Savjeti i škola vožnje — 02 travnja 2004 -
By Kent Kunitsugu
Photography: Scott Rathburn
 

 
1. Grupna vožnja s vašim omiljenim moto-prijateljima vam može pružiti najbolje provedeno vrijeme na motociklu. Zabava s vašim prijateljima nije usporediva s ničim drugim, dok god ste na istoj valnoj dužini. Postoje neke osnovne stvari koje možete učiniti, kako biste provjerili da nitko iz vaše skupine neće ostati zatečen, dođe li do neke kritične situacije.
 

 
2. Razgovarajte o vožnji prije no što krenete. Neka se svi upoznaju s odredištem i benzinskim postajama na kojima se namjeravate zaustavljati. Ako ste pak raspoloženi za «krstarenje», recite drugima da vas pričekaju na raskrižjima. Dogovorite neke signale i znakove, koje biste možda trebali upotrijebiti. Uvijek se vozite jedan iza drugoga, ili sličnim formacijama, kako bi si omogućili dovoljno mjesta u traci dok skrećete.
 

 
3. Ako se nalazite u velikoj skupini, te se vozite po gradu, pazite da su svi svjesni automobila oko njih, u slučaju da se netko treba prestrojiti zbog skretanja. Ako se nalazite na čelu skupine i uočite neku smetnju na cesti, koju će ostali vozači morati izbjeći, dignite nogu ili ruku, kako biste ih upozorili. Svaki bi vozač tada trebao proslijediti signal onome iza sebe. Najčešće se signalizira s one strane na kojoj se nalazi smetnja, no moguće je da će se naći s obje strane (npr. kamenje). Zato je potrebno držati dovoljnu udaljenost između vozača. Tada imate dovoljno vrijeme za reagiranje, a ujedno ostajete u liniji s ostalim vozačima, kako biste mogli uočiti slijedeće signale.
 

 
4. Uvijek pretičite unutar skupine i prolazite s lijeve strane vozača ispred vas. Neočekivan prolaz može uplašiti vozača ispred vas, te može rezultirati sudarom, te ozljedom jednog od vas, ili obojice. Vozač na slici rukom pokazuje vozaču da ga prijeđe i time daje šansu nekom drugom da povede skupinu. Ako vam se ne sviđa nečiji ritam vožnje, pomaknite se na kraj skupine, ili pričekajte dok vam ne mahne da ga prođete. Ako vi ne možete pratiti zadani tempo, kako očekujete od nekog drugog da prati vas? Ponovno, dajte vozaču ispred vas dovoljno prostora, te naizmjence čekajte vozača koji ne može pratiti tempo. Ako ga niste vidjeli u retrovizoru više od pet minuta, zaustavite se ili usporite, dok ga ponovno ne uočite.
 
5. Nesreće se najčešće događaju kada se vozači unutar skupine počnu nadmetati. Vaša želja za pokazivanjem kakav ste «frajer», može jedino dovesti do sudara, naročito ako prvi vozač napravi neočekivan pokret, ili ako pogriješi. Ima previše ishoda, a premalo mjesta na cesti da biste se ponašali kao na vlastitom trkalištu. Također, nadmetajuća vožnja može dovesti do ubrzanja ritma, sve dok se ne počnete voziti prebrzo za cestu. Vozite onim ritmom, kada je brzina još uvijek zabavna, ali nema nadmetanja.
Pola zabave ovog sporta je u dijeljenju nečeg što volite s osobama istih interesa, a još je i bolje kada osnujete takvu skupinu, gdje svatko može predvidjeti reakciju svakog vozača.
 
 
Prijevod i obrada : Nataša i Emil Mokrovčak

Share

About Author