Speedway — 20 svibnja 2004 -

Nakon starta najveća je gužva
u prvom zavoju

U Prelogu je u subotu 15. svibnja održana druga utrka ovogodišnje serije za Mitropa kup, trofej za kojega se nadmeću ekipe šest zemalja: Austrije, Italije, Mađarske, Poljske, Slovenije i Hrvatske. U Prelogu su najuspješniji bili Mađari, uz njih su odmah bili Austrijanci i Talijani – sve su tri ekipe osvojile po 22 boda, o poretku na postolju odlučeno je razvažanjem u kojemu je Mađar Laszlo Szatmari bio brži od Austrijanca Friedricha Wallnera i Talijana Cristiana Miotella. Četvrto mjesto je pripalo Sloveniji s 21 bodom, peto Poljskoj s 20 bodova dok su naši mladići ostali na začelju s 19 bodova. Ovaj rezultat hrvatske trojke ne treba suditi prestrogo, naša je ekipa odskakala svojom mladošću, prosjekom od 17 godina ona nije bila samo najmlađa na subotnjoj utrci nego je najmlađa nacionalna momčad na svijetu. Jurica Pavlic jedini je uzeo bod Poljaku Mariuszu Fierleju, najboljem pojedincu natjecanja, i do pred natjecanja uz njega bio najuspješniji natjecatelj. Nažalost, Juri je malo popustila koncentracija u završnoj vožnji, nakon slabijeg starta protiv trojice najboljih iz tri najbolje momčadi nije se dalo učiniti ništa. Ali i neuspjesi su dio iskustava na putu do velikih trofeja, a Jura je tek na početku tog puta, još mu nije ni punih petnaest. Uz glavni program Mitrope održan je i pomoćni program Pokala mladih nada Austrije i Hrvatske. Pobijedio je uvjerljivo domaćin Zoran Strahija, drugi je bio Manuel Novotny iz Austrije, treći Nikola Martinec, dok je Christofer Fink bio četvrti. Ugodna večer i uzbudljive borbe svim ljubiteljima spidveja bili su pravi poziv na najveći spektakl sezone, to je utrka za Nagradu Grada Preloga, koja će se održati 25.lipnja.
Rezultati: Mađarska 22 (Laszlo Szatmari 11, Zsolt Bencze 8, Mate Szegedi 3), Austrija 22 (Fritz Wallner 12, Manuel Hauzinger 9, Oliver Özelt 1), Italija 22 (Cristian Miotello 10, Mattia Carpanese 9, Massimo Zambon 3) (nakon razvažanja), Slovenija 21 (Izak Šantej 11, Denis Štojs 7, Matic Sečnik 3), Poljska 20 (Mariusz Fierlej 14, Mateusz Jurga 5, Jaroslaw Slezak 1) i Hrvatska 19 (Jurica Pavlic 11, Ivan Vargek 6, Marko Oto 2).
Nakon dvije utrke: Austrija 52, Mađarska 50, Italija 47, Poljska 42, Hrvatska 39 i Slovenija 21.
Pokal mladih nada: Zoran Strahija 12, Manuel Novotny 7, Nikola Martinec 4, Christofer Fink 1.

Sva atraktivnost speedwayja vidi
se u svakom ulazu u zavoj.

 

Na pobjedničkom postolju ekipe
Mađarske, Austrije i Italije.

 

Jurica Pavlic najbolji hrvatski vozač
sa samo 14 godina budno prati
vožnje svojih kolega.

 

U speedwayju vrlo bitan je start,
Marisz Firlej to radi savršeno.

 

Dok su se u Prelogu ogledali predstavnici srednjoeuropskih zemalja u Pragu su se najbolji vozači spidveja borili za sam svjetski vrh, u utrci za Grand Prix Češke, drugoj u ovogodišnjem svjetskom prvenstvu. Trijumfirao je prošlogodišnji vicešampion Jason Crump (Australija), već treći puta uzastopce u glavnom gradu Češke. Drugo mjesto je osvojio Jaroslaw Hampel (Poljska). Time je malo iznenadio i konkurente i promatrače, ali iznenađenje neće dugo trajati – Hampel je lani bio juniorski svjetski prvak, sad je jasno da je već sposoban umiješati se i u borbu za apsolutni vrh. Treći je bio Tony Rickardsson (Švedska), peterostruki svjetski prvak, dok je četvrto mjesto pripalo Ryanu Sullivanu (Australija). Leigh Adams (Australija), pobjednik prvog ovogodišnjeg natjecanja, utrke za Grand Prix Švedske, morao se zadovoljiti petim mjestom. Nakon dvije utrke u ukupnom poretku vodi Crump s 45 bodova ispred Adamsa s 38 i Rickarssona s 35. Slijedi Grand Prix Poljske, u Wroclawu, 29.svibnja.

Share

About Author

admin