Svjetski motosport — 14 prosinca 2012 -

 

Za nepuna dva mjeseca na Philip Islandu počinje novo svjetsko SBK prvenstvo 2013, po prvi puta pod patronatom Dorne. Osim Dorne, po još jednom detalju SBK će ove godine viče nalikovati na GP, na gridu bi se trebalo pojaviti samo 19 vozača što je vjerojatno rekordno mali broj natjecatelja. Postoji mogućnost da se taj broj malo podigne eventualnim nastupom teama Effenbert kao i još jednom Aprilijom iako sve ovisi o predviđenom budžetu. Kako sada stvari stoje, po 4 motocikla branit će boje Aprilije, Kawasakija i BMW-a dok se Ducati s prošlogodišnjih 7 zbog debija potpuno novog Panigalea odlučio samo na 3 motocikla. Suzuki i Honda ostaju na prošlogodišnjoj razini sa po 2 motocikla. Ako se nešto ne promjeni, startat će se sa po tri motocikla u redu, kao u GP-u dok se vozi na poznatim stazama osim što su u ovom trenutku još ostali nepotvrđeni Portimao i Brno.

Početkom mjeseca održan je prvi sastanak Dorne s predstavnicima teamova i proizvođača pri čemu su i službeno počeli novi dogovori oko promjena koje će nastupiti u 2014. godini a kojima je cilj SBK motocikle što više približiti serijskim dok je trend predviđen za GP motore dijametralno suprotan. Tom diferencijacijom bi se uvelike udaljili te bi SBK velikim dijelom srezao troškove i time omogućio više timova dok bi najnovija i najskuplja tehnologija svoje mjesto našla u GP-u. Ostaje otvoreno pitanje kakve će onda biti razlike između SBK i SSTK ali o tome možemo kad više informacija bude dostupno.

Među vozačima nema posebnih promjena, najveća je odlazak Biaggija i povratak Neukirchnera. U sezoni 2013 bi raspored trebao izgledati ovako: Aprilia Racing Team : Eugene Laverty – Sylvain Guintoli Team Althea Racing Aprilia : Davide Giugliano Team Red Devils Aprilia : Michel Fabrizio Kawasaki Racing Team : Tom Sykes – Loris Baz Team Pedercini Kawasaki : Alex Lundh – Simone Grotzkyj Giorgi (čeka se potvrda) Team Pata Honda Racing : Jonathan Rea – Leon Haslam Team Crescent Fixi Suzuki : Jules Cluzel – Leon Camier Team Alstare Ducati : Carlos Checa – Ayrton Badovini BMW Motorrad Motorsport Goldbet : Marco Melandri – Chaz Davies Grillini Progea SBK Team BMW : Vittorio Iannuzzo Team Air Asia BMW : Ivan Clementi (čeka se potvrda) Team MR Ducati : Max Neukirchner

 

 

Share

Povezane novosti

MotoGP – Qatar 2018

MotoGP – Qatar 2018

ožujak 18, 2018
MotoGP 2018 testovi u Sepangu
MotoGP – Valencia

MotoGP – Valencia

studeni 12, 2017
WSBK – Qatar 2017

WSBK – Qatar 2017

studeni 03, 2017
MotoGP – Sepang 2017

MotoGP – Sepang 2017

listopad 29, 2017
WSBK – Jerez 2017

WSBK – Jerez 2017

listopad 21, 2017
MotoGP – Motegi 2017

MotoGP – Motegi 2017

listopad 15, 2017

About Author

mate