Hrvatski motosport — 05 travnja 2011 -
     Dana 23.ožujka u sali policijskog doma u gradu Rijeci a u organizaciji policijske ispostave Primorsko goranske županije održana je tribina u svrhu prevencije od stradavanja motociklista i mopedista u prometu. Predavači na tribini bili su Loris Valjan profesionalni vozač moto utrka, prof.dr. Darko Ledić neurosurgeon, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Boris Skeledžić, oditelj Odsjeka za prevenciju Darko Stanković, policijski službenik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Jure Jurković.

    

Dama pred domom Uzvanici

    

     Svrha Tribine bila je uspostavljanje svojevrsne suradnje između PU PGŽ-a s jedne strane te motoklubova i moto društava s druge strane a koji djeluju unutar regije. Isti bi bili svojevrstan fit back policijskim službenicima o stanju na cestama kao i svim probelmima koje muče vozače motocikala a sve u svrhu smanjenja broja stradalih na prometnicama unutar PGŽ. Nadalje članovi moto udurga zamoljeni su da koliko mogu djeluju i educiraju kako svoje članove tako i ostale zaljubljenike u motocikle, a također je istaknuto kako su upravo prisutni članovi raznih klubova i društava najprimjereniji vozači na dva kotača koji ponajamnje krše zakonske propise na prometnicama vozeći svoje ljubimce. Aludirajući naravno na statute pomenutih udruga u kojima stoji da svaki član iste mora posjedovati pravovaljanu vozačku dozvolu za upravljenjem motocikala kao i tehnički ispravan motor. Uz brzinu kao najčešćeg krivca za sve nesreće nastale prilikom upravljanja motociklom, tehnički neispravan motor te neposjedovanje odgovarajuće vozačke dozvole sljedeća su dva najčešća prekrašaja sukladno policijskoj statistici kao faktori prometnih nesreća.

Predavanje

     Ovo je prva ovakva tribina na kojoj su sudjelovali motoklubovi i moto društva, te udruženim snagama sa policijom pokušavali pronaći zadovoljavajuća rješenja koja bi polučila za rezultat prvenstveno smanjenje broja žrtava na prometnicama u jednoj od najugroženijih grupa koje uopće sudjeluju u prometu, a to su naravno motociklisti. Policijski predstavnici pomno su saslušali sve upućene kritike klubova i društava a koje su vezane uz prometnice, njihovo osiguranje i održavanje kao i neadekvatnu provjeru motocikala prilikom tehničkih pregleda. Udruge koje su pozvane na sudjelovanje na tribini jesu MK "Sea horses" – Opatija, MK "Griffons" – Krk, "Fluminense Riders" MC – Rijeka, MK "Lošinj" – Lošinj, MK "Veterani" – Rijeka, MC "Blue Knights" CH – VI, MD "Young-4ever" – Rijeka, MK "Mountain Riders" – Delnice, "Motoscena", MK "Dead Frog" – Fužine te predstavnik Autokluba Rijeka.

Pauza Predavači

     Loris Valjan kao profesionalni vozač istaknuo je važnost ispravnog korištenja kvalitetne opreme, od kacige do kožnih i inih odjela, rukavica, čizama itd.
     Boris Skeledžić kao glavni organizator istaknuo je važnost ove inicijative  međusobne suradnje kao i policijsku dispoziciju na bilo kakvom obliku pomoći udrugama.
    Prof.dr. D. Ledić, kao dugogodišnji neurokirurg i ljubitelj motocikala prezentirao je najčešće ozljede pacijenata nastradalih prilikom pada sa motora. Od ozljeda glave, kralježnice, do ozljeda udova, živaca i ključne kosti te nažalost sve njihove poljedice koje ostaju.
     Policijski službenik Jure Jurković prezentirao je dva filma snimljena kamerama policije na kojima su jasno vidljivi počinjeni prekršaji, kao i potjeru policijskog presretača za motociklom u dužini većoj od 50 km gdje su se postizale brzine kroz naseljena mjesta iznad 180km/h. uz filmove pokazane su i fotografije materijalnih šteta nastalih prilikom prometnih nesreća.

 

Ljubimci ispred doma

     Sama ideja suradnje pozdravljena je od strane udruga, kao i isticanje očekivanja da će se osim dobre ideje i same tribine, suradnja  i ostvariti na cestama u regiji te polučiti toliko željene rezultate i promijene ka boljem.

Fotografije: Đorđe Blečić Bleki – Motoscena

Share

About Author