Speedway — 09 rujna 2005 -
Na pobjedničkom postolju
 
Ovom utrkom kao organizator natjecanja predstavio se i novi klub, Unia iz Goričana, kojega vodi Zvonimir Pavlic, nekadašnji šampion, danas uspješni poduzetnik. Njegovu inicijativu kao značajan doprinos razvoju motociklističkog sporta istaknuo je i Antun Brajdić, potpredsjednik Hrvatskog motociklističkog saveza, koji je stadion otvorio. Samo natjecanje nije u potpunosti donijelo zadovoljštinu domaćoj momčadi i brojnoj publici koja je za nju navijala – pobijedila je momčad Slovenije II sa 34 boda, ispred Austrije I sa 31 bodom i Hrvatske sa 29 bodova. Ekipa Slovenije I bila je četvrta, sa 17 bodova, dok je Austrija II statirala, osvojivši 7 bodova.
Ovime je druga slovenska momčad svoju prednost pred Hrvatskom u ukupnom poretku povećala na 14 bodova. Staza za ovaj dio Europe netipičnih proporcija, dužine od 305 metara, a oštrijih zavoja, manjih radijusa (poznavaoci bi rekli: britanski tip staze) tražila je od natjecatelja i ponešto drukčiju tehniku vožnje i taktiku borbe od onoga na što je navikla većina u ovom krugu triju zemalja. Određenu prednost koju je imala hrvatska momčad poznajući svoj teren ipak se nije dalo materijalizirati u prednost u bodovima. Momčad Slovenije II je, naime, nastupila u najjačem sastavu, predvodio ju je Matej Žagar, Ljubljančanin koji će u naredne dvije sezone vjerojatno biti među aspirantima i za najvišu čast, titulu svjetskog prvaka, a već treću sezonu je profesionalac u britanskoj ligi, odlično poznaje staze upravo ovog tipa. Žagar je sakupio 15 bodova, maksimum od 18 bodova spriječile su tehničke teškoće u njegovom zadnjem startu, dobro mu je asistirao Aleš Kraljič, a solidan doprinos od dao je i Jernej Kolenko. U Hrvatskoj je momčadi najbolji bio Jurica Pavlic sa 14 bodova – u izravnom dvoboju sa Žagarom on je pao, što je odnijelo dragocjena 2 boda. Uz Juru bodove je marljivo sakupljao Nikola Martinec, osvojio ih je 10, dok je Ivan Vargek tome dodao 5 bodova. Na najniže mjesto na postolju našu ekipu potisnula Austrija I s očekivano dobrim rezultatom Friedricha Wallnera sa 16 i Manuela Hauzingera sa 14 bodova. Ali hrvatskoj ekipi treba uzeti u obzir dob – ona je među svima u prosjeku daleko najmlađa, Pavlic je nedavno proslavio šesnaesti rođendan, a Nikola Martinec, koji polako učvršćuje drugu poziciju u Hrvatskoj, petnaesti. Speedway klub Unia vrlo je dobro organiziarao svoju prvu priredbu, a već najavljuje značajne stvari za iduću godinu – ukupno šest priredni, među njima i prvenstvo Europe za mlađe junuore, do 16 godina. Ova priredba pretposljednja je u ovogodišnjem hrvatskom kalendaru, domaća sezona završit će u nedjelju 28.kolovoza utrkom Hrvatsko-austrijsko-slovenskog prvenstva u pojedinačnoj konkurenciji, na tradicionalnom mjestu spidvej priredbi, u Prelogu.
Rezultati: Slovenija II 34 (Žagar 15, Kraljič 12, Kolenko 7), Austrija I 31 (Wallner 16, Hauzinger 14, Novotny 1), Hrvatska 29 (Pavlic 14, Martinec 10, Vargek 5), Slovenija I ([tojs 12, Volk 3, Kukovica 1, Duh 1) i Austrija II 7 (Grögler 7, Schatzer 0, Kulterer 0).
Ukupni poredak: Slovenija II 103, Hrvatska 89, Slovenija I 76, Austrija I 73, Austrija II 14.
 
Pavlic ispred Žagara

Share

About Author

admin