About Author