Modeli 2006 — 06 lipnja 2006 -
Postojeći modeli Segwaya

 

Automoto show 2006. dao mi je priliku da po prvi put uživo vidim, pa i isprobam ovaj hibrid romobila, motocikla i letećeg ćilima. Poduzeće Haby d.o.o. iz Zagreba, ovlašteni diler Segwaya za Republiku Hrvatsku dopremilo je nekoliko primjeraka vozila na svoj štand u Paviljonu 8, a na dva Segwaya izložbenim prostorom Auto kuće Zubak krstarile su prelijepe hostese i dodatno povećale atraktivnost ovog već po sebi zanimljivog vozila. Zanimalo me koliko je vremena potrebno da se nauči upravljati ovim neobičnim vozilom. Odgovor plavokose hostese glasio je: tri minute. Gospodin Robert Hajdek, ljubazni djelatnik poduzeća Haby potvrdio je njene riječi: potrebno je samo nekoliko minuta da se vozač sasvim sigurno osjeća na Segwayu.
 
Zubakove hostese na Segwayu

 

Zakoračio sam na platformu, ukočenih koljena. Moram naglasiti da zbog kronične ozlijede desnog koljena imam averziju prema svemu što mi bježi ispod nogu, rolama, skatebordovima, čak mi ni romobili nisu previše dragi. Gospodin Hajdek je to osjetio i savjetovao mi da se opustim tako što ću se lagano zanjihati u koljenima. I vidi, stvarno, pomoglo je. Platforma na kotačima ispod mene oživjela je prateći moje pokrete, ali osjećaj stabilnosti koji sam imao bio je kao da stojim na debeloj granitnoj ploči a ne nečemu što se miče. Laganim pokretom tijela prema napred pokrenuo sam Segway. Osjećaj ravnoteže se ni na tren nije poremetio, glatko sam klizio hodnikom paviljona. Lagani pokret tijela unazad zaustavio je vozilo. Sad već potpuno slobodno stojim na Segwayu, ma kao da sam se rodio na njemu. Laganim naginjanjem tijela prema natrag počinjem voziti unatrag. Potpuno vladam ovim čudnim strojem! Okret ručice praktički u mjestu zaokreće Segway. Počinjem jako uživati u vožnji! Šteta što je vožnja trajala samo nekoliko minuta jer užitak upravljanja Segwayom je golem. S druge strane, vozilo je prava atrakcija i zasigurno privlači poglede. U životu se dosad nisam susreo s nečim toliko intuitivnim i jednostavnim za upravljanje. Učenje vožnje romobilom ili biciklom svi smo u djetinjstvu plaćali oguljenim koljenima i laktovima, slično je bilo i sa rolama i skateovima kad smo postali nešto stariji. Sa Segwaya je praktički nemoguće pasti. Na moj upit o tome gospodin Hajdek se samo nasmijao. Da, jedan je čovjek uspio pasti i sa Segwaya! Na to sam se i ja dosjetio da se radi o osobi koja je poznata po nespretnosti i bizarnim udesima. A možda za najmoćnijeg čovjeka na svijetu naprave Segway sa četiri kotača! Posjet web stranici proizvođača odgovorio mi je i na tu dilemu, jer osim vozila na dva kotača, Segway proizvodi i robotsku pokretnu platformu na četiri kotača, te vozilo nazvano Concept Centaur. Eto Segwaya za Predsjednika Busha!
 
Segway iznutra

 

Kako Segway funkcionira? U platformi na kojoj stojimo nalazi se mnoštvo senzora koji registriraju pomake našeg tijela i preko mikroračunala i pet žiroskopa kojima je funkcija da održavaju platformu u ravnoteži daju naredbe za dva servo motora koji vozilo pokreću prema napred ili nazad. Jedina ručna komanda nalazi se na upravljaču, i njome skrećemo lijevi ili desno, ovisno u koju stranu zaokrenemo ručicu.

Sličnom tehnologijom održavanja smjera služi se i jedno od tehnološki najnaprednijih oružja, krstareća raketa, pa je jasno da primjena tako sofisticiranih komponenti ima svoju cijenu. Segwey nije jeftin i zasigurno još dugo neće biti široko rasprostranjeno vozilo. Pitate se sigurno da li uopće ima korisnu primjenu ili će zauvjek ostati samo skupa dosjetka.
 

 Atraktivno sredstvo za promociju
  

Atraktivno sredstvo za promociju

Segay sigurno ima korisnu primjenu. Zbog svoje atraktivnosti izvrsno je sredstvo za promociju proizvoda tehnološki i ekološki osviještenih tvrtki, a u toj ulozi smo ga i upoznali na Auto showu. Veliku primjenu nalazi i u turizmu. Zar ne bi bilo lijepo razgledati gradske znamenitosti ili nacionalni park bez da spadnemo s nogu i bez da zagađujemo okoliš? Ili ga jednostavno iznajmiti na sat vremena i uživati u laganoj vožnji.
 
Vrlo lako možemo na Segwayu zamisliti i svog kvartovskog policajca, zaštitara koji obilazi tvornički krug, lovočuvara, ribočuvara ( da, područje primjene Segwaya nije samo gradski asfalt, on savladava i prirodne terene! ).
 
Naravno, ako nam to financije dopuštaju, Segway može biti i osobni caddy igrača golfa ili pomoćno vozilo kad silazimo s svoje jahte. Nedavno sam na jednom satelitskom programu gledao polo utakmicu u kojoj su igrači vozili Segway.
 

Stunt

 

Naravno, moguću primjenu Segwaya vidim i u zdravstvenoj rehabilitaciji osoba koje imaju problema s kretanjem, zbog ozljeda ili bolesti. Ipak, ne mogu a da ne pomislim na to da bi masovna upotreba Segwaya kao zamjene za hodanje poprilično dehumanizirala čovjeka koji se i ovako danas uglavnom premalo kreće snagom vlastitih nogu. Visoka cijena zasad je prepreka masovnoj upotrebi, no ako proizvođač nađe načina da spusti cijenu na široko prihvatljivu razinu, ili ako Segway postane hit ( a jedno će dovesti do drugoga! ), mislim da ćemo ga moći vidjeti i na našim ulicama.

Segway se danas proizvodi u nekoliko modela, od kojih su neki prilagođeni upotrebi na asfaltu a neki za trensku vožnju. Razlikuju se po opremi i po gumama koje je za sve modele razvio Michelin ,19 inčne za osnovni model HT i180 i model GT ( Golf Transporter ) te 21 inčne za model XT ( Cross- Terrain ).

Sigurno vas zanimaju i performanse ovog vozila.

Maksimalna brzina iznosi 20 km/h, nosivost 118 kg, a radijus kretanja ovisi o modelu, odnosno težini terena na kojem se Segway upotrebljava. HT ima radijus 24 – 39 km, GT 16 – 35 km, a XT 14 – 19 km. Težina, ovisno o opremi iznosi 38,5 kg do 45,4 kg, a dimenzije su, opet ovisno o opremi 48 X 64 cm do 84 X 94 cm kod GT modela ( zbog držača za golf torbu ).

Saphion litij ionske baterije odlikuju se velikim kapacitetom i kratkim vremenom punjenja, pa je i ta činjenica povečava upotrebljivost Segwaya.
 
Nadam se da sam vas ovim člankom uspio informirati o ovom zabavnom vozilu i da sam i kod vas uspio probuditi znatiželju i želju da i sami isprobate Segway. Možete posjetiti i web stranicu proizvođača www.segway.com a siguran sam da će vam djelatnici Haby d.o.o odgovoriti na vaše upite na mail [email protected] , dok ih ne budete mogli posjetiti na web stranici www.segway.com.hr koja je u izradi.

Video klip snimljen mojim mobitelom: 1442MOV00016.avi 

Dylan

Slike ustupio Haby d.o.o.

Share

Povezane novosti

BMW F 800 S/ST

BMW F 800 S/ST

veljača 26, 2007
STIGAO JE NOVI NEXUS !!!

STIGAO JE NOVI NEXUS !!!

lipanj 29, 2006
MV Agusta Brutale 910 R

MV Agusta Brutale 910 R

travanj 01, 2006
MZ studija -SFx

MZ studija -SFx

siječanj 13, 2006
Kawasaki ZZR-1400

Kawasaki ZZR-1400

rujan 17, 2005

Aprilia Tuono 2006

rujan 16, 2005

About Author

admin