Oprema — 15 kolovoza 2007 -
Testirani model – HJC CL-ST Mosaic MC-5
Kad god se susretnem sa HJC kacigama, uvijek dođem do jednog te istog zaključka – za taj novac ne možete dobiti bolju kacigu. Još uvijek pomalo nepoznata marka svakim danom stiće sve širi krug poklonika koje uspjeva zadržati i pri odabiru druge kacige. A gdje je tu model CL-ST?

Model CL-ST je novi model za 2007.godinu kojem je najveći adut cijena. CL-ST se u najkraćim crtama može opisati kao entry-level kaciga za nezahtjevne korisnike sklone vikend izletima. Više o tome u nastavku teksta.

Tehničke karakteristike

Tip: Kaciga integralna
Kvalifikacija proizvođača: Touring
Vezica: Brzi patent (QR)
Težina: 1350-1450gr
Veličine: XS,S, M, L, XL,XXL
Boje: Myth,Mosaic
Školjka: Injected termoplastic lexan
Unutrašnjost: Bioceramic-nylex anti-allergic/ periva i na skidanje
Ostale karakteristike: Vizir s zaštitom protiv magljenja i protiv grebanja, Brathguard štitnik, postava pod vrat
Kompletna postava na skidanje periva i na skidanje
Safety standard ECE22.05
7 stupnjeva ventilacije

CL-ST Myth MC-2 CL-ST Myth MC-1
CL-ST Myth MC-5 CL-ST Mosaic MC-5
Dizajn i boje


Design testiranog modela Mosaic je vrlo atraktivan, izveden u  tribal-gothic stilu. Kome se ne svidja mat crnigothic stil, postoje malo živahnije kombinacije u plavoj i crvenoj, te srebrenoj lak kombinaciji sa bijelim uzorkom.  Sve tri kombinacije su izuzetno privlačne i ogodne za oko, a ujedno odaju dojam kako je svaka unikatna za sebe. Izbočeno područje brade je na prvi pogled veoma čudno, no kaciga prvenstveno dizajnirana da bude udobna, a funkcionalnost bradnog dijela će se okazati tek kasnije. Težina od 1350-1450 grama je standard klase kaciga od injektiranog lexana.

Unutrašnjost

Antialergijska unutrašnjost kacige izrađena od bioceramic-nylexa je izuzetno udobna i ugodna za lice i glavu. Već nakon kraćeg nošenja se odlično prilagođava obliku glave, istovremeno pružajući dovoljno prostora za uši. Pojedini elementi unutrašnjosti se odvajaju, te ih je moguće zasebno vaditi što omogućuje lakše održavanje zbog mogućnosti pranja. Kaciga je opremljena i zaštitom od vjetra sa donje strane gdje se poduži kožni dodatak pomoću čička namješta ispod brade i na taj način smanjuje neugodno puhanje po vratu. Svakako ugodno rješenje za osobe kojima je duže putovanje prioritet prilikom korištenja motocikla. Ne smijem zaboraviti ni masivni breathguard štitnik izveden u pilotskom stilu koji je odavno poznat na HJC kacigama.

Uzak profil mnoge će zaintrigirati Mehanizam sa skidanje vizira – 5!

Vizir

Vizir se pokazao dovoljno krutim da nema velikih uvijanja pri otvaranju i zatvaranju, tako da obije strane vizira istovremeno zatvaraju kacigu, a ujedno je i dovoljno elastičan i otporan na savijanje i pucanje. Vizir je premazan antifog lakom i zaštita od magljenja se pokazala izuzetno kvalitetnom. Uz lagano čišćenje, zaštita od magljenja se pokazala postojanom. Dihtunzi oko vizira nisu ni u jednom trenutku testa propustili zrak u unutrašnjost kacige.

Ventilacija

Ventilacijski otvor na bradi je zadovoljavajuće obavlja svoju funkciju i osjeti se ugodna razlika kad je otvoren. Nema pretjeranog puhanja prema području nosa ili usta, što je postignuto izduljenim bradnjim dijelom kacige.  

Čeoni usisnik je nažalost nešto lošiji. Mala propusnost zraka i pomalo čudna usmjerenost protoka smanjuju izvrstan dojam koji je do sada ostavila kaciga. No to bi ujedno bila i jedina zamjerka za HJC CL-ST.

Mehanički sistemi

Sistem za zatvaranje vizira sa oprugom za privlačenje idealno naliježe na otvor kacige što uveliko smanjuje šumove. Mehanizam pruža mogućnost nekoliko položaja vizira, te krajnji donji položaj za potpuno zatvaranje vizira. Vizir također ima sistem za zaključavanje koji onemogućava neželjeno otvaranje vizira. Skidanje vizira je lako i omogućeno je klasičnim sustavom već odavno poznatim za HJC kaciga.

Sistem kopčanja kacige je klasični quick release – vrlo lak i pristupačan za rukovanje, čak i sa rukavicama na rukama.

Brzo QR kopčanje i zaštita od vjetra Antialergijska unutrašnjost

Dojmovi sa vožnje

HJC CL-ST se pokazao vrlo solidno u vožni, što po gradu, što van grada pri većim brzinama. Vanjski oblik kacige sa malim spojlerom pruža zavidnu mirnoću i vrlo pozitivno reagira na promjene pravca vjetra, te pruža osjećaj sigurnosti. Šumovi vjetra su gotovo zanemarivi na brzinama do 100 km/h a nakon te brzine nisu previše izraženi. Priroda kacige je klasični touring, tako da je pohvalna posvećenost smanjenju buke kako bi putovanje ipak bilo ugodnije.

Ukupan dojam

Kaciga u svakom pogledu opravdava odnos uloženo-dobijeno jer uz gotovo zanemarive zamjerke pruža dovoljno što je jednog prosječnog i zahtjevnog korisnika može u velikoj mjeri zadovoljiti.

Više:
Test: Arai Chaser
Nitro N1000-V
Megatest kaciga top klase

Share

Povezane novosti

Alpinestars oprema

Alpinestars oprema

siječanj 06, 2015
Shoei GT-Air

Shoei GT-Air

studeni 18, 2014
Scorpion kacige

Scorpion kacige

kolovoz 10, 2014
Held Travel Champ kaciga

Held Travel Champ kaciga

ožujak 24, 2014
Nolan N44 Crossover

Nolan N44 Crossover

siječanj 28, 2014
Nolan novosti za 2013

Nolan novosti za 2013

svibanj 15, 2013
AGV SoleLuna

AGV SoleLuna

travanj 04, 2013
Nolan X-802 ponovno na vrhu

Nolan X-802 ponovno na vrhu

listopad 29, 2012

About Author