Hrvatski motosport — 20 rujna 2009 -

Veliki dan sve je bliže, šaputanja u Međimurju o svjetskom prvaku sve su glasnija, organizacija je na nivou.. O čemu mi uopće pišemo? Speedway, dakako. Speedway u Donjem Kraljevcu na stadionu Millennium, prijestolnici ovog motociklističkog sporta u Hrvatskoj. Najveći događaj se nikako ne propušta, dva tjedna prije glavnog događaja u sjevernoj Hrvatskoj ulaznice su već u prodaji. Juričini sumještani pohrlili su na prodajna mjesta jer ipak njihov heroj prvi puta vozi finale Svjetskog prvenstva na stadionu koji se nalazi nekoliko minuta vožnje od njihovih kuća. To je stadion na koji svaki tjedan na treninge dolazi stotinjak ljubitelja speedwaya, dovode svoju djecu, prijatelje. Dolaze da ne zaborave miris metanola i zvuk brzine ovih motora od 500 ccm.
 

 

Napunit će se stadion u subotu, 3.10. Napunit će ga 4-5 tisuća navijača, koliki je kapacitet stadiona, te bodriti našeg Juricu u borbi za titulu svjetskog prvaka.
 

FIM (Međunarodna motociklistička organizacija) je objavila popis vozača koji dolaze u Hrvatsku samo s jednim ciljem – osvojiti prvenstvo svijeta. Ipak, mjesta na postolju ima samo za jednog, za najboljeg i najbržeg vozača.
 

U ovoj utrci sudjeluje 18 vozača  – 16 u redovnog programu te dvije rezerve. Najviše je Poljaka, što se i očekuje od prijestolnice speedwaya, gdje je ovaj sport popularniji i od samog nogometa; nevjerojatno, ali tamo na utrke lige dolazi 25 tisuća ljudi svake nedjelje bodriti svoje favorite! Četvorica Poljaka voze poljsku ligu, te su najbolji u svojoj državi, gdje speedway nosi broj 1 u svijetu sporta. Vikinzi iz Skandinavije opasni su protivnici; Danska ima 3, a Švedska 4 predstavnika, od kojih je Nicolai Klindt europski juniorski prvak, Ludvig Lindgren brat vozača Grand Prix serije Fredrika, Simon Gustafsson sin bivšeg Grand Prix vozača Henke, Jonasson najbolji junior poljske extralige… Elita skandinavskog speedwaya do 21 godine sa sjevera dolazi u Hrvatsku – po zlato. Da ne zaboravimo Britance, dvojicu iz britanske elitne lige: Bridger i Woffinden – najperspektivniji vozači Velike Britanije pokušat će osvojiti zlato za kraljicu nakon točno 10 godina, kad je zadnji prvak svijeta iz te zemlje bio Lee Richardson.
 

Jurica Pavlic, jedini vozač u bojama hrvatske zastave, predstavljat će svoju zemlju u stilu kakvom samo on može – stilu europskog prvaka, višestrukog hrvatskog prvaka i najboljeg hrvatskog motociklista. Ovo su sve titule koje je osvojio u karijeri do 20. godine. „Croatian wunderkind“, kako ga nazivaju strani mediji, za manje od 2 tjedna stat će uz bok najboljim vozačima svijeta i boriti se za medalju svjetskog prvaka. Nosit će startni broj 3 koji mu donosi dva starta s C (bijele) pozicije. Jurica treba podršku s tribina, u bojama hrvatske zastave pridružite se tisućama navijača na stadionu Milenium! U subotu, 3.10. u 15:00 h održava se spektakularna utrka finala Svjetskog speedway prvenstva juniora do 21. godine!
 

 

Ulaznice su u preprodaji 2 tjedna prije utrke na mjestima: Pizzeria Rosa u Prelogu, Caffe bar Jabuka i firma Pavlic-asfalt-beton u Donjem Kraljevcu.
 

Startna lista:
 
1 Michal Mitko (Poljska)
2 Nicolai Klindt (Danska)
3 Jurica Pavlic (Hrvatska)
4 Ludvig Lindgren (Švedska)
5 Patrick Hougaard (Danska)
6 Simon Gustafsson (Švedska)
7 Tai Woffinden (Velika Britanija)
8 Maciej Janowski (Poljska)
9 Darcey Ward (Australija)
10 Grzegorz Zengota (Poljska)
11 Przemyslaw Pawlicki (Poljska)
12 Lewis Bridger (Velika Britanija)
13 Kenni Larsen (Danska)
14 Thomas H Jonasson (Švedska)
15 Artem Laguta (Rusija) 
16 Vjacheslavs Giruckis (Latvija)
   
17 Linus Eklöf (Švedska)
 
18 Wells Ricky (SAD)
 
Tekst: Darija Pavlic
 

Share

About Author

admin