.:: SKUTERI ::. > Vožnje i druženja

Đir po Dolomitima - dva skutera iz dvije države

(1/5) > >>

prijevoz.hr:
Vidim da već dugo ništa ne objavljuje pod skutere, ali ja ću svejedno nabaciti tekst i fotke sa đira po Dolomitima od ovog ljeta. Možda netko i pročita :-), a možda netko i dobije volju otići gore sljedeću sezonu - isplati se ;-).

PRIPREMA
Plan za Dolomite je pao relativno brzo, dvadesetak dana prije puta, kad mi je otpala Bosna i Crna Gora zbog nekih radova na jednoj od glavnih cesta u Bosni, a ne volim skuterom po makadamu. Objavio sam plan na fejsu i forumu, no dugo sam dobivao "odbijenice" svih skut-moto-frendova. I onda, dva dana prije polaska, javila se Mojca - skuterašica z Ljubljane. Brzinski je odlučila da ide sa mnom, i mislim da nije požalila.

PRVI DAN - DOLAZAK U DOLOMITE
Krenuo sam u nedjelju oko 7 ujutro. Kiša. Prognoza za Dolomite - grozna. Ali ne odustajemo. Dobro sam pokisnuo do Ljubljane gdje sam se sreo sa Mojcom, a onda je kiša odjednom stala  i više je nije bilo do kraja dana. Baš sam razbijao glavu kakvo će sutradan biti vrijeme. Moj hotel je pored jezera nevjerojatno zelene boje, a Mojčin (valjda se tak kaže) negdje gore iza jednog prijevoja - predivno mjesto.

prijevoz.hr:
DRUGI DAN - ĐIR PO PRIJEVOJIMA
I onda je došao taj "glavni" dan puta. Ujutro pokret oko 8, odmah nakon talijanskog doručka u hotelu sa 4* - ham-and-eggs, bez ham (vidi fotku). Mojca doletila preko "svog" prijevoja do "mog" jezera i krećemo. Plan je proći 8 prijevoja, svi redom preko 2.000 mnv te ukupno 270 km.

Na cesti je bezbroj biciklista, motociklista, kamperista (sa autodomovima), kabrioletista, planinara - navodno imaju više turista ljeti nego zimi na skijanjima - ništa čudno, ima se što vidjeti/doživjeti.

Bilo bi zanimljivo doznati koliko smo zavoja taj dan prošli, jer dojam je da smo stalno nagnuti ili lijevo ili desno, jednostavno nema ravnog dijela ceste. Asfalt je prilično dobar, na mjestima odličan, ali čak i da želimo (a mi ne želimo), ne može se voziti brzo, cijelo vrijeme oko 40-50 km/h. Ali osjećamo umor, brzo smo shvatili da je plan od 270 km malo preambiciozan pa smo ga malo skratili, što je na kraju rezultiralo ukupno sa 230 km (Mojca 260 jer ima 15 km do svog hotela). Ali prošli smo sve planirane prijevoje.

Svaki prijevoj je poseban za sebe, ali izdvajam Giau, Pordoi i Falzarego. Na ovom zadnjem smo išli i na gondolu, koja nas je u 3 minute vožnje lansirala sa 2 i nešto sitno iljada mnv na blizu 3 iljade mnv. Pravili smo se jedan pred drugim hrabri, ali nije nam baš bilo skroz svejedno. E tu su nastale one najimpresivnije fotke - nešto zaista posebno. Gore su i neki tuneli iz 1. svjetskog rata gdje su ratovali Talijani i Austrijanci. Bedaki, mogli su uživati u pogledu umjesto ratovati ;-).

A vrijeme - sjećate se da sam rekao da je prognoza bila grozna?! Ma za Alpe je nemoguće prognozirati vrijeme jer se može mijenjati nekoliko puta u danu. No, nama je bilo odlično. Temperatura oko 20, suha cesta, vrhovi u oblacima - ma zaista savršeno za vožnjicu na dva kotača.

prijevoz.hr:
TREĆI DAN
Ovo nam je zapravo bio ekstra dan, malo smo si produžili da se još malo provozamo po okolici. Nešto oko 150 km. Ali događaj dana je spuštanje na ljetnom sanjkalištu. Sjedežnicom nas bacili negdje na brijeg i onda se sjedne u nešto žuto što podsjeća na sanjke i spustiš se po 3 km dugačkoj stazi (navodno najduža u svijetu). Ludilo!

prijevoz.hr:
ČETVRTI DAN - POVRATAK DOMA
Najgori dan, trebalo se vratiti doma - jednoglasno smo se složili da bi se sad bilo najljepše samo teleportirati doma. Opet kiša kao i prvi dan, opet do Ljubljane, a onda do doma super lijepo.

DRUŠTVO
Mojca i ja smo se praktički upoznali na ovom putu, no funkcionirali smo odlično, što je jako bitno za ovakvo putovanje. Vrlo lako smo se sve dogovorali, kad ćemo razgledavati, kad ćemo jesti, koje aktivnosti ćemo imati mimo vožnje (gondola, ljetno sanjkalište), kojom brzinom ćemo se voziti - baš sve.

prijevoz.hr:
I ZA KRAJ...
Veliki nedostatak putovanja skuterom/motorom je nemogućnost previše fotkanja. Dogovorili smo se da stojimo samo na prijevojima, jer kad bi stajali na svakom lijepom vidikovcu, još bi danas đirali po ruti. Zato i nema previše fotki, ali i ovo koliko ih imam, vidi se koliko su Dolomiti impresivni.

Sve u svemu - izlet za pamćenje.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju