Savjeti i škola vožnje — 17 veljače 2006 -

Vožnja noću za neke motocikliste predstavlja napor, neki ju u potpunosti izbjegavaju, a drugi naprosto obožavaju. U svakom slučaju, vožnja noću opasnija je od vožnje danju iz nekoliko razloga. Prije svega, smanjena vidljivost (kako vrijedi za vas, tako i za ostale sudionike). Nadalje, povećana prisutnost alkoholiziranih vozača u prometu, prisutnost specijaliziranih vozila (npr. gradska čistoća), smanjena koncentracija sudionika i često hladnije vrijeme zbog kojeg je hvatljivost između guma i podloge smanjena. Dodajte pritom još i kišno vrijeme, stvar postaje vrlo opasna.

Navedeno ne znači kako bi noćnu vožnju trebalo izbjegavati. Naprotiv, vožnja noću može biti i vrlo uzbudljiva, sve dok poštujete ograničenja koja vam takvi uvjeti nameću. Krenimo redom…
 
 

 

Vidljivost

Zbog specifične konstrukcije, ljudsko oko ne podnosi dobro velike nejednakosti u razini svjetla do koje dolazi kada vam, primjerice, drugo vozilo noću dolazi u susret. Naime, u ljudskom oku nalaze se različito smješteni receptori koji su osjetljivi na ‘svjetlost’ (središnje), odnosno na ‘tamu’ (bočno).

Uporaba jednih ograničava druge (no ne isključuje ih). Drugim riječima, kako biste po noći vidjeli bolje, glavu malo usmjerite u jednu od strana. Primjerice, ne gledajte u svjetla vozila koje vam se približava, no niti držite glavu i pogled ravno, već nekoliko stupnjeva zakrenite glavu u desno a pogled usmjerite u pravcu željenog kretanja (ravno). Kod nadolazećih vozila, pogled "prebacujte", gledajući i ravno i u stranu suprotnu dolazećem vozilu, sve dok ono ne prođe. Nemojte zatvarati jedno oko.

Imajte na umu da vam nagli izvor svjetla, odnosno nagla promjena razine svjetla, osobito nakon duže izloženosti uvjetima smanjene vidljivosti, može u trenutku odvući pozornost i fiksirati pogled, stoga takve situacije unaprijed planirajte i izbjegavajte. Primjerice, ukoliko se približvate lijevom zavoju, očekujte nailazak vozila s upaljenim dugim svjetlima te primijenite navedenu tehniku i prije no što se za tim ukaže stvarna potreba. Ukratko, pogled usmjeravajte tamo gdje ima manje svjetla ili gdje će ga manje biti, a odnosi se na vašu putanju. Trepćite! Tako ćete kognitivne centre u mozgu održati "budnim". Redovno kontrolirajte svoj vid, osobito ukoliko često/dugo vozite noću.

Ostali sudionici u prometu

Sve što vrijedi za vas, vrijedi i za ostale sudionike u prometu. Stoga, budite osobito oprezni i imajte na umu da vas drugi sudionici slabo vide (često vas ne vide uopće) te se u skladu s tim i ponašajte. Sposobnost procjene brzine kretanja nadolazećeg vozila smanjena je, a znajući kako je slaba po danu (koliko je samo slučajeva oduzimanja prednosti prolaska) – ne treba naglašavati gdje je opasnost.

Tijekom noći, veća je koncentracija sudionika u prometu koji su pod utjecajem alkohola i drugih supstanci sličnog djelovanja. Njihove su reakcije usporene i nepredvidive, a voze se ili prebrzo ili presporo. Često bezrazložno mijenjaju trake, koče i općenito nemaju kontinuitet vožnje. Pripazite i na vozila bez svjetala, odnosno kojima su ona isključena. Osobitu opasnost predstavljaju traktori koji se često kreću bez svjetala i retroreflektirajućih oznaka, a uz to su i spori (najčešće na seoskim cestama i cestama za promet isključivo motornih vozila koja se nalaze u blizini ‘polja’, npr. kukruzište). Očekujte prolaske kroz crvena svjetla, a dok stojite na semaforu, držite motocikl u brzini i konstanto provjeravajte situaciju iza vas. Na autocesti obratite osobitu pozornost na prolaze između dva smjera te na uključivanja ostalih vozila s ugibališta/odmorišta/benzinskih postaja te na fiksaciju pogleda i fiktivno spajanje dviju traka u jednu.
 

 

Stanje podloge

Imajte u vidu da je procjenjivanje stanja podloge uvelike otežano noću, stoga su i iznenađenja na cesti (poput ulja i šljunka) lako previdiva. Obično su temperature niže, a time i gumama treba duže da se zagriju na adekvatnu temperaturu, a i teže ju je održavati. Očekujte smanjenu hvatljivost između guma i podloge. Obratite pozornost na vozila gradske čistoće koja u gradu polijevaju cestu te očekujte vrlo sklisku podlogu. Paralelno s lošijim stanjem podloge/percepcijom iste, vožnju prilagodite otežanoj mogućnosti procjene zavoja (nagiba, elevacije, tipa pa čak i smjera zakretanja). Vozite s mnogo rezerve – smanjite brzinu!

Ukoliko se vozite iza drugog vozila, koristite ga kako bi vam osvijetlilo put, a stražnja svjetla koja poskakuju dobar su indikator o stanju podloge (grbavost).

Pričekajte prvo dok ne steknete barem osnovna iskustva u vožnji po danu, prije nego se odlučite na noćnu vožnju. Uvijek nosite kompletnu zaštitnu opremu (po mogućnosti s retroreflektirajućim materijalom/fluorescentnim bojama), proziran i čist vizir (ogrebotine moglu udvostručiti broj svjetala koje vidite) i vozite s tehnički ispravnim motociklom (imajte sa sobom ručnu bateriju). Nikad ne krećite na vožnju umorni (na motociklu je moguće zaspati!) i/ili pod utjecajem alkohola.

Smanjite brzinu, povećajte razmak između vas i drugih vozila, pozicionirajte se tako da vas drugi vide, raskršću priđite paralelno s drugim vozilom (malo iza istog) ukoliko je to moguće i zapamtite – "nitko vas ne vidi i svi će učiniti neočekivano, a pred vama će se pojaviti nenadna prepreka, što je osobiti problem jer ćete zaspati"!

Share

About Author

admin