Hrvatski motosport — 19 siječnja 2010 -

     Kao i svake godine u siječnju gradić verona na sjeveru Italije drugu godinu za redom ugostio mnoge izlagače motocikala i prateće opreme iz cijele europe pa i šire. Međutim mora se naglasiti da je ovogodišnji sajam ipak za "pola koplja" slabiji u usporedbi sa prošlogodišnjim, što zbog podosta manjeg broja noviteta na dva kotača, što zbog smanjenja sajma samog po sebi, a uzrok potonjem razlogu možemo eventualno pripisati ekonomskoj krizi.

Gužve na ulazu Suzuki Gladius

 

Ljepotice u sedlu Poziranja nikada dosta

Mlađahni oldtimer Redizajnirani B-kralj

     Od zanimljivijih noviteta ovogodišnji se sajam ne može uspoređivati sa prethodnim kada su oči javnosti i posjetitelja bile uprte u nekoliko redizajniranih i poboljšanih modela kao što su Yamaha R1, novi Suzuki GSXR K9, Aprillia je tada predstavila najnoviju inačicu RSV-a, ikona V-max-a je opet zaživjela pod svjetlima pozornice itd, itd..ništa tako spktakularno ni senzacionalno ove godine nije bilo u ponudi, ni iz bliza, više manje se radi o prošlogodišnjacima redizajnirane grafike boja. No kako to i biva u moto industriji noviteti se izbaciju po nekom nepisanom tržišnom pravilu svake 2-3 godine, ali i tu ima odstupanja.

The Doctor’s machine Šjor doture u grafici

malo umjetnosti air-brusha fenomenalna izvedba ideje

Pašu uz motor Malo onog zbog čega smo ovdje

     Što se tiče modela koji su imali mogućnost testnih vožnji prijašnjih godina je bio slučaj, poglavito za vrijeme sajma u Padovi, da su se nudili brandovi tipa Yamaha i Triumph, ova se godina nažalost ni time baš ne može jako pohvaliti.

Gužva u paviljonima kupovina u tijeku

gimnastika na djelu Nešto sasvim drugačije

     Od opreme bilo je svega, čak mi se čini što ce cijena tiče da su bile niže od prošlogodišnjih, čime je to uvjetovano ne bih znao, ali vjerovatno vrlo slaba prodaja motociklističke opreme unatrag godinu dana imala je utjecaja na ovakvu rasprodaju. Primjerice neki skuplji brandovi tipa Dainese, Arlen Ness prodavali su dvodijelna kožna odijela prošlogdoišnjih modela po 300e, a koliko me sjećanje služi prethodni sajam nije toliko nudio u smislu uštede gdje su se slični brandovi prodavali minimalno 150e skuplje u odnosu na ovu godinu.

malo čistog kroma I customa je bilo naravno

Umjestnost fotografa For Bikers

     Cijena same ulaznice je opet skočila za 1e i tako nastavila trend polakog ali sigurnog rasta i već sada možemo izračunati godinu kada će doseći brojku 20 no svatko kome je potreban bilo koji komad opreme vjerovatno će troškove ulaznice i puta moći uštedjeti u odnosu na cijene istog komada opreme kod nas. Primjera radi kožna jakna koja kod nas dođe cca. 3600kn, za gotovinski popust od 20% 2900kn, tamo je plaćena 300e (2200kn), kada na tu cijenu dodate 50-ak eura trošak puta opet ste uštedjeli par sto kuna i vidjeli kakav-takav sajam.

Još malo za kraj ..the end

Tekst: Nenad-Neno Stojmenović

Fotografije: Matej Pošekić
 

Share

About Author