Motori.hr Forum

.:: MOTORI ::. => Putovanja i druženja => Autor teme: picasso - 15. Svibanj 2019, 19:40:41

Naslov: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 19:40:41
I napokon nakon skoro godinu dana sad kad je opet zahladilo završih štoriju...

22.6   Prvi dan: polazak

Našli se toga jutra, popili kavu i kratko žestoko s prijateljima. Kako je krenulo, zasjeli mi kao da idemo sutra s obzirom na vanjske vremenske uvjete; da, naravno, kiša pada, ali kako je sve po dogovoru i znamo kamo idemo, sa smiješkom prema vremenu odlazimo iz garaže pod samoborskim Autobusnim kolodvorom prema maloj Bregani i današnjem cilju: Beč.
Kroz Sloveniju, dapače, kiša i radovi pa kroz makadam i blato: usrali se u samom startu. Pri ulazu u Austriju kiša prestaje pa smo sad boljeg i čišćeg raspoloženja. Stigavši u Graz, opskrba potrebnim tekućim pitanjima jer nam stane (a i cijena je jupiii!) pa gas prema sjeveru.
Moja turistički nastrojena navigacija nas vodi kroz grad, a moj supatnik, kojemu je ovo prvi veliki put, malo je u panici hoćemo li stići na vrijeme u Beč na vlak za Hamburg. A i njegov kombajn je sličnog mišljenja pa se poklopih po ušima i prepustih izlaz guglmapsu i Autobahn je pod gumama začas.
Stanemo natočiti i popiti kavu kad tri Poljaka idu na D8!!!
Malo smo podijelili savjete, našpricao lanac, a i poljske su tablice već našpricane jer imaju dobar "intel" od naših zbog kamera.
Tako da put pod dupe, puni entuzijazma i dooobro otvorenih očiju ulazimo na rampe za vlak koje smo našli bez jebemti; jedino je utovar zanimljiv jer je stvarno nisko. Meni na sijačici još je ok, a i iskustva je više, ali Ivan im se mame naspominjal' da je vlak štucao do Hamburga, kad je kombajn visok, a i on je, ka' da se vraća svojim Viking-korijenima.
Kad smo razriješili motore i vezanje istih, nismo imali problema s vrećama na njima jer ih nismo morali skidati (vezači su bili s našeg govornog područja).
Zavukli se u kupe... Unatoč tri mjeseca ranije kupljenim kartama nismo uspjeli dobiti krevete pa smo završili u spomenutom kupeu s još dvojicom domaćih, ali nema veze. Ponapijali smo se svi skupa pa gdje čeljad nije bijesna, ni kupe nije tijesna...
Sam put do Hamburga je bio ugodan: vlak je većinu puta gazio svoju putnu od 160km/h, jedino je naše strpljenje pred sam kraj od kojih pola sata bilo preeedugo. Malo smo se vukli, vjerojatno s razlogom, tako da smo kasnili nekih pola sata od najavljenog dolaska, pa još i preslagivanje vlaka na drugi kolosjek radi nas s motorima... A stvarno nas je bilo 5 vagona: donji dio pun motora, a gore auti.
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 19:42:41
...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 19:45:25
23.6   Hamburg – Kopenhagen

Sami put do Hamburga je bio ugodan, vlak je većinu puta gazio svoju putnu od 160kmh jedino je naše strpljenje pred sam kraj od kojih pola sata bilo preeedugo malo smo se vukli vjerovatno s razlogom tako da smo kasnili nekih pola sata od najavljenog dolaska, pa još i praslagivanje vlaka na drugi kolosjek radi nas sa motorima a stvarno nas je bilo 5 vagona donji dio pun motora a gore auti.
Kupujemo doručak u obližnjem Lidlu pa za Kopenhagen. Izlaz iz Hamburga je bio spor i zamoran, pun radova. Stajemo na benzinskoj, točimo pa doručak. Malo nas opet kiša zlostavlja, ali po prognozi to je samo još nekih stotinjak kilometara.
Nastavak dalje za Odense pa preko mosta prema gradu.
Dolazak u hostel, tuš, presvlačenje i u grad. Parking nam je uspio iz drugog pokušaja kad nam je vesela ekipa objasnila da se vikendom ne plaća pa smo onda uhvatili malo proslave najdužeg dana u godini, a tu onda ima svega. Pomalo su nas i iznenadili: najednom sirene, dim, galama... Rekoh: „jebate, pa da nije opet neki terorizam“, kad ono na otvorenom busu pale baklje u svim bojama i krug kroz grad... Skoro sva ekipa koja je bila vani na proslavi imali su ili pive u konzervi ili vino sa sobom pa cugaju jer su cijene zanimljive i za njihove pojmove, a i ovako smo se i mi osjećali kao doma. Kad se većina počela razilaziti pa ajmo i mi, tek ti tad sine u glavu da pogledaš na sat, a ono ponoć, a dana još skoro pa ima. Povratak u hotel, večera, piva i gašenje za danas...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: črnomerec - 15. Svibanj 2019, 19:45:38
 :palacgore: pratim,sviđa mi se nacin ubijanja vremena,iako je mnogim homićima na ovom forumu to fuj :LOL:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 19:46:40
Još pokoja u gradu

Velika većina loče uokolo samo malo onih si valjda priušti sjedenje u birtiji
ili su dovoljno pametni da si popiju tri za jedan...

eko krijes bez drveta....
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: prpa - 15. Svibanj 2019, 19:46:56
zanimljivo :palacgore:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 19:51:37
24.6   Kopenhagen – Oslo

Doručak i pospremanje: još sam pretovaren pa dok sve potrpam, malo mi treba. Zatim pokret iz hotela, gas preko mosta u Švedsku. Stvarno mi je žao Paleta kad je htio vidjeti to zdanje jer šta je, je: izveli su malo čudo (125 šv. kruna), a i vrijeme nas je poslužilo savršeno. Stali smo na benzinsku pa prvo sučeljavanje sa skandinavskim modelima plaćanja, pa u McDonald's prekoputa, kava pa dalje uživancija prema Kirkesundu, malom mjestašcu na putu prema Oslu. Naime, zašto? Pa prije nekih 18 godina sam naletio na puzzle-sliku jedne male lučice negdje u Skandinaviji. Meni je bila super jednostavna za složiti, a i volim taj njihov stil minimalizma: život bez zavjesa, sve puno boja itd. Zato, kad smo planirali ovaj put, rekoh, ajd' idem malo detaljnije proučiti sliku pa možda i skužim gdje je slikano. Našao sam pa iskoristismo priliku i mogu vam reći da je zanimljiv osjećaj doći na mjesto što već godinama gledaš na zidu, mada se samo promijenio pokoji krov i boja kućice za brodice-čamce, ali sve ostalo je tu.
Prelaz granice je gužva za popizditis jer vjerojatno svi mobilni Norvežani idu kupovati u Sweden jer je jeftinija, a trgovci kakvi jesu napraviše shopping centar taman gdje mi idemo i tik uz granicu. Tako da je od granice pa do Osla bilo traumatično iskustvo od sat i pol lijeve šake, sajle i lamela na mojoj sijačici, a kombajn je skoro počeo bljuvati ulje iz kvačila od muke.
Napokon, dovukavši se u hostel, tuš i kuhanje večere za ispaćene ruke, malo pogled na tv radi nogometnog prvenstva, prebacivanje slika, sitno planiranje radi sutrašnjeg dana koji bi po plandovanju trebao biti više nego zanimljiv, totalno zbunjivanje zbog trajanja dužine dana te pod hitno pad u krevet.
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 19:52:18
...Natočim još pokoji video kad se malo dogovorim sa youtube-om
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: prpa - 15. Svibanj 2019, 20:00:56
kaj su to ribarske kućice? fora izgledaju
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: DiAbLeRo - 15. Svibanj 2019, 20:03:22
Aaaaaaaaaaaa konačno!!!!

Ajde mašala, pratim sa zanimanjem i čekam VIDEO!!!!!

:mrgreen:

Sent from my MI 9 using Tapatalk

Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 20:03:40
Spremišta za brodice, opremu itd

Samo polako strpi se....
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 20:05:33
25.6   Oslo – Lysebotn

Dizanje ujutro je bilo za Ivana vrlo traumatično: fulao sam pa nas je mob probudio 40 min ranije - izulo ga odmah ujutro. Odmah pojačaj muziku, obavi kupaonu, radi doručak, potrpaj stvari i gaaaas jer je dan što se vremena tiče počeo prekrasno, a tako će i završiti...
Ah, što reći: jebenicaaaa! Počela je ta norveška priroda i opjevane ljepote i stvarno je tako, sve moguće slike i video koji su na raspolaganju ne mogu ti opisati to: jednostavno fantastično! Naiđosmo na jedno lijepo mjesto za odmor od vožnje pa smo si tu napravili ručak ni ne nadavši se što nam slijedi. E pa, taj dio je ludilo, točno onako kako je jedan poznanik (i hvala im na pomoći oko detalja - Diablero i Crni konjanik, Paleta nismo upoznali) pokušao opisati: jezerca pa ovčice pa hrpica snijega pa slapić pa opet isto uz nezaboravan grip asfalta uz isprepletenu kombinaciju zavoja, uspona, spuštanja, uz (naglasimo) opet predivno sunčano vrijeme. Kad pomisliš da je to to, kad ono opet. Tek kad smo stigli do Kjerag (vidikovac iznad fjorda), shvatiš di si: pa ovo je tek početak svega.
Spust u selo su naravno serpentine: grip  i pogled prema fjordu. Po dolasku u selo - a već je prošlo 22h, a sunce piči - naravno da nema kreveta pa smo onda uletili u kamp (400 šv. kruna). Piva, klopa, jer dizanje je u 6h radi trajekta za Forsand.

https://www.youtube.com/watch?v=lFUgqrFGsEo
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 20:06:43
ima tog još...

https://www.youtube.com/watch?v=tQHlZKfiVH4
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 20:14:40
26.6   Lysebotn – Bergen

Dizanje u spomenutih 6h, pakiranje, kava u papiru te spust na trajekt. Vizija nam je bila vidjeti Preikestolen, ali niski oblaci iliti magla nam blokira prvenstvo u bacanju pogleda u vis, tako da smo prisiljeni ostati skoro pa na razini mora. Nastavak po zanimljivim zavijutcima i cestama, mostovima koji sjeku fjordove i spajaju otoke. Ponegdje pokušavam, gdje zamijetim banku, razmijeniti krune od 100 apoena koje sam dobio u Zagrebu, saznavši da više ne vrijede!!! Mislim, daju se zamijeniti, ali samo u centralnoj banci u Oslu. Na kraju sam ih dovezao do Zagreba i razmijenio u banci nazad za kn. Tu smo obavili i omanju kupnju za današnji ručak: kruh i pokoju sitnicu tj. ono što nismo ponijeli sa sobom. A bome smo ponijeli: moj centralni kofer je bio kuhinja, kamp boca 3kg, lonac, zdjelice, daska za rezanje, začini, suhomesnati vakuumirani domaći proizvodi, juhice, špageti, nevjerojatna "neskuhljiva" riža, pokoja konzerva paštete i gulaša, itd. – uglavnom, sve za jesti kroz za naše pojmove cjenovno nepristupačnu Norvešku. Ponijeli smo, naravno, i odjeće; recimo, to kao pripremljeni za hladnoću i moguću kišu po par dana za redom, ali s obzirom kakvo je bilo vrijeme, nisam polovicu izvadio. Također, nešto potrebnog alata i par sitnica od dijelova itd.
Da se vratim...
Jedna od ljepota za vidjeti je dupli slap pa smo supatnik i ja otišli i do tog prirodnog čuda na zemlji. Zatim opet nazad nekih 15 km jer smo došli drugom cestom gdje je kraći plov trajektom, a i cijena je kraća. Jedan smo platili, a drugi nas nitko niš' nije pitao: pisalo je kupiti karte na brodu, a tamo nikog za naplatu... Posade nismo vidjeli pa se nismo baš i gurali na poštenje.
Dalje smo nastavili do Bergena. Već je lagano oko 19h pa je temperatura, koja se vjerojatno nikada i nije dignula, u tunelima (kojih by the way ima na cijelom putu bar stotinjak) onak' friško 5-6 stupnjeva.
Napokon stižemo u kamp pa palimo telefoniju; veza stabilna ka' Velebit, svuda je optika i brzine su 100plus te gledamo drugo poluvrijeme i, naravno, tučemo island pa svi uokolo znaju da smo Hrvati na alkoholu...

https://www.youtube.com/watch?v=JSombX5Im7k
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 20:20:19
27.6   Bergen – pokušaj do Alesunda

Jutro je krenulo klasika: kava, doručak, pospremanje, posljednji pregled ima li zaboravljenih sitnica pa gas za Alesund. Vožnja je super, vrijeme predivno, trajekt ovog puta plaćen dok smo čekali. Naletismo na penziće iz GB na tak' opremljenim G-sovima da te strah, ali s razlogom; naime, sad su došli malo tak' da se proluftaju - bili ranije na Aljasci - pa onda opet, ne mogu se sjetiti, ali su pričali o jugu jer im hladnoće kakti dosta...
Uglavnom, da se ja vratim našim malenkostima (prije mojoj jer ovaj moj je ka' od brda),
ova fuj država s bezbroj potoka, potoćića, slapova i onog što se cijedi još od zime, jezera i, naravno, superodržavanih grubih lijepih zavojitih cesta, a plavaca ni u tragovima. Jednostavno ih nije bilo; vidjeli par patrola po Oslu i to je to što se Norveške tiče. Zato je i Metzeler fasovao, ali o tom docnije...
Ulazak u jedan od tunelčića: ovaj je bio treći iznad 4km, sjećam se kao da je bilo danas. Kad pogledah da na ulazu piše 6.5km, ooooo, rekoh, jupiiii, mrak i friško. Malo mi pogled odvuče display od napona sijačice, onak' kad se sad lijepo vidi u mraku i imam što i za vidjeti: ovaj moj dršće ispod 11V.
Zovem Ivana (imamo komunikaciju), reko': baja, kakvo je moje svjetlo, jer u tunelima ima dosta žutih pa se ne kuži je l' i moje. Veli on: ŽUTO, reko': sunce ti j..., samo da ne krepa u tunelu. Molim pumpu malo tlaka i komp za iskru pa reko': druže, čim izađemo, motaj di god, ja bez struje, meni tabla više ne radi, ali sijač vuče, bez jebemti u teškom sam prekršaju (120plus), samo da imam zaleta izaći van. Na izlazu skrećemo na odvajanju i počinje istraga, mada sam odmah znao da je stator „tutn tutn čkčk papa“. Znači, trenutno smo oko 100 km od Alesunda i sad zvanje: nadobudno ja HAK jer 'mam Europu. Povratno me zove Norvežanin s nebuloznim ciframa. Usput, dok je sve to trajalo s pozivima, guglanjima, spustismo se dolje oko kilometra: ja ka' Tesla tiho na struju, a nje nema, a kombajn brunda i još me gura prema jezeru u mjesto pod imenom Kalvatn u kamp. Sad ostaje samo varijanta sutra jer je već kasno, a ionako svi rade do 17h najkasnije – jebiga, ljeto je.
Guglajući nađemo najbližu kombinaciju motocentra kod Alesunda, ali tek ujutro od 9h rade tako da smo večeras tu di jesmo. Ah, niš': otvaraj Danijels da opijemo tugu pa spavanac...

https://www.youtube.com/watch?v=QlWbC29kHFY

Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 20:22:38
Za svu pohvalu ekipi iz homelanda

Jakopecu nadasve jer je bio spreman skidati sa svog motora...
Kumu na traženju riješenja Meiću hvala
i naravno mom supatniku Ivanu što me trpio razjebanog...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 20:28:27
•28.06   Statorovanje – Alesund

Ustajemo i sad sam ja, kao zgodniji, suvozač pa pičimo za Alesund naručiti stator i razgledati sve usput i okolo dok čekamo navedeni proizvođač struje i napona. Ispalo mi da je zamjenski jeftiniji nego u Zagrebu i sad ok, ali jegabi, tek sutra je tu. Trgovina je doista velika i ima na lageru svega i svačega, ali baš stator za mog sijača nema. Još smo tražili po drugim modelima, ali ne, ne, nemaš ti, Tomo, sreće baš toliko. Dečki su malo usporeni jer ipak je i njima ljeto. Ah, dobro, što je, tu je; idemo u razgledavanja i plandovanja za dalje jer sad nam je gubitak dva dana. Pogledali smo Alesund - tad je i nebo plakalo za mojim statorom pa opet nazad 100 km: ukratko, spušili smo 400 km ceste, 4 trajekta i stator...
Recimo da je skup sport kad si napet s vremenom; kasnije se u putovanju ispostavilo da i nije tako… Jedino majke prirode ne nedostaje, dapače, u izobilju, a i imah vremena gledati uokolo na miru jer sam suputnik na kombajnu.

Jedna od jačih scena kad smo stali na trajekt pa su nas starčeki gledali, kao, gle kak’ njih dvoje lijepo putuju: ona lijepa frčkava, on grmalj od čovjeka, dok ja nisam kacigu skinuo - šok i nevjerica...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 20:32:45
malo iz Moto shopa koji je fantastično opremljen, osim mojim statorom kao da ne znaju da to rikava... :shock: :mrgreen:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: Easy rider - 15. Svibanj 2019, 20:52:51
 :palacgore:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: Tihich - 15. Svibanj 2019, 20:59:23
Odlično :palacgore:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 22:18:54
•29.06   Kalvatn – Geiranger – Trollstigen – Karvag (450 km)
Dizanje ujutro i put k Alesundu po stator, onda nazad montiranje na sijačicu. By the way, vlasnik kampa mi je napunio aku na ctek i posudio moment ključ - ja zahvalan, složio drlog i gas. Sam doživljaj fjorda i penjanje prema Cesti trolova je nakon riješenih poteškoća, struje i napona nadasve predivan, stvarno, kako su neki prije nas rekli, slike to ne mogu opisati. Zakasnili smo na trajekt kroz sami fjord da vidimo slapove sedam sestara (SKOJA), a sljedeći je išao dosta kasno pa smo se vraćali nazad i jedinom okolnom cestom prema Geirangeru. Šećer na kraju je Atlanska cesta; pogotovo uz ovako fantastično vrijeme doživljaj svega je neopisiv: mirisi mora, soli, sve je onako čisto, naravno isprano od mora i ne zasićeno mirisima bora kao kod nas, ali zrak i ta ugodna svježina sjevera je mmmmmm... Da, malo teže za opisati jer ipak nisam neki pisaoc mislioc.
Eto, imali smo kišu jedino na početku kroz Sloveniju i jučer kad smo naručivali stator.
Završetak dana je bio stvarno kasno jer smo stajali svaki čas, tako da smo ulovili spavanje oko ponoći (a vani sunčano za ne vjerovati) u jednom kamperu u mjestu Karvag.

https://www.youtube.com/watch?v=JB6FMlgSN8g
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: vladof - 15. Svibanj 2019, 22:19:30
zanimljivo ...  :palacgore:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 22:21:09
priroda je danas predivna a napon i struja da ni ne govorim :LOL:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 22:24:09
cijeli dan sunčano, promjena nadmorskih visina nevjerovatna gore pa dolje pa opet penjanje
i onda napokon zadnji spust prema Trollovima
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 15. Svibanj 2019, 22:29:08
i da na kraju dana po satu, Atlantic Road sunce je još uvijek na dovoljnoj visini da se sve odlično vidi
a i neki obrisi planina imaju ljepši look...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 07:21:11
30.06. Karvag – Trondheim – Mo i Rana (690km)

Jutro u 7h izgleda predobro: sunce nije ni zašlo, odbija se po obzoru, mi malo umorni i neispavani još od sinoć, a i nakuplja se ova insomnija od predugih dana i nikakvih noći, ali što sad... Kantu kave u sebe i vozi. Dan je bio onako sunčan as usual, stali smo na ručak na odmorištu gdje smo si malo dali oduška jer je bilo stvarno toplo na suncu, a mi ka' gušteri. Opet gas jer je dionica podulja, a onako ispada kao da se nema što pretjerano za vidjeti s obzirom na prošle dane. Sad je više ravnice i kao šumovitije, gdje se izmjenjuju breze i borovi. Stajemo za sliku na ulazu u Sjevernu Norvešku i dalje bez stajanja, pokoji radovi na putu. Žene se igraju s bagerima, a tih bagera u izobilju; mislim da im je to najdraža igračka poslije auta. Mi se borimo s djetinjastim ograničenjima, ali sad već kao prekaljeni i imuni na  neobavezna preticanja i ine prekršaje. Stižemo u Mo i Ranu oko 20h; smještaj na nivou hotela je perfektan, a ja u štimungu zbog nove struje na motoru, tako da sam prvu stvar poslije parkiranja otpio dooobar gutljaj Jacka na idealnoj temperaturi ispred hotela, a ni Ivan se nije nešto ustručavao jer smo ipak stukli dobar broj kilometara. Trpanje u sobu, ispijanje Danijelsa što je ostao i spavanac jer je već 23h, a noći odavno nema.
Sutra nas čeka napokon dočekani arktički krug i Lofoti pa je i to jedan dodatni kick u dupe...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 07:22:11
...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 08:00:20
01.07 Mo i Rana – Kabelvag

Jutro u 6h: trube su tu, galebovi se karaju na najače, a mi na doručak - kad ono full haus penzića za zbroj dvjestotrideset tisuća godina klopaju ka' da nema sutra, jer i oni rano rane za Lofote i ine turisti

ke destinacije ove fuj države. Trpamo u sebe doručak klasičnog zapadnjačkog sastava i sklapamo još par zamotanih sendvi

a za po putu. Opet sam na vizualnom pregledu od penzića jer imam bijele hlače; mislim, bile su bijele, ali se ne sekiram, ipak ono, kao, prokleti bajker smrdljivi i nedodirljivi.
Pali poljoprivredne strojeve i gas prema arktičkom krugu. Kad smo malo odmakli i osjetili tu, nazovimo je pustaru, meni puhne Isle of Man i gas (mo'š mislit brzine na natrpanom drlogu) jer je lijepo pregledno: ni losa, ni lisice, a ni plavih anđela. Jedina je mana da smo s gorivom malo kratki, a opet smo u žurbi sti
i u Bodø na trajekt. U nacionalnom smo parku pa benzinske nema, ali poznam svoju sijačicu pa znam da imamo još.
Ulazimo u arktički krug i stajemo si koju sliku opaliti; nemamo baš vremena za razbacivanje pa ne posjećujemo samo zdanje iznutra. Sad je onak' čistina, drveća nema: pokoji busen i travka tu i tamo.
Malo puše friško, ali vozljivo, napokon benzinska i sad gas mirne ruke radi trajekta. Stižemo ispred isplovljavanja i naravno da se mrtvi 'ladni provezemo skroz na početak kolone. Karte su oko 30% jeftinije na licu mjesta nego online. Tu je sad već ekipa iz cijelog dijela Europe, većinom sjever; mi smo bili jedini stvarno "najužniji" pa smo imali, 'ajmo to reći, pohvale od kamo i kud idemo, a mislim si „pa nismo baš tak' daleko“. Utovar i vezanje motora odrađujemo sami; pomažemo nekima koji izgleda nikad gurtnu vidjeli nisu, ali eto... Plov miran, more mirno, nekako premirno s obzirom kako jak i hladan vjetar dere. Stižemo na otočje, a ono ostaješ bez rije
i od kombinacije planina i pješčanih plaža. Rekao bih da smo na Madagaskaru kad pogledaš sa slike, a da
 ne osjetiš hladnoću "Lofotske bure" kroz kosti. Mjesto je zanimljivo, u zaljevu i zavjetrini okruženo s podosta visokim, sa sjevera naravno golim stijenama, uvala puna malih ribarica i osušenih ribljih glava na milijune. Vozimo se po otočju da stignemo do večerašnjeg utočišta, tražeći bilo kakav dućan da se opskrbimo pokojom pivom jer ipak igramo ve

eras s Danskom, ali zajeb je takav da je danas nedjelja i alkohola kupiti u Norveškoj nemoguće je osim u birtiji. Tako da uz našu specijalnost pitanja i potpitanja kako i gdje doći na jeftiniju varijantu pive uz tekmu dolazimo do bolne istine: nikako. Tako odlučni u pivi i tekmi idemo u lokalni pub, kad tamo ima i Danaca. Reko': baja, pošto ovo vaše osvježavajuće piće? Eeeee, tu nas osvježilo: da skratim, 100eurića  njih osam po pola kile – e, sve nam bilo žao pišati - i sad kad se sjetim da smo gazdu molili da nam s obzirom na naše eure pokloni svakom

ašu, jer je izgravirana Norveška, on ne želi niti

uti pa sam tako na izlasku na vanjskim stolovima našao dvije i pokupio, onako bez trzaja, laganini, u hodu. Još si mislim "ko ga j...  kad su konobari spori" tako da, eto, imamo uspomenu na najskuplju pivu i dobivenu tekmu...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 08:05:24
...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 08:06:48
i na kraju primjerci dotičnih čaša... :afro:

https://www.youtube.com/watch?v=JLrHE-Mq6EE
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: izibajker - 16. Svibanj 2019, 08:38:54
 :palacgore: :palacgore:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: floyd - 16. Svibanj 2019, 09:02:01
Odlično :palacgore:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: Zapru - 16. Svibanj 2019, 09:11:16
isusek, isusek, .... eto s kojim divljacima se ja vozim inace... :shock:

 :LOL: :mrgreen:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: MOONSHIELD - 16. Svibanj 2019, 10:43:34
a ja pizdim dok mi pred kućom izgore namotaji, to se zove upornost, ja bi ga valjda gurnuo u prvi fjord  :mrgreen:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: JustMe - 16. Svibanj 2019, 10:48:17
Kaj se čeka? Ajmo dalje...  :D
Bio s tobom, ali lijepo se prisjetiti.
Svaka čast na pisanju i trudu...ja sam lijena konjina...  :palacgore:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: črnomerec - 16. Svibanj 2019, 10:55:25
sviđa mi se omjer ića i pića naspram kulturno povijesnih sadržaja :palacgore:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 12:05:48
Kaj se čeka? Ajmo dalje...  :D
Bio s tobom, ali lijepo se prisjetiti.
Svaka čast na pisanju i trudu...ja sam lijena konjina...  :palacgore:

 :shock: :evil: čekaj jebate pa netko i radi od nas dva
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 12:07:13
sviđa mi se omjer ića i pića naspram kulturno povijesnih sadržaja :palacgore:

ono s broda ni čuli ni vidjeli...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 12:26:45
02.07 Kabelvag – Alta – Ongajoksetra

Doručak "klasika sweden stol", opskrba putnim sendvi

ima jer nam se baš i ne da nešto nakuhavati po hladnijem i vjerojatno vjetrovitom vremenu; naime, sad je super, ali za 15-ak minuta počinje puhati tako da idemo spremni. Put je dug, a guma pri kraju, makar moja Z6 laganini daje znakove bočnog zamora; ajd', reko', ima još za kroz Finsku da napravim platfus pa ko ga j...
Danas imamo 680 km, ponedjeljak je pa trgovine rade. Stali smo se opskrbiti tekućim pitanjima, i tako uz sendvi

e i osvježenje taman kraj nas prolazi četa mladih svježe obrijanih djevojaka i mladića ponosne Norveške armije, pa onako, muški bi nas samo radi pive, a cure gledaju samo ovog mog gorštaka.
Nastavljamo dalje u sad već dobro čuvanom dijelu jer se, eto, nešto tu kuha - dinsta, Europa -Rusija i malo luka, ali ok, to je vojska pa nemaju brige s nama. Mi dalje po svom.
Plan nam je stići malo ranije da uživamo u tom bukiranom malom raju što smo našli preko booking.com stvarno jeftino i slike na stranici su stvarno obe

avajuće za arktičke pojmove.
Jest da nam je bilo mal

ice sumnjivo zašto ta cijena, ali ok, nekih 25km dalje je od Alte u unutrašnjost itd., bla bla bla.
Put do Alte je opet isprepleten priobalnim cestama, tunelima i slapovima i ostalim cijedećim se ostacima zime; pokoji radovi na tunelima, jer ih ima da uopće nisu uređeni iznutra. Rasvjete ima u nekima i u nekima su na svodu postavljene zaštitne ploče da ti se voda ne cijedi po glavi i to je to: jednostavno, gdje je nepotrebno trošiti, nepotrebno je, za razliku od naših prefarbanih itd. kombinacija...

Pred Altu smo naletjeli na konvoj od cca dvadesetak šlepera punih cirkus opreme: idu za Altu. Onako, malo se razveseliš da i ovdje ljudi malo uživaju za ljeto.
Dolazimo do raskršća kud nas put vodi prema prenoćištu i za početak ok, 12km u šumi, a zadnjih 3.7 po tablama je makadam uz potok i preko par mostića. Ništa, drama, nema onih kratkih udarnih rupa, nego vozi; digneš se na noge i pazi glavu na granje, samo je ono kao drugačije od naviknutih kvaliteta krenuvši iz Hamburga.
Ali kad smo došli, bilo je zadovoljstvo od gostoprimstva pa do smještaja - jednostavno super.
Mjesto za odmor savršeno, mir, tišina, svježina; sad su prazni pa je i cijena takva, jer u biti sezona im je zima, Aurora Borealis, skijanje itd...
Uglavnom, tuš, krevet, jer sutra je the day: idemo do Globusa...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 12:27:50
...još samo da dignem video

https://www.youtube.com/watch?v=qa_Vl4efyC8

https://www.youtube.com/watch?v=X6JT-10Bc9c
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 12:41:30
03.07 Ongajoksetra Nordkapp Karasjok

Eto ga stigao je i taj dan.
Doručak i razgibavanje do Alte stvarno dobro dođe ovak ujutro, ali je danas toplo za ispizditis 24 stupnja na zadnjih desetak kilometara puše, magla, niski oblaci što već nevidimo niš i onda samo odjednom izranjamo,
I ispred nas famozna rampa i betonsko zdanje KRAJ pa starom običaju da zakoni i pravila za neke baš i ne vrijede pa provlačimo poljuprivrednu mehanizaciju između onih kamenitih podsjetnika da se dalje mora by foot,
Parking kraj globusa uz naravno naslikavanja i upite "civila" od kuda smo i prijekih pogleda kulturnih zapadnih naglašavam "čistih" bajkera kako smo se usudili doći pod globus.
Sad kad smo sve to obavili povratak je krenuo vrlo olako jer ipak se spuštamo na jug...Benzina je bilo taman makar meni po proračunu imamo dosta do benzinske u Olderfjordu koja je 300km od Alte prema Karasjoku i tako se mi vozimo uz moja uvjeravanja Ivanu da ubermachinen iliti kombajn mora imati do tankštele te da ne brine i samo gas ali eto taj ali na ljeponm desnom dugom zavoju kombajn crče da crče požderalo tih 1200ccm svo gorivo iznad sebe ajd reko fala ti bože da i tvoj drlog jednom krepa pa makar i zbog toga, jest da je ovaj bio like MAD DOG a  ja nastavih dalje tih bijednih 6.6km do benzinske natočih pa se vratih na njivu po kombajn jer žetva kilometara nesmije stati i tad smo stali proslaviti tri obljetnice,
Posjet Nordkappu
Oživljenje Kombajna
i Versysovih prvih sto tisuća km
nastavak prema Karasjoku je onak makar meni malo tmuran kao ono dostigao si neki cilj pa sad doma ali se nakon minutu opet dignem jer se sjetim pa jebate do doma ima još toliko ljepih mjesta za vidjeti, opet se vraćamo Brezama i Borovim šumama malo je mokro i prema prognozi i sutra će cijeli dan..
Stižemo u Karasjok uzimamo što se nudi nismo baš nešto ludilo oduševljeni ali što sad, tu i tamo pokoji čudni likovi ah mislimo si i ja bih bio jedan od njuh da mi je skoro pola godine mrak. Za noćenje će poslužiti i lagano puni dojmova s vrha Europe uz Finske komarce pregledavamo šta ima na gopro i plan za sutrašnjeg Deda Mraza...

https://www.youtube.com/watch?v=bx8caBRcaXM
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 12:43:41
...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 12:45:37
...
jedan od bolesnika s ovim jadnim psom
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 13:03:47
04.07 Karasjok – Rovaniemi – Maalaiskartano

Jutarnja kava i gas u Finsku pa opleti po ograničenju, a ono ravno da ravnije ne može, dok ne naleti domaći pa za njim prema Rovaniemiju, vidjeti i to komercijalno čudo od Deda Mraza.
Stižemo "očarani" veličinom samog turističko-korporativnog kompleksa i nalazimo ulaz u zgradu gdje se nalazi dotični. Upadamo u zgradu i spontano shvaćamo da je par minuta do 17h. Tad smo shvatili da smo promijenili vremensku zonu i kad tamo, njega nema. Veli meni onaj mali korporacijski elf da, eto, baš je otišao nahraniti sobove. Ja u šoku, Ivan suzu pušta, čeljad dreči, ja opet pitam: pa dobro, je l' ti ja na jelena sličim kad me j... u zdrav mozak? Elf meni opet: "Santa is gone to feed the elk". E, tu me oblilo, Ivan tek sad shvaća da se ovaj ne vraća, čeljad i dalje dreči, popuštamo pritisku pa mi onako stuljeni ka' hauba poslije tuče odlazimo u turist shop kupit' neki suvenir za one naše najdraže drečavce.
Krećemo dalje malo se odmaknuti od izvora teških misli, pojesti i popit' nešto onako da se smirimo jer vjerojatno je podosta pri pucanju filma imao i sam umor te neispavanost.
Pri tom rondanju po koferu ispadne mi onaj J... Deda Mraz u staklenoj kugli s snijegom i puče kao da ga nikad bilo. E, tu mi Finska prelila čašu; reko': baja, druže i saputniče moj, sutra ima da smo van ove fine države ili...
Nakon pregaženih 740km ravnice stižemo na odredište naših kreveta za večeras. Smjestili se, popili koju (čak je i gazdarica okrenula rundu), a sutra napad na Estoniju...
Moj Z6 koji je stavljen prije puta pokazuje znakove platfusa pa s nadom u bolje sutra
zaliježemo...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 13:04:51
...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 13:10:47
05. 07 Maalaiskartano – Helsinki – Tallin

Dizanje u pol sedam, doručak i gas za Helsinki jer poanta je stići na trajekt što ranije i izbjeći moguću prognoziranu kišu.
Brate mili, dosada za ispizdit: samo šuma bor-breza, bor-breza 2-2 u gostima - užas.
Ova moja Z6 se splatfusirala, Ivanov PR3 se drži bez greške: eno je još ima na kombajnu, a već smo pospremili motore.
Stanemo tu i tam' popit' kavu, natočit' i vozi dalje. Slikanje nam baš i nije po volji kad je sve isto. S vremenom oglupiš i otupiš, vidiš da se kuće voze po cesti pa ti niš' jasno, a ono dečki mijenjaju adresu pa i kuću voze sa sobom: vjerojatno jednostavnije nego se klasično seliti -pakiraj sve u kutije pa se pola izgubi itd. Ajd' ove njihove od paleta i nisu neki problem preseliti.
Ulazimo u Helsinki; kiša je uporna i tražimo trajekt za Tallinn. E sad, imaju dva prijevoznika, a mi tražimo baš taj drugi jer je na dobro-zlom glasu po jeftinoći prijevoza i trgovina, a s tim nam i dosada zagarantirano opada.
Nakon par km vrtnje po Helsinškim semaforima uz već spominjanu kišu pronalazimo prilaz i tad: prolom oblaka. Ali sad smo tu pa sad padaj, i ne smeta jer smo pod krovom. Nismo uspjeli na prvi jer je već rasprodan, ali za sat i pol ide drugi.
Dočekasmo i to: zavezi, priveži i bježi gore na palube - aj haj! A gore kaos: trgovine pune k'o čep kao da se dijeli, sve je po tako smješnim cijenama čak i za naše pojmove, tako da se sve kupuje na kutije: čokolade od kilu, Toblerone od metra, alkohol na kartone, a pivu kupiti na komad živa sramota. Tu su i potrebna kolica za transport za par eura. Karton 0.33 pive smo platili oko 100 kn, ali nakon sat vremena plovidbe se otkriva pravo stanje: svi su iznad promila, a fini Finci su daleko u višoj turaži kao da nema sutra, a četvrtak je. Što bi tek bilo da je petak!
Slika imamo, ali nisu za javnost...
U Tallinn stižemo skoro po mraku što nas malo iznenađuje: u stilu, gle, mrak. Za par minuta smo u hotelu jer sad počinje uživancija: vratili se na kontinent, a i cijene su sad normalne, dapače, jeftino parkiramo strojeve pred hotel i soba...
Za večeras dosta brige o vožnji; sad se opuštamo uz ono što nam ostalo s trajekta.
Gledam po obližnjim gumarima mogućnost kupovine i zamjene zadnje gume. Google izbacuje više njih pa sutra idemo u obilazak...

https://www.youtube.com/watch?v=1MOKXtVj72w

https://www.youtube.com/watch?v=lSAqT6ijXV8

https://www.youtube.com/watch?v=NHUsKYEWwms
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 13:21:22
06.07 Tallinn – Riga

Dizanje za doručak i potraga za novom zadnjom gumom jer Z6 je izdahnuo. Jedan, drugi i treća sreća, trgovina i servis, jutro je i nježno se prišuljam s pitanjem je l' izvedivo danas, ne za sat-dva jer nam se tak' i tak' ne žuri. Imamo vremena za razgledavanje Tallinna. U Rigu da i dođemo nave

er, opet je pregledamo sutra po danu. I tako dobri trgovac ode pitati u radionu i ovaj dođe i veli: ako ste putnici, evo, odmah; i obavljeno u 20min u punom tlaku i sjaju -meni uvijek provjereni PR2 (znam da se vozi lijepo i da traje) - i sve to platim nešto manje od 1100kn.
Potrpam stvari gore pa u stari dio grada na tour, jer novi smo vidjeli usput tražeći vulkanizera. Taman kad smo uletili u stari grad i super - naletili na tri prijatelja koji su glumci i imaju složenu turističku pri

u o gradu: što, gdje. Tako smo super pogodili da se nešto i nauči kad smo već tu i to. Na kraju su samo ponudili svoje šešire da doniramo nešto za trud i ljubazno nas uputili prema ugodnim kafićima i restoranima (imaju dogovor o reklami i zasigurno dobiju neku pinku za to) na samom trgu u centru starog grada.
Tad sam maznuo jednu od okusom najzanimljivijih juha: zna

i, juneća rebra, pečena pa se dio tog mesa skida i ukuhava u juhu, a ostatak je klasično povrće. Ali ovo meso s tim specifi

nim začinima je stvarno super i to je posluženo u glinenim posudicama, a i pivu dobijemo u glinenim vrčevima. Cijeli restoran je u tom filmu, kao u 1234. godini.
Poslije okrepe i zujanja dok nas nisu malo počele boljeti noge pa ih odlučismo odmoriti s kojih stotinjak kilometara na gumama.
Krenuli prema Latviji i bukiranom nam spavanju u Rigi.
Ceste su dobre, vrijeme poput cesta, i sad se osjećamo malčice čudnjikavo jer nakon svih onih fjordova, mora, jezera i ponegdje snijega, sunca koje ne zalazi, a mi sve to prošli (sad kad se sjetim) za tren, sad nam opet pada mrak u normalno vrijeme. Uglavnom, ništa: spektakularno selo za selom, poneka siromašnija od drugih, ali sve je uredno i jedino je ogromna razlika naspram Lijepe naše da je poljoprivreda u doooobrom zamahu.
Vozimo se uz zaljev i popikano drveće kao olovke uz cestu. Sva sreća pa ih je uz cijelu tu otvorenu cestu jer tamo gdje ih na mahove nema osjeti se da gadno puše s mora.
Stižemo u Rigu i još je dan pa se vozimo kroz jednu od glavnih avenija; odmah se vidi utjecaj komunizma na arhitekturu. Malo već umorni i laaagano zasićeni od svega samo jezdimo do kraja pa da vidimo kud nas odvede, i kako to uvijek biva kad se ide neplanirano, u samom centru u jednom od parkova - festival Latvijske kulture, nešto kao Vinkovačke jeseni.
Naravno, stajemo i ima se što za vidjeti i čuti pa smo sad malo ogladnili pa prolutali da nešto gricnemo. Tamo gdje je festival zaboravi: na red bismo došli sutra. Tako je odluka pala prošetati uokolo pa možda nešto i uleti, ali dok smo mi iskapili po jednu, već pada mrak pa je sad jedino ostao (poklopi se ušima) McDonald's, a kad tamo, izgleda, glavno sastajalište motorista: stanu, nađu se po dogovoru i zapale dalje. Poslije klope odšetasmo se nazad do poljoprivrednih priključaka pa lagano u sobu: eee, to je štorija, čisto i u godinama... a na zidu 2 sa 1 slika gole tete, ulje na platnu; reko': baja moj... gasimo se do sutra...

https://www.youtube.com/watch?v=xyTTCl8i_EU

https://www.youtube.com/watch?v=5wL4nLjmdFI

https://www.youtube.com/watch?v=F8HWFtoHtmQ

https://www.youtube.com/watch?v=yxmxwme23o8

https://www.youtube.com/watch?v=eU-2APZn-vU
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 13:23:23
...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 13:25:43
Večernji dolazak u Rigu...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: črnomerec - 16. Svibanj 2019, 16:51:00
pa kolko km ti je trajo z6,meni prošlu godinu prezivio i tursku i do kraja sezone,opet ih uzeo,za tursku :mrgreen:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 16. Svibanj 2019, 18:26:57
Vjerovatno je ovo bio stari Z6 izuo ga nakon sedam i sitno   :shock:

pazio na tlak itd ali..
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: PaleIP - 16. Svibanj 2019, 21:30:58
Evo....pročitao s guštom :palacgore:
....svaka vam čast, uživao i nasmijao se
......to putovanje je takva jebenica, da kad god sam u kurcu premotam si par sličica s tog puta :D

Ako bog da, da ga ponovim za koju godinu (prije pelena  :D)
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 17. Svibanj 2019, 07:26:25
Hvala Pale... :wink:

ima još par dana...

7.7. Riga – Bjalistok

Za taj dan baš nemamo ništa pametno ni napisati: digli se ujutro jer nas je probudio promet kako smo bili uz aveniju, pa se opet odvezli do onog spomenutog Mc'a na doručak i put pod gume.
Malo smo ostali paf zbog cijena hrane u restoranima, zato smo gablali u Mc-u...
Vrlo je vjerojatno naša velika greška što se nismo malo potrudili da razgledamo; mada vjerujem da se ima štošta za vidjeti, većinom smo snimali s motora, onako u hodu, tako da imamo materijala u video formatu, ali samo smo protutnjali kroz Litvu i ušli u Poljsku. Tu smo na granici vidjeli već zaboravljenu policiju, a i dosta je patrola bilo putem u pojasu granice. Oko same granice malo gužvovito, ali poslije sve ok; ceste su super, svako selo ima svoj neki stil okućnica, crkve i raspela na svakih 150 metara.
Na neki način nam se žurilo u hotel jer smo se htjeli opskrbiti tekućinom i spremiti se za tekmu s Rusima. Obavili smo pripremne radnje i saznali da nedjeljom u trgovinama smiju raditi samo vlasnici, tako da su super riješili dilemu s raznoraznim trgovačkim centrima. Mi spremni, a ispod nas su svatovi od ljubitelja spuštenih čipiranih automobila tako da je ispred hotela bilo i grupnog paljenja guma i koječega još; uglavnom, dobili smo Ruse i lagano spavanac...

izlaz iz Rige
https://www.youtube.com/watch?v=HhfvyAGMcK4

prema Bjalistoku
https://www.youtube.com/watch?v=mokcKogppzg

gumena svečanost povodom vjenčanja
https://www.youtube.com/watch?v=bFU9KXRDsiE
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 17. Svibanj 2019, 07:32:55
08.07 Bjalistok Lublin

Kako je već i uobičajeno pišanje, higijena, doručak, kava, sranje, motor i gas.
Pičimo za Lublin, ono po guglu grad je ljep pa hajdmo i to vidjeti.
Tamo negdje južnije točimo kava i razgovor sa ekipom is obližnjeg mjesta a svi na Jawama (jebiga nemam niti jednu jedinu sliku osim one u glavi koja već lagano bljedi) pa tako malo uz čašicu razgovora zadimiše i nestadoše u mirisima ulja mmmm njamac kad se sjetim svog predratnog djetinjstva...
Niže niz put prema Lublinu smo odlučili ovog puta pojesti nešto u našoj režiji sad dolazi ona nekuhljiva riža, brat bratu sat i pol i još je poneko zrno pružalo otpor pa svi su se na odmorištu već dva puta izmjenili a mi kao da kuhamo svinjske glave za prezbušt...
I napokon pojedosmo te ajmo dalje pa mrak će...
U Lublinu hotel četiri zvijezdice sad se već lagano kurćimo sa cijenama raspremamo se i razgledavanje starog a i na prilazu novijeg Lublina nađemo di ostavljamo drloge i ja sa boćnim koferom zapinjem za Monstera i ode preko nogice u tom trenutku sva sreća da je nešto zapuhalo pa ga vratilo na kotače tako je malo falilo ooo reko pa di baš Dukac.
Grad opravdava svoju reputaciju o skladno starinskoj arhitekturi i zgodnim djevojkama koje se nimalo ne ustručavaju pokazati ruke noge vilice i rebra...
naravno daj jest i pit jer kad smo tu daj pokažite i blagodati zavičaja...
Poslije kušanja raznih proizvođaća piva povratak u hotel i zasluženi odmor za sutra...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 17. Svibanj 2019, 07:36:14
...
https://www.youtube.com/watch?v=t9ricpkS_coNaslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 17. Svibanj 2019, 08:36:47
09.07 Lublin – Krakow

Lublin smo pregledali, copy-paste jutro, cestu pod guzice i vozi za Krakow. Stali smo negdje na kavu jer se jedan dio čvorišta cesta radi sve na novo: autoput, lokalne ceste, rotori, sjecišta; ničeg ni na navigaciji (Nataša zbunjuje samu sebe), niti na guglu niš' pametno, ne znaš kud tko ide, znakova sto i svi su zaobilazni - žešći početak.
I eto, kao što se primijeti, uspjeli smo se izvući: doma smo stigli...
Ceste i uređenih zasijanih polja da te srce boli pa sam sebi u bradu brundam: pa kako nas naša politički koruptivna govna potope...
Ručak poslije jučerašnje "neskuhljive" basmati riže; kuhinju prepustismo profesionalcima pa stadosmo na blef u restoranu uz cestu i pun pogodak! Klopa mrak, ambijent savršen, slikamo sve za ideje koje se mogu realizirati doma.
U Krakowu smo oko 19h i tour počinje: onako na prvu Lublin u velikom, ili je Lublin Krakow u malom. Stvarno je lijepo i turisti

ki organizirano u stilu "imamo što za pokazati pa unovčimo to".
Nakon obilaska na parkingu hotela srećemo Australce koji su na putovanju Europom pa kad im dosadi, idu doma; reko': pa stvarno se netko rodi pod dobrom zvijezdom.
Nakon napornog dana cipelarenja zaslužen krevet jer sutra idemo za Auschwitz.

https://www.youtube.com/watch?v=b2vbgMtsWek

nama iznenađujuće ali tako se ljepo kulturno maknu

https://www.youtube.com/watch?v=Z5ON8KDA190
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 17. Svibanj 2019, 08:37:46
...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 17. Svibanj 2019, 08:38:58
I malo samog centra Krakowa
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: lesli eldridž - 17. Svibanj 2019, 09:02:45
I malo samog centra Krakowa
jebateled.....
ja skužio da ste slikali plinski špaher.......
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 17. Svibanj 2019, 10:07:53
10.07 Krakow Brno

Doručak šampiona, pakovanje za posjetiti i to ne baš pohvalno podsječanje na loši dio povjesti.
Auschwitz vrijeme savršeno vruće stižemo u mjesto, karte kupljene on line skidamo se, čizme i svu opremu ostavljamo na motorima ništa zaključano i ništa nam falilo nije...
Naravno da smo čuli priče i prve ruke kakvo je to mjesto i koji se broj poginulih vrti ali tek kad prođeš sve to grlo se na trenutak stisne pogotovo od nas koji imamo djecu, onda se sjetim ovog našeg Vukovara i svega ostalog pa i paralelnih vremena i mjesta na našim prostorima kad je i Auschwitz postojao kao takav.  Osjećaji se gadno izmješaju tugom žalosti mržnjom osvetom...

Slika imamo, cijeli tour je popraćen sa gopro poskrivećki jer se kao tour ne snima...
Ali nisam baš raspoložen to sve dizat na forum koga zanima ima sve on line...

Stavio sam samo jedan s početka tek toliko da se vidi prokleta veličina samog logora

https://www.youtube.com/watch?v=FdFUWaLqmKY&feature=youtu.be


Dalje prema Brnu sve kao i prije dan dva špica ljeta klasje se na valovima vjetra njiše sunce prži a mi smo sad stvarno već zasićeni i još uvijek pod dojmom, sad me malo i nostalgija trese doma me čeka jedan od 5g i drugi
od 4 mj. pa mlađi me već zaboravio!!!

Stižemo u Brno nalazimo Hotel i pravac prema gradu u obilazak lokalnih birtija sijačicu i kombajn smo ostavili da prave društvo usamjenoj japanki i trulom englezu...
opet po  planu i programu daj jest i pit jer znamo da vam pive valjaju a i u hrani smo si na domaćem terenu, ispada da smo cijeli ovaj put samo tražili priliku di šta popit i pojest pa opet popit ali to samo tako zvuči, još smo gori uživo...
Nakon blagog toura po okolici hotela vraćamo se u odaje na spavanac...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 17. Svibanj 2019, 10:08:59
Još pokoja iz samog centra...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 17. Svibanj 2019, 10:19:02
...Eh da....
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 17. Svibanj 2019, 10:33:56
 Brno Bratislava

Brno smo još malo ujutro pregledali i laganini krenuli putem lokalnih cesata kroz razno razna naselja prema Bratislavi.
Sad se već lagano osjeća u zraku miris doma, da zasićeni smo, dosta nam je motora i svega ostalog malo sam već kratkog fitilja, nismo digli glas jedan na drugog cijelo putovanje poznamo se dovoljno da se i poštujemo toliko pa se nebi ni dovodili u takvu situaciju. Dobri smo si ovo nas je samo još bolje upoznalo.
Prolazeći kroz naselja i kvartove neki me podsjećaju na (A je to) iste zgrade, garaže i parking sa neizostavnom cijevnom konstrukciom za klofanje tepiha (nemam rijeć za tu spravu) znam da smo kao klinci prije rata u rodnoj  mi Petrinji uvijek visili po tome i padali ko kruške.
Stali smo si pojesti nešto pa dalje prema Bratislavi ja imah žešću nakanu proći kroz Mađarsku pa za Zagreb što nam je plan danas se vratiti doma, ali nakon jela i par dobrih pivi odlučila je logika i Ivanov zdraviji razum te činjenica da je kroz Austriju dozvoljeno ono malo cuge u krvi a i autoput je nego kroz lokalnu Mađarsku gdje je veća vjerovatnost da nabasamo na policijote.
Stali smo jednom na odmorištu negdje u Austriji popili kavu i gas dalje jer većeras je opet utakmica koju ne želimo propustiti Mi sa Englezima.
Ulaz u sami grad je onako drastičan prijelaz od davnih godina utjecaja željezne zavjese naspram friškog prolaska kroz Austriju, uz sitne poteškoće pronalazimo hostel jer postoji mala podružnica istog naziva ali 100 metara niže niz ulicu koja ktome na pola puta mjenja obavezni smjer pa sad pod punom širinom u krivom smjeru pred vrata i raspakiravanje.
Odlazak u trgovinu opskrba i stacioniranje pred ekran za večeras, vjerujte nemamo niti jednu sliku Bratislave SRAMOTA samo ovo ispred di su motori i pokoji video s kaciga.
Ujutro se spakovali i gas za Samobor od kud smo i počeli ovu pustošestiju popili pivu i razlaz doma.

Znam da nije neki vrhunski kraj priče ali što je tu je napominem već napisano stvarno smo oboje osjetili umor i zasićenje od svega a i pomalo jedan drugoga pa zašto to pokvariti na samom finišu.

Žao mi je nekih propuštenih stvari koje smo mogli vidjeti usput npr. Slani rudnici kod Krakowa,
pa stati kod staze u Brnu itd ali ima dana i za to neće vjerovatno propasti do tad...

Uglavnom dogovor je jednog sunčanog dana opet moramo proći taj dio južne Norveške do Lysebotna provesti se opet između ovćica, jezeraca i snjega pa pogledati tu famoznu stijenu bez magle.

Izlaz iz Brna
https://www.youtube.com/watch?v=cPz2RO42Zuk

https://www.youtube.com/watch?v=Ee7WAhPwL0g

https://www.youtube.com/watch?v=zPbaBXRvh3o
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 17. Svibanj 2019, 10:39:35
Dvije jadne slike Bratislave i video s motora...

Mjestašce prije Austrijske granice stali smo papati

https://www.youtube.com/watch?v=6-kLwInFxrI

Do Doma nema više ništa jer smo kamere poskidali s Kaciga radi Austrijskog zakona a i svi već vjerovatno znate autoput do Zagreba...

Hvala svima na pomoći pri realizaciji ovog našeg malog putovanja...
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: Dylan - 17. Svibanj 2019, 14:09:53
Jako lijepo.

Sažeto, ali osjeti se puno duha. :palacgore:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: gianni - 17. Svibanj 2019, 14:28:29
Vrhunsko putovanje :palacgore: :palacgore:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: mr.mee - 17. Svibanj 2019, 14:32:28
zakon, vi ste više popili nego potrošili na gorivo i hranu  :LOL: :LOL:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: picasso - 17. Svibanj 2019, 18:51:45
Mislim da ste stvorili krivu sliku o nama i cugi :shock: :jesus: :LOL: :LOL:

Mi smo skoro cijeli dan pazili....

doseg cilja...
https://www.youtube.com/watch?v=8VsFRhu8BGw

pa obljetnica...
https://www.youtube.com/watch?v=8BrrgBlOcWg

pa od tuge...
https://www.youtube.com/watch?v=9gy6Ab3LfFk

Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: črnomerec - 17. Svibanj 2019, 18:53:08
Mislim da ste stvorili krivu sliku o nama i cugi :shock: :jesus: :LOL: :LOL:
slika nije kriva,slika je kakva treba bit!  :mrgreen:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: Tihich - 17. Svibanj 2019, 21:08:04
 :palacgore: super putopis, kaj se u Austriji ne smije snimat?
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: fawlty82 - 18. Svibanj 2019, 08:27:31
Dobar putopis, super avantura!  :palacgore:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: vlais ng - 22. Svibanj 2019, 07:56:19
svaka cast...uzivao sam citajuci.
hvala sto ste si dali truda i prenjeli to na forum.
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: crni konjanik - 25. Lipanj 2019, 12:23:17
Dečki svaka čast, odlican putopis, tek sam ga danas pročitao, probudio u meni prekrasne uspomene. Slijedeci put cu bolje obici jug Norveške i na sjever cu ici do Lofota, natrag preko Švedske, Finsku zaobilazim u širokom luku. :palacgore:
Naslov: Odg: Nordkapp s nas dva
Autor: biker4life - 26. Lipanj 2019, 23:27:34
Zanimljivo! :palacgore: