Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

 Str: 1 2 3 [Sve]   Dolje

Autor Tema: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)  (Posjeta: 47094 )

makazica

 • Gost

IZMJENA KOČIONE TEKUĆINE


Ovaj tekst je isključivo informativnog karaktera i ni u kojem slučaju se ne može shvatiti kao služben i/ili primjenjiv na sve kočione sustave. Autor teksta se ograđuje od svake odgovornosti od mogućih pogrešaka, štete ili nezgode proizašle nestručnim rukovanjem i/ili servisiranjem, odnosno rastavljanjem bilo kojeg djela kočionog sustava bilo koje vrste.

Ovaj tekst je pisan na primjeru kočionog sustava KTM-a LC 4 Adventure, godine proizvodnje 2001. te je važno naglasiti da koliko ima sličnosti s drugim motociklima toliko ima i razlika. Vlasniku vozila koji se sprema na izmjenu kočione tekućine preporučuje se dodatno informiranje o kočionom sustavu i djelovima istog za specifičan motocikl.

Potreban alat i druga sredstva:

1.   okasti ključ veličine sukladne ventilu na kočionim kliještima
2.   križni odvijač
3.   dvije čiste, suhe pamučne krpe
4.   univerzalna samoljepljiva traka (ducktape)
5.   bočica nove kočione tekučine
6.   spray za odmaščivanje kočionih sustava
7.   set gedora manjih veličina ( najčešće 8 i 10 )
8.   prazna bočica s „sportskim čepom“ (0,5L)
9.   jedna mala šelna
10.   30 - 40 cm gumenog prozirnog crijeva promjera 5mm

Čišćenje:

Prije izmjene kočione tekućine potrebno je kočioni sustav očistiti. Isti se može očistiti spray-em za odmaščivanje kočionih sustava (diskova, kliješta i pločica). Pri čišćenju važno je zaštiti sve gumene djelove jer ta vrsta spray-a nagriza gumu, sitne gumice mogu se zaštititi samoljepljivom trakom dok se veći gumeni djelovi mogu zaštititi pamučnom krpom.

1.   Spray za odmaščivanje kočionih sustava (cca 70 kn u bilo kojoj prodavaonici auto-moto djelova)


Također, potrebno je očistiti spremnik kočione tekućine na volanu. Kako se na volanu nalazi mnoštvo djelova od gume i sličnih materijala, dovoljno je temeljito obrisati spremnik čistom pamučnom krpom.

Pri čiščenju kočionih kliješta potrebno je nakon tretiranja spray-em iste temeljito obrisati i skinuti sve nečistoće.

Krpu kojom ste zaštitili gumene djelove iskoristite kako bi ste omotali kliješta tako da vam samo ventil ostane dostupan, krpu učvrstite samoljepljivom trakom.

Priprema:

Nakon što ste zaštitili kočiona kliješta krpom, isto učinite i sa spremnikom kočione tekućine na volanu. Prije nego što zaštitite spremnik, otpustite vijke kojima se drži poluga kočnice i spremnik tekućine te ga pokušajte postaviti vodoravno s površinom na kojoj se motor nalazi. Navedeno je potrebno zbog nadoljevanja kočione tekućine stoga što ne želite da vam spremnik pri nadoljevanju tekućine stoji ukoso, a i zbog toga da bi mogli preciznije odrediti maksimalnu i minimalnu razinu tekućine u spremniku. Ne zaboravite pritegnuti vijke koji drže spremnik kada je postavljen u željenu ravninu….poželjno je da ostane vodoravno do daljnjega.


Kada ste učinili gore navedeno, otpustite vijke koji drže poklopac spremnika kočione tekućine (često se radi o dva vijka s križnom glavom), isti odstranite, očistite s donje strane i stavite nadohvat ruke, na čisto mjesto. Ispod poklopca nalazi se gumena brtva/umetak koji je također potrebno pažljivo odstraniti. Navedeno učinite pažljivo malenim ravnim odvijačem.

Kroz sportski čep prazne bočice vode provedite gumeno prozirno crijevo te ga učvrstite s vanjske strane s jednom manjom šelnom:

2.   Bočica s montiranim gumenim crijevom


Na vijak ventila stavite odgovarajući okasti ključ (okasti ključ vam neće ispasti nakon što ga primite svojim trapavim rukama) te slobodnu stranu crijeva nataknite na ventil. Crijevo nataknite do kraja. Nakon obavljanja navedenog imati ćete situaciju sličnu kao na slici dolje ( ipak koristite okastu stranu ključa, vjerujte, puno je praktičnije):

3. Ventil s nataknutim crijevom i bočicom koja će primiti staru kočionu tekućinu te okasti ključ za otvaranje ventilaIzmjena kočione tekućine

   Prije nego otvorite ventil, laganim, odmjerenim stiskanjem napumpajte kočnicu (lagano, kao kad primate ženske grudi…'ko na zna kako to treba nek se ne prima ovog posla).
Dok polugu kočnice držite stisnutom otvorite ventil na kočionim kliještima. Nemojte se preplašiti, poluga će propasti kada otvorite ventil…to je ok. Nastavite pumpati gore opisanim pokretima i primijetiti će te da kočiona tekućina izlazi u crijevo i u bočicu. Pri pumpanju važno je pratiti razinu tekućine u spremniku. Kada tekućina zbog pumpanja dođe blizu oznake za minimum na spremniku, malo čvršće (kao i gore ali sad joj želite pokazati tko je tatica) stisnite polugu kočnice i zatvorite ventil na kliještima.

   Nadolijte novu kočionu tekućinu iz bočice u spremnik od oznake za maksimum, ponovno napumpajte i dok držite polugu stisnutom otvorite ventil. Postupak ponavljajte dok kroz crijevo ne počne izlaziti nova, bistra kočiona tekućina. Nemojte prestati čim vidite da izlazi nova tekućina, neka iziđe barem ½ dcl nove kočione tekućine.

Pri ovom postupku izrazito je važno da u spremniku kočione tekućine UVIJEK bude tekućine. Nadoljevajte i pratite razinu tekućine u spremniku. Na taj način osiguravate da vam zrak ne uđe u kočioni sustav. Također, važno je da ventil na kočionim kliještima UVIJEK otvarate i zatvarate dok držite polugu kočnice stisnutom…iz istog razloga. Preporučam da kada prvi puta to radite imate nekoga s vama tko će vam pomoći pri praćenju razine kočione tekućine u spremniku i nadoljevanju dok ste vi sagnuti pored kotača….kada vam ta osoba kaže da je tekućina na minimumu, ne zaboravite mu reći da polugu stisne prije nego vi zatvorite ventil.

Kada nadoljevate kočionu tekućinu u spremnik posljednji puta, nakon izmjene tekućine u sistemu, dopunite je mrvicu ispod oznake razine maksimuma kako bi osigurali da tekućina ima prostora za volumetričku ekspanziju usljed termičkih naprezanja. Ovo je naročito važno ukoliko pri ovom postupku mijenjate i kočione pločice ili ih planirate mijenjati u bliskoj budućnosti.

Kada ste završili s izmjenom kočione tekućine, pritegnuli vijak ventila, vratili gumenu kapicu na ventil….provjerite razinu kočione tekućine u spremniku na volanu, napumpajte kočnicu, ponovno provjerite razinu kočione tekućine, vratite gumenu brtvu i poklopac spreminka….poklopac, naravno, pritegnite te vratite spremnik u poziciju prethodnu postavljanju u vodoravan položaj.

Ukoliko nakon ovog postupka ne možete dobiti tvrdu polugu kočnice znači da vam je ipak ušao zrak u sistem, postupak u tom slučaju neću opisivati ovdje ali preporučam da na PP kontaktirate jednog od tehnički potkovanih članova foruma (zvonkositum, strašilo, bmw m5…..ili mene-makazicu, nisam tehnički potkovan ali konjina jesam i potkove imam) ili posjetite vašeg servisera.

Kada nakon izmjene idete na probnu vožnju, uzmite u obzir da ste možda ipak nešto krivo napravili. Isprobajte kočnicu dok motor gurate, tek onda sjednite na motor i pri laganoj, sporoj vožnji isprobajte kočnicu. Nakon nekoliko kilometara ponovno provjerite razinu kočione tekućine u spremniku i prema potrebi korigirajte. Ukoliko niste sigurni da ste sve napravili kako treba, prvu vožnju prepustite punici, šefu, ženi….prema vlastitom nahođenju.

UVIJEK koristite novu kočionu tekućinu iz zatvorene bočice jer pri stajanju kočiona tekućina veže vlagu te joj se smanjuje kvaliteta i gubi svoju funkciju.

Izmjena tekućine u stražnjoj kočnici vrši se na isti način.


Lijep pozdrav i puno ugodnih kilometara želi vam
MAKAZICA


P.S. Ukoliko moderatori/administratori smatraju da ova tema zaslužuje sticky status molim da je tako i postave!
Evidentirano

Iwa

 • Nemesis
 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Ženski
 • Postova: 3139
 • Vozi: XX
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #1 : 12. Ožujak 2009, 10:07:38 »

tema ostaje otvorena za eventualna pitanja, objektivne primjedbe i sl.

off-topic, šale, pošalice i mudrovanja bez argumenata će se brisati svjetlosnom brzinom uz pripadajuće sankcije.

Evidentirano
In a land of sheep a few wolves still roam....

strasilo

 • don't give a shit
 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 22583
 • Vozi: pocketa i egzotičnu Suzu gura po dvorištu
 • Lokacija: pripizdina u Podravini
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #2 : 12. Ožujak 2009, 12:29:29 »

Postoje stavke u postupku s kojima se nebih složio.. neću reći da su pogrešne, ali mogu reći da bi nekoliko sitnica ja osobno drugačije napravio ...

Za kočioni sistem koji se na ovakav način održava minimalno jednom godišnje, sve 5 .... ali za kočioni sistem koji nije održavan par godina ( a takvih je popriličan broj ) postupak bih u radio na drugačiji način ....

Ali kako ću se povesti za primjerom Šileta i m5, pokušat ću se ne miješati u ovakve teme..  :palacgore:
Evidentirano
... isto ti je kao i kad se voziš s ekipom na motoru, džabe ti ako vas je više, a ti se utrkuješ sam sa sobom, pa misliš da si bRRži...

jolly the roger

 • zapravo inženjer
 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 13816
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #3 : 12. Ožujak 2009, 13:18:40 »

zasto jednom godisnje?
pa zar ne traje ulje u kocnicama 2 godine? :misli:
Evidentirano
 

alenRI

 • **
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 820
 • Vozi: zelenu neman
 • Lokacija: Rijeka
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #4 : 12. Ožujak 2009, 15:26:46 »

Kočiona tekučina nesmije doći u kontrakt s ofarbanima dijelovima jer uništava farbu
Evidentirano
Prodajem Arlen Ness odjelo vrhunsko,klokanova koža,titan protektori,vel. 50,nošeno dva put,9000kn

bmw m 5

 • Najbolji forumaš 2009. HONDA HRC TEAM
 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 8682
 • Vozi: se VTR SP 01
 • Lokacija: Rovinj
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #5 : 12. Ožujak 2009, 20:17:12 »

samo bi ja rekao da nema potrebe skidati rezervar ulja da bi bio ravan. Zakrenes volan krajnje lijevo ili desno...i bude u ravnini.I jos...Rade pumpati-stisnuti rucku-odvrnuti vijak za odzracivanje-stisnuti vijak-napumpati ponovo-stisnuti rucku.....ima se bolja kontrola nivoa ulja....Onako...moze povuci zrak a da ne kuzis..jer puno brze ulje otjece...preporuka je da nakonsvakog nadolijevanja ulja stavite poklopac nazad na spremnik jer ulje zna spricnuti prilikom pumpanja kocnice...van kroz posudu...Ne mjesati dot 5.1...dot 4....sa dot 5 uljem...jer je dot 5 ulje sa silikonskom bazom..i u doticaju sa sruga dva ulja unistava gumice u sistemu !!!  Moze i dot 5...ali onda bi trebalo cijeli sistem rastaviti...i dobro oprati...i tek onda koristiti dot 5 ulje... 8)
Evidentirano
O&G Team

Ninja

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 5293
 • Vozi: RR
 • Lokacija: Centar
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #6 : 12. Ožujak 2009, 20:27:45 »

Ja sa velikom spricom i komadom prozirnog slaufa izvlacim staru tekucinu van na ainlihter pa se lepo vidi kad dodje novo i nema poterebe za pumpanjem ni odzracivanjem 8)
Evidentirano
CHAMPIONS are built when no one is watching

svakak

 • ***
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 1828
 • Vozi: Africa Twin RD07
 • Lokacija: Oslo
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #7 : 12. Ožujak 2009, 20:35:04 »

Jednom sam mjenjao ulje i nikako odzračiti sistem i bacim oko u manual, a ono piše da se ulje toči tako da se stavi dovoljno duga cijevčica na odzračnik na klještima i sipa ulje s višlje pozicije nego je posudica s uljem. Nisam imao dovoljno dugu cjevčicu, nego sam uzeo kraću cjevčicu, pa sam tjerao ulje laganim pritiskanjem boce. Na taj način je stvarno bilo jednostavno uliti novo ulje. Naravno ovaj način pali samo kad nema starog ulja u sistemu.
Evidentirano
Sve su gljive jestive, neke samo jednom.
http://togs.biz/josip

strasilo

 • don't give a shit
 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 22583
 • Vozi: pocketa i egzotičnu Suzu gura po dvorištu
 • Lokacija: pripizdina u Podravini
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #8 : 12. Ožujak 2009, 21:01:03 »

Jednom sam mjenjao ulje i nikako odzračiti sistem i bacim oko u manual, a ono piše da se ulje toči tako da se stavi dovoljno duga cijevčica na odzračnik na klještima i sipa ulje s višlje pozicije nego je posudica s uljem. Nisam imao dovoljno dugu cjevčicu, nego sam uzeo kraću cjevčicu, pa sam tjerao ulje laganim pritiskanjem boce. Na taj način je stvarno bilo jednostavno uliti novo ulje. Naravno ovaj način pali samo kad nema starog ulja u sistemu.

na tom principu rade uređaji nove generacije za uspostavljanje kočionog sistema....  :palacgore:

ali pokazat ću ti uživo kako to radi ...  :wink:
Evidentirano
... isto ti je kao i kad se voziš s ekipom na motoru, džabe ti ako vas je više, a ti se utrkuješ sam sa sobom, pa misliš da si bRRži...

strasilo

 • don't give a shit
 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 22583
 • Vozi: pocketa i egzotičnu Suzu gura po dvorištu
 • Lokacija: pripizdina u Podravini
Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #9 : 19. Travanj 2009, 18:56:44 »

Evo meni danas vrag nije dao mira i morao sam promijeniti ulje u kvačilu .... bilo je staro već skoro godinu dana, a kako je to posao koji traži cca 15ak minuta vremena, nije mi bio problem ..

Prvo se skine poklopac sa posude ulja na ručki, odnosno na pumpi ... možete izvući ulje direktno iz posude (špricom ili slično),a možete jednostavno pustiti da iscuri na odzračnik na cilindru kvačiladok ispuštate staro ulje, možete stiskati ručicu kvačila kako bi ulje brže izašlo van ...  :palacgore:kad je sve ulje vani, očistite posudu ulja čistom krpom .....  :palacgore:
Evidentirano
... isto ti je kao i kad se voziš s ekipom na motoru, džabe ti ako vas je više, a ti se utrkuješ sam sa sobom, pa misliš da si bRRži...

strasilo

 • don't give a shit
 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 22583
 • Vozi: pocketa i egzotičnu Suzu gura po dvorištu
 • Lokacija: pripizdina u Podravini
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #10 : 19. Travanj 2009, 19:10:57 »

U čistu posudu ulje na pumpi sipati novo kočiono ulje (isto je i za kvačilo .... DOT4 ili DOT5.1), odzračnik na cilindru kvačila je naravno slobodan, odnosno nije zašarafljen do kraja... i čekati da se čisto ulje pojavi na njemu ... pri tome DOBRO PAZITI da posuda za ulje ne ostane prazna, odnosno da ne "povuče zrak"kad je novo ulje krenulo na odzračnik potrebno je lagano zateći odzračnik (nema potrebe za pretjerivanjem) i nekoliko puta napumpati ručicu kvačila koja će biti za nijansu mekša nego prije. Stisnuti ručicu kvačila do kraja i lagano otšarafiti odzračnik.... na njega bi trebalo lagano špricnutu ulje, pa se netreba iznenaditi .... ručicu kvačila DRŽATI STISNUTU dok ponovno ne zašarafite odzračnik...  u ulju već sad nebi trebalo biti zraka, ali ako se nađe koji mjehurić, potrebno je ovaj zadnji korak ponoviti nekoliko puta, odnosno onoliko koliko je potrebno da se na odzračniku više NE pojavljuju mjehurići.

Kad na odzračniku više nema zraka, to je to ... posao je gotov... sad još samo treba provjeriti nivo ulje u posudi (koji treba biti između MIN i MAX), staviti zaštitnu gumicu i zašarafiti poklopac na posudi ...

Sretno ...

i samo da nepomenem ....  :palacgore:

Ograđujem se od svake štete koju sami prouzročite prilikom ovog posla. Sve što sami radite,  radite to na vlastitu odgovornost  :palacgore:
Evidentirano
... isto ti je kao i kad se voziš s ekipom na motoru, džabe ti ako vas je više, a ti se utrkuješ sam sa sobom, pa misliš da si bRRži...

markookram

 • loncu poklopac
 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 18228
 • Vozi: pure enduro
 • Lokacija: u špuri
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #11 : 19. Travanj 2009, 21:58:49 »

moram ovdje malo ispravit majstora , premda se je ogradio od odgovornosti  :mrgreen:

ne znam kako kod Suzukia ali kod KTM-a se izricito zabranjuje stavljanje kocionog ulja u sistem hidraulike kvacila (hidraulicko ulja SAE 10)
Evidentirano
potrošač je koproizvođač
U klimu ja vjerujem

makazica

 • Gost
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #12 : 21. Travanj 2009, 11:15:51 »

Bravo strašilo...odlično da si se napokon potrudio napisati nešto o održavanju....!!
kako smo krenuli, možda ovaj forum ipak s vremenom dobije na "težini"!

Ipak je lijepo doprinjeti zajednici i kolegama motoristima svojim znanjem....!


 :palacgore: :palacgore: :palacgore: :palacgore: :palacgore: :palacgore: :palacgore:
Evidentirano

CvJeTiC

 • **
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 182
 • Vozi: BMW R 1100 GS
 • Lokacija: Zagreb, Croatia
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #13 : 10. Rujan 2009, 09:35:16 »

Treba možda još napomenuti za one koji ne znaju da su ulja za kočnice i hidrauliku jako agresivna pa ako vam slučajno kapne na lakirani dio na motoru velike su šanse da će vam se boja ili napuhnuti ili u lakšem slučaju "zmatirati". Znači ako to prvi puta radite obavezno zaštitite na neki način lakirane dijelove u blizini posude za ulje.
Evidentirano
Ako ne znas kuda ides, svaki put ce te tamo odvest.

nik33

 • **
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 122
 • Vozi: 1000 k6
 • Lokacija: HR
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #14 : 24. Studeni 2009, 13:23:52 »

da ne otvaram novu temu, budem ovdje postavio upit. ovak, pukla mi je posuda za ulje na prednjoj kočnici pa me zanima ako bi umjesto posudice mogao postaviti samo cijev. nekaj slično kak na slici.

Evidentirano

strasilo

 • don't give a shit
 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 22583
 • Vozi: pocketa i egzotičnu Suzu gura po dvorištu
 • Lokacija: pripizdina u Podravini
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #15 : 24. Studeni 2009, 14:50:28 »

generalno možeš, ali moraš jaaaako često to kontrolirati... jer kako ti se troše pločice, tako će ti nivo ulja padati... a kako se radi o tanjoj cjevčici, to će padati jako brzo ... pa jepotrebna gotovo svakodnevna kontrola poslije svake vožnje...
Evidentirano
... isto ti je kao i kad se voziš s ekipom na motoru, džabe ti ako vas je više, a ti se utrkuješ sam sa sobom, pa misliš da si bRRži...

nik33

 • **
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 122
 • Vozi: 1000 k6
 • Lokacija: HR
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #16 : 24. Studeni 2009, 19:47:44 »

hvala, bum probal nekak.
Evidentirano

Pero Rep

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 21
 • Vozi: TDM 850
 • Lokacija: CACAK
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #17 : 29. Prosinac 2009, 09:45:12 »


MARKOOKRAM je u pravu,KTM,HUSQVARNA i jos neki proizvodjaci iskljucivo za svoje proizvode preporucuju ulje za kvacilo MINERALNO Sae10!
Evidentirano
MX TEAM BOGICEVIC

vickodu

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 7149
 • Vozi: klokana
 • Lokacija: zidine
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #18 : 29. Prosinac 2009, 09:48:12 »

MARKOOKRAM je u pravu,KTM,HUSQVARNA i jos neki proizvodjaci iskljucivo za svoje proizvode preporucuju ulje za kvacilo MINERALNO Sae10!

To im i pise na posudi za ulje  :wink: ..........zaboravio si na HD neke modele BMW .....................
Evidentirano
..BMW je ko Crocsice, pouzdan znak da je vlasnik "odustao" od sexa i života općenito

ziggysb

 • **
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 744
 • Lokacija: Gore,dolje,ljevo,desno.. ekvator i paralele
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #19 : 01. Srpanj 2010, 13:34:41 »

Mali dodatak na moju ljenost..

Pošto je odzračnik profiliran da se na njega nabije crijevo, ja sam sebi napravio posudu za skupljanje kočionih tekućuna.
Jednostavno uzeo sam teglu na čijem sam poklopcu zalemio cijevčicu i crijeva spojim na obje kočnice.Istiskam koliko ide, a ostalo ostavim da se samo iscjedi preko noći (majka gravitacija).
Ostalo sve po pravilniku službe.. :palacgore:
Evidentirano
 

letecimrav

 • **
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 126
 • Vozi: tuono1000
 • Lokacija: jastrebarsko
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #20 : 17. Kolovoz 2010, 16:21:04 »

MARKOOKRAM je u pravu,KTM,HUSQVARNA i jos neki proizvodjaci iskljucivo za svoje proizvode preporucuju ulje za kvacilo MINERALNO Sae10!

PERO NEMOJ DA KOMPLIKUJES S TIM MOTORNIM TESTERAMA :palacgore: :jesus:
Evidentirano
www.mkjastreb.hr
kolko para tolko muzike
 alkohol ne rijesava probleme, al s druge strane ni mlijeko
ONO ŠTO TE JEDNOM SLOMI POSLIJE TE JAČA

makazica

 • Gost
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #21 : 17. Kolovoz 2010, 16:22:59 »

Magura blood za KTM, Husaberg.......... :wink:

cca 80 kn, 2 dcl......
Evidentirano

kruns

 • ***
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 2386
 • Vozi: vintage
 • Lokacija: na forumu
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #22 : 23. Kolovoz 2010, 20:11:34 »

ima li kakve veze stavi li se dot 5.1 ako je propisan dot 4.0?
Evidentirano

ideeesh

 • *
 • Offline Offline
 • Postova: 13
 • Vozi: metlu trenutno
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #23 : 03. Rujan 2010, 18:51:12 »

koliko cesto vrsite navedenu radnju???

promijenio sam ulje i ozracio kvacilo ima nekih 2. mj i u zadnjih par dan skuzim da mi se stanje drasticno pogorsalo, tj., kvacilo pocelo odvajat sve blize i blize rucki volana. do pred 2/3 dana sve normalno, pregeldao sve i sve suho, nema curenja. u rezervarcicu malo falilo i ulje dobilo onu svoju mutnjikavu tamnu boju, ispustio sve i ponovo ozracio i opet sve 5.

e sad, jel moguce da u tih 2/2,5 mjeseca svakodnevne voznje toliko ode u PM, je li dot 3/4 sa ine smece i brzo gubi svojstva ili promjena temperature sa +30, kad sam zadnji put mijenjao, na +15/20 u zadnjih tjedan dana toliko izmijeni svojstva tom ulju???  :misli: :misli: :misli:

Evidentirano

ideeesh

 • *
 • Offline Offline
 • Postova: 13
 • Vozi: metlu trenutno
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #24 : 03. Rujan 2010, 18:57:04 »

ima li kakve veze stavi li se dot 5.1 ako je propisan dot 4.0?

mislim da ukoliko se sistem dobrano ocisti i oslobodi ikakvih ostataka onda ne bi trebalo smetati. ukoliko dodju u kontakt 5.1 i 4.0 mogle bi gumice stradat.

nek me ispravi neko ako grijesim

al kako god, nece skodit da se natoci ona tekucina koja je propisana
Evidentirano

rus

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 2653
 • Vozi: Capo di tutti capi-Caponord
 • Lokacija: Trogir-Papenburg
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #25 : 01. Listopad 2010, 17:39:03 »

moram ovdje malo ispravit majstora , premda se je ogradio od odgovornosti  :mrgreen:

ne znam kako kod Suzukia ali kod KTM-a se izricito zabranjuje stavljanje kocionog ulja u sistem hidraulike kvacila (hidraulicko ulja SAE 10)
a šta kočioni sistem nije hidraulični  :misli: :LOL: preporuka može biti samo u drugom tipu hidrauličnog ulja ,a zašto to samo oni znaju.
Evidentirano
mk-malari-trogir-hajduk split-aprilija

mms

 • Gost
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #26 : 01. Listopad 2010, 19:22:26 »

moram ovdje malo ispravit majstora , premda se je ogradio od odgovornosti  :mrgreen:

ne znam kako kod Suzukia ali kod KTM-a se izricito zabranjuje stavljanje kocionog ulja u sistem hidraulike kvacila (hidraulicko ulja SAE 10)
samo malo netočno.... neki modeli imaju i BREMBO pumpe na kvačilu pa koriste " normalno " ulje za kočnice... :wink:
Evidentirano

strasilo

 • don't give a shit
 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 22583
 • Vozi: pocketa i egzotičnu Suzu gura po dvorištu
 • Lokacija: pripizdina u Podravini
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #27 : 01. Listopad 2010, 19:42:37 »

 :shock: :shock: :shock: :shock:

mms je stao na moju stranu ...  :shock:

e stvarno je ovaj svijet otišao u ćurac...  :LOL: :LOL:
Evidentirano
... isto ti je kao i kad se voziš s ekipom na motoru, džabe ti ako vas je više, a ti se utrkuješ sam sa sobom, pa misliš da si bRRži...

makazica

 • Gost
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #28 : 01. Listopad 2010, 19:44:45 »

Sve je u materijalu od kojeg je izrađen lajtung.......jel?
Evidentirano

strasilo

 • don't give a shit
 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 22583
 • Vozi: pocketa i egzotičnu Suzu gura po dvorištu
 • Lokacija: pripizdina u Podravini
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #29 : 01. Listopad 2010, 19:51:17 »

više gumice na cilindrima i klipu ....  :palacgore:
Evidentirano
... isto ti je kao i kad se voziš s ekipom na motoru, džabe ti ako vas je više, a ti se utrkuješ sam sa sobom, pa misliš da si bRRži...

mms

 • Gost
Odg: Promjena tekućine i odzračivanje hidrauličkog kvačila
« Odgovori #30 : 01. Listopad 2010, 21:21:13 »

:shock: :shock: :shock: :shock:

mms je stao na moju stranu ...  :shock:

e stvarno je ovaj svijet otišao u ćurac...  :LOL: :LOL:

pa da ....... :mrgreen:

KTM prvi di god se nešto vozi pored ceste, a ponegdje i na cesti, japaneri samo jedu prašinu,  apriliji ne mogu ni soli na rep staviti, dere sve u superbajku, bemve ima najbržu i najjaču sportivu, jamahi najhaj brendu u svemiru, pala prodaja najviše na svijetu, honda bankrotirala u Kanadi ... suzukiji ni trku ne mogu završiti a da se ne raspadnu, tojoti se naviše kvare auti, opel se prodaje bolje od svemoćnog dasauta... i tako to...
i da, ti se predstavljaš ko meho, ali ne po vjeri nego po struci  :mrgreen: :misli: stvarno smo u ćurcu  :LOL:  :jesus: :LOL: :jesus: :jesus: :jesus:
Evidentirano

Dado33

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3569
 • Vozi: Glomazni otpad
 • Lokacija: Oberkochen
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #31 : 29. Prosinac 2011, 10:35:03 »

Tema je stara,ali kočnice se trebaju održavat bez obzira na starost teme, pa da pitam...

Jednom sam mjenjao ulje i nikako odzračiti sistem i bacim oko u manual, a ono piše da se ulje toči tako da se stavi dovoljno duga cijevčica na odzračnik na klještima i sipa ulje s višlje pozicije nego je posudica s uljem. Nisam imao dovoljno dugu cjevčicu, nego sam uzeo kraću cjevčicu, pa sam tjerao ulje laganim pritiskanjem boce. Na taj način je stvarno bilo jednostavno uliti novo ulje. Naravno ovaj način pali samo kad nema starog ulja u sistemu.

Ako sam dobro shvatio, ovako se sistem puni u suprotnom smjeru od uobičajenog?
Evidentirano

mbalunovic

 • ***
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 1572
 • Lokacija: Rijeka
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #32 : 15. Ožujak 2012, 11:57:38 »

ja mislim sad preci s dot4 na dot5.1
komplet brembo sustav. kako mislite to da se ocisti ?
s kojim sredstvom. na pr kako ocistit lajtung?
a sta klesta i kocioni cilindar otvorit i necim isprat, ili ?
molim vas za pomoc
Evidentirano
Jesu 2 kotaca al samo jedan zivot, zato svaki dan zivite kao da je zadnji

makazica

 • Gost
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #33 : 15. Ožujak 2012, 12:01:24 »

ja mislim sad preci s dot4 na dot5.1
komplet brembo sustav. kako mislite to da se ocisti ?
s kojim sredstvom. na pr kako ocistit lajtung?
a sta klesta i kocioni cilindar otvorit i necim isprat, ili ?
molim vas za pomoc


Meni se čini da ti neznaš dosta osnovnih stvari, a tamo petljaš s vilicom i ciklistikom....
Evidentirano

mbalunovic

 • ***
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 1572
 • Lokacija: Rijeka
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #34 : 15. Ožujak 2012, 12:09:20 »

znam dosta stvari, al eto nisam jos razmisljao o tome s cime sprati dot4
Evidentirano
Jesu 2 kotaca al samo jedan zivot, zato svaki dan zivite kao da je zadnji

makazica

 • Gost
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #35 : 15. Ožujak 2012, 12:09:50 »

znam dosta stvari, al eto nisam jos razmisljao o tome s cime sprati dot4

Probaj sa dot5.1.......... :palacgore:
Evidentirano

mbalunovic

 • ***
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 1572
 • Lokacija: Rijeka
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #36 : 15. Ožujak 2012, 12:16:55 »

 :palacgore:
mislio sam da je potrebno s necim uradit "medjupranje" jer ste napisali da ce dot4 u kontaktu s dot5.1 postat agresivan na gumice.
oke.
hvala na savjetu ;)
Evidentirano
Jesu 2 kotaca al samo jedan zivot, zato svaki dan zivite kao da je zadnji

Joy Rider

 • ***
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 1166
 • Vozi: ER6f ABS,Ninja ZX6-R, ZZR 250-složen :-)
 • Lokacija: Pula
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #37 : 15. Ožujak 2012, 12:20:05 »

najbolje vodom oprat.  :mrgreen:
Evidentirano
Once the throttle is cracked open, it is rolled on evenly,
smoothly, and constantly throughout the remainder of the turn!

Zog

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 7727
 • Vozi: "šporki enduro"
 • Lokacija: šentada
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #38 : 15. Ožujak 2012, 13:34:14 »

Kad mijenjam kočiono ulje ja to odradim na podtlak.
Kompresor od klima-uređaja, cjevčicu spojim na usis kompresora, a drugi kraj u bocu od debljeg stakla sa gumenim čepom(separator).
Iz gumenog čepa ide druga cjevčica do kočionih kliješta.
Kompresor je izvađen iz starog klima-uređaja i služi za navedenu svrhu(da nebi bilo čudnih pitanja). :mrgreen:
Evidentirano

mbalunovic

 • ***
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 1572
 • Lokacija: Rijeka
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #39 : 15. Ožujak 2012, 14:05:38 »

tako i ja mislim :) uraditi , meni je iz skrinje al sluzi za isto, i za glupoti ostale s air brushem
Evidentirano
Jesu 2 kotaca al samo jedan zivot, zato svaki dan zivite kao da je zadnji

Joy Rider

 • ***
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 1166
 • Vozi: ER6f ABS,Ninja ZX6-R, ZZR 250-složen :-)
 • Lokacija: Pula
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #40 : 15. Ožujak 2012, 14:28:40 »

Kad mijenjam kočiono ulje ja to odradim na podtlak.
Kompresor od klima-uređaja, cjevčicu spojim na usis kompresora, a drugi kraj u bocu od debljeg stakla sa gumenim čepom(separator).
Iz gumenog čepa ide druga cjevčica do kočionih kliješta.
Kompresor je izvađen iz starog klima-uređaja i služi za navedenu svrhu(da nebi bilo čudnih pitanja). :mrgreen:

Šta ne srkne to malo prejako  :misli:, nije bed zbog kočnica nego stigneš li ulit ulje da ne povuče zrak od gore opet... :LOL:
Evidentirano
Once the throttle is cracked open, it is rolled on evenly,
smoothly, and constantly throughout the remainder of the turn!

Zog

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 7727
 • Vozi: "šporki enduro"
 • Lokacija: šentada
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #41 : 15. Ožujak 2012, 15:01:50 »

Šta ne srkne to malo prejako  :misli:, nije bed zbog kočnica nego stigneš li ulit ulje da ne povuče zrak od gore opet... :LOL:

Dobro pitanje, na gumenom čepu su tri rupice, dvije za cjevčice i jedna za metalni čep koji nakon zatezanja vijka izvadim, kompresor radi ali ne stvara podtlak u tom sistemu, onda dolijem ulje u posudicu, vraćam taj metalni čep na svoje mjesto, opet otpuštam vijak(sisicu)....... :)

Mogu popodne slikat ako te zanima.
Evidentirano

Joy Rider

 • ***
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 1166
 • Vozi: ER6f ABS,Ninja ZX6-R, ZZR 250-složen :-)
 • Lokacija: Pula
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #42 : 15. Ožujak 2012, 15:07:48 »

Dobro pitanje, na gumenom čepu su tri rupice, dvije za cjevčice i jedna za metalni čep koji nakon zatezanja vijka izvadim, kompresor radi ali ne stvara podtlak u tom sistemu, onda dolijem ulje u posudicu, vraćam taj metalni čep na svoje mjesto, opet otpuštam vijak(sisicu)....... :)

Mogu popodne slikat ako te zanima.

bio bi vrlo zahvalan  :palacgore:
Evidentirano
Once the throttle is cracked open, it is rolled on evenly,
smoothly, and constantly throughout the remainder of the turn!

Zog

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 7727
 • Vozi: "šporki enduro"
 • Lokacija: šentada
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #43 : 15. Ožujak 2012, 15:11:36 »

bio bi vrlo zahvalan  :palacgore:

Popodne, ili večeras ću stavit slike. :misli:
Evidentirano

strasilo

 • don't give a shit
 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 22583
 • Vozi: pocketa i egzotičnu Suzu gura po dvorištu
 • Lokacija: pripizdina u Podravini
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #44 : 15. Ožujak 2012, 15:43:01 »

najbolje vodom oprat.  :mrgreen:

tekući ariel .. u omjeru sa kisko octom u omjeru 1:63
Evidentirano
... isto ti je kao i kad se voziš s ekipom na motoru, džabe ti ako vas je više, a ti se utrkuješ sam sa sobom, pa misliš da si bRRži...

Zog

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 7727
 • Vozi: "šporki enduro"
 • Lokacija: šentada
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #45 : 15. Ožujak 2012, 18:29:56 »

Evo slika:
Evidentirano

Zog

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 7727
 • Vozi: "šporki enduro"
 • Lokacija: šentada
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #46 : 15. Ožujak 2012, 18:31:49 »

Još dvi:
Evidentirano

Masni

 • **
 • Offline Offline
 • Postova: 583
 • Vozi: uvijek nešto drugo
 • Lokacija: sve oko nečega
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #47 : 15. Ožujak 2012, 19:19:43 »

Ja sa velikom spricom i komadom prozirnog slaufa izvlacim staru tekucinu van na ainlihter pa se lepo vidi kad dodje novo i nema poterebe za pumpanjem ni odzracivanjem 8)
to sam i ja radio i to je najbrži način i bez straha od zaostalog zraka. naravno paziti da posuda ne ostane prazna :palacgore:
Evidentirano

Joy Rider

 • ***
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 1166
 • Vozi: ER6f ABS,Ninja ZX6-R, ZZR 250-složen :-)
 • Lokacija: Pula
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #48 : 16. Ožujak 2012, 08:52:16 »

Još dvi:

Hvala majstore.  :palacgore: Dobra makina. Idem tražit stari frižider ili klimu.  :LOL: Možda bude i neka DIY tema  :wink:

P.S.

Vidim da si nabacio kondenzator na motor umjesto bimetala, jel to bolja izvedba ili je bimetal bio u kvaru?  :mrgreen:
Evidentirano
Once the throttle is cracked open, it is rolled on evenly,
smoothly, and constantly throughout the remainder of the turn!

Joy Rider

 • ***
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 1166
 • Vozi: ER6f ABS,Ninja ZX6-R, ZZR 250-složen :-)
 • Lokacija: Pula
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #49 : 16. Ožujak 2012, 08:53:01 »

tekući ariel .. u omjeru sa kisko octom u omjeru 1:63

a jeli...  :misli:
Evidentirano
Once the throttle is cracked open, it is rolled on evenly,
smoothly, and constantly throughout the remainder of the turn!

Zog

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 7727
 • Vozi: "šporki enduro"
 • Lokacija: šentada
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #50 : 16. Ožujak 2012, 10:42:43 »

Hvala majstore.  :palacgore: Dobra makina. Idem tražit stari frižider ili klimu.  :LOL: Možda bude i neka DIY tema  :wink:

P.S.

Vidim da si nabacio kondenzator na motor umjesto bimetala, jel to bolja izvedba ili je bimetal bio u kvaru?  :mrgreen:

To mi je "navika", takvi motor sam ukomponirao i u svoj kompresor(boca od 50l slična onoj za kućni plin, kompresor od klime, i ostali ventili i sklopke koji su bili potrebni). :)

Sad san se sitija, bimetal ide na kompresore od kućanskih frižidera jer su manje snage, a na ovi od klime (1.5kW) mora ić kondezator. :misli:
« Zadnja izmjena: 16. Ožujak 2012, 14:12:12 Zog »
Evidentirano

kawahrva

 • **
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 834
 • Lokacija: split
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #51 : 06. Travanj 2012, 15:11:18 »

zanima me dali prilikom izmjene kočionog ulja(ne znam koje je do sada bilo)moram isprat sistem?i kako?jer sam vidio u prijašnjim postovima da se različita ulja ne trpe
Evidentirano
što jedna budala može napravit,nemože sto pametnih ispravit!

cRuNk

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 5004
 • Vozi: CBR600RR TT Legends
 • Lokacija: SB
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #52 : 06. Travanj 2012, 15:23:49 »

Ne
Evidentirano
Svi su isti i nikad neće skužit neke stvari, to stalno trčanje za lovom i interes samo ubija poimanje ljudskog i sportskog uspjeha i pretvaranje svega i svakoga samo u običan broj ...

kawahrva

 • **
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 834
 • Lokacija: split
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #53 : 06. Travanj 2012, 15:37:59 »

nisam mislio ispraznit cjeli sistem(radi zraka)nego pomalo nadoljevat novo ulje u posudu,dok staro ističe,kako je makazica objasnio
Evidentirano
što jedna budala može napravit,nemože sto pametnih ispravit!

cRuNk

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 5004
 • Vozi: CBR600RR TT Legends
 • Lokacija: SB
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #54 : 06. Travanj 2012, 15:40:59 »

Pa cime bi onda ispirao  :misli: , ne kuzim te...
Evidentirano
Svi su isti i nikad neće skužit neke stvari, to stalno trčanje za lovom i interes samo ubija poimanje ljudskog i sportskog uspjeha i pretvaranje svega i svakoga samo u običan broj ...

kawahrva

 • **
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 834
 • Lokacija: split
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #55 : 06. Travanj 2012, 15:52:33 »

znači može ovako?  :misli:
Evidentirano
što jedna budala može napravit,nemože sto pametnih ispravit!

cRuNk

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 5004
 • Vozi: CBR600RR TT Legends
 • Lokacija: SB
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #56 : 06. Travanj 2012, 23:22:07 »

znači može ovako?  :misli:

tocno kako je opisano u prvom postu  :palacgore: picis dok ne izadje sva stara kociona tekucina (skuzit ces po boji - sve ovisi kad si mijenjao zadnji put)... onda jos da budes siguran bar pol deca protjeras kroz to sve i to je to  :palacgore:

Evidentirano
Svi su isti i nikad neće skužit neke stvari, to stalno trčanje za lovom i interes samo ubija poimanje ljudskog i sportskog uspjeha i pretvaranje svega i svakoga samo u običan broj ...

CicoBoy

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 26
 • Vozi: Japanac se vozi, nema šta...
 • Lokacija: Sisak
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #57 : 11. Kolovoz 2015, 10:08:46 »

Molim za pomoc, imam kineza od 125 ccm, prije imo hondu cbr 125 al razbio, i sad sam iso mjenjat ulje, i plocice nove stavljat i druga crijeva htio stavit al nemogu nac takva kakva mi odgovaraju, pa jucer poceo sve sklapat i nalio ulje u posudicu i pumpao da krene kroz lajtung, te kad je propisalo dolje zasarafio na celjust, i pumpam i nadolijevam ulje al nikako da kocnice stisnu disk. Sta treba dalje?
Evidentirano
Vozi što ti srce želi, a ne što ti drugi nameću... Pali gumu, a ne dušu!

Lolo

 • ***
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 2473
 • Vozi: BMW F650 GS Dakar
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #58 : 11. Kolovoz 2015, 13:08:17 »

Odzračiti, kako, pročitaj temu od početka  :wink:
Evidentirano

CicoBoy

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 26
 • Vozi: Japanac se vozi, nema šta...
 • Lokacija: Sisak
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #59 : 12. Kolovoz 2015, 08:48:16 »

Jesam, hvala na pomoći.
Evidentirano
Vozi što ti srce želi, a ne što ti drugi nameću... Pali gumu, a ne dušu!

cRuNk

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 5004
 • Vozi: CBR600RR TT Legends
 • Lokacija: SB
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #60 : 12. Kolovoz 2015, 18:59:37 »

Za svaki slucaj odi u neki servis i trazi da ti odzrace kocnicu.
Evidentirano
Svi su isti i nikad neće skužit neke stvari, to stalno trčanje za lovom i interes samo ubija poimanje ljudskog i sportskog uspjeha i pretvaranje svega i svakoga samo u običan broj ...

Freo

 • *
 • Offline Offline
 • Postova: 78
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #61 : 17. Travanj 2016, 18:15:34 »

Odlican opis zadatka! :palacgore:
Evidentirano
Ovdje treba nesto originalno napisat ,pa ispadnes veca faca!

ljudina

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 60
 • Vozi: Uživaj u ljepotama koje ti donosi život
 • Lokacija: Rijeka
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #62 : 11. Svibanj 2016, 08:43:49 »

Novi sam na forumu iz razloga volim se voziti a ne piskarati i do sada sam bio samo promatrač. No šta ga pojedinci znaju iskomplicirati po nekima da bi prešao na motoru sa polusinta na ful sint trebaš raskopati mašinu i dobro oprati radilicu da nebi neš nekoga ili neku malo nagrizao da umreš od smijeha . I na kraju da se predstavim vlasnik sam auto servisa na Viškovu pozz ekipi i bez ljutnje.
Evidentirano

Durr

 • **
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 232
 • Vozi: R1250GS
 • Lokacija: Brapgorje
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #63 : 11. Svibanj 2016, 10:14:09 »

Novi sam na forumu iz razloga volim se voziti a ne piskarati i do sada sam bio samo promatrač. No šta ga pojedinci znaju iskomplicirati po nekima da bi prešao na motoru sa polusinta na ful sint trebaš raskopati mašinu i dobro oprati radilicu da nebi neš nekoga ili neku malo nagrizao da umreš od smijeha . I na kraju da se predstavim vlasnik sam auto servisa na Viškovu pozz ekipi i bez ljutnje.
O cemu ti pricas? Ovdje je tema kociona tekucina, ne motorno ulje. DOT4 i DOT5.1 NISU kompatibilni sa DOT5 (silikon).
Evidentirano

ljudina

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 60
 • Vozi: Uživaj u ljepotama koje ti donosi život
 • Lokacija: Rijeka
Odg: Izmjena kočione tekućine by Makazica (review by zvonkositum)
« Odgovori #64 : 11. Svibanj 2016, 10:22:29 »

Pričam o filozofiji i ne znanju ne govorim o doljevanju ulja nego o izmjeni
Evidentirano
 Str: 1 2 3 [Sve]   Gore
 

Stranica je generirana za 0.333 sekundi uz 20 upita.