Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

 Str: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 23   Dolje

Autor Tema: Epic ride: Great Southern Land  (Posjeta: 27003 )

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #125 : 20. Prosinac 2018, 17:26:52 »

...

Čajeve posrkali, Falcona i Executora ubacili u hiperdrive i nestali iz Newbridgea. Prošli Moorildu i Barry, ispred Mandurame presjekli A41 te se ubacili na Belubula Way, bezobrazno brzu lokalnu cestu koja poznaje uglavnom dva smjera: gore i dolje. Sat vremena kasnije već smo parkirani iza motela Riverview u Canowindri, našoj večerašnjoj bazi.


Soba nije loša, ima sve što treba uključujući i balkon za luftanje garderobe, sve je čisto i uredno. Još sat vremena kasnije izlazimo u potragu za osvježenjem i zalogajem.
Izlazimo u nešto veći ali ipak potpuno tipični gradić, jedan od onih koji me automatski asociraju na kaubojske filmove. Da nema asfalta, stupova rasvjete i parkiranih automobila ne bi bilo nikakve vidljive razlike. Može li se ovo nazvati tipična australska provincija?


...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #126 : 20. Prosinac 2018, 17:31:23 »

...
Osvježenje smo pronašli u prizemlju hotela na suprotnom kraju Canowindre. Ne bih to zvao kafić jer sasvim sigurno to nije, nije niti klasična srednjeeuropska birtija ... nisam siguran kako bih to nazvao To je mjesto koje ima šank i nekoliko stolova - ima i biljarski stol - i gdje se može popiti pivo i štogod prezalogajiti. Pifce smo popili ali smo odlučili da zalogaj budemo ipak potražili na drugom mjestu ... nemam logično objašnjenje o razlogu, jednostavno smo tako osjetili.
...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #127 : 20. Prosinac 2018, 17:33:53 »

...

U potragu za hranom krenuli smo naslijepo, bez orijentira i uopće bez konkretne ideje. Nekoliko mjesta gdje služe hranu smo preskočili, prešli smo na drugu stranu ulice i nakon desetak metara zastali pred neuglednim ulazom pokraj solidno zaprašenog izloga ... vodila nas Sila.
I ušli smo ... i ostali fest iznenađeni viđenim. Veliki prostor koji se proteže u dubinu, uz izlog prema ulici je restoranski dio, prema sredini je više "birtaški" dio, a u dubinu se proteže "društveni" dio ... vidim da se tu igraju tombole a gotovo sigurno da se tu odvija i dobar dio socijalnog života Canowindre. Kao što se već dogodilo u nekoliko navrata ranije, a bude nas pratilo u sva tri tjedna Australije, taman smo ušli pred otvaranje restorana. OK, nije problem ... malo smo pričekali, a kad se večerica pojavila smazali smo je u trenu i otprašili u našu današnju bazu. Sutra u šest sati ujutro netko nas treba pokupiti na parkingu iza motela ... netko tko vozi Veliku Toyotu i vuče veliku prikolicu na kojoj se nalaze dva velika paketa.


...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #128 : 20. Prosinac 2018, 17:38:38 »

...

Deset do šest, dok smo se stepeništem spuštali u dvorište, Toyota je već brundala na prilaznoj cesti. U pola devet smo bili nazad i pakirali zadnje što je ostalo za spakovati, nešto prije devet bili smo na motorima tražeći izlaz iz Canowindre, a u devet smo prašinjali po Belubula Way na putu prema Mandurami i izlazu na A41, odnosno Mid Western Hwy.
Jučer smo, dolazeći iz Bathursta lokalnim putevima, brzu cestu A41 samo presjekli. Danas, u odlasku, opet trebamo proći kroz Bathurst ali zbog dobitka na vremenu uključujemo sa na A41. Ova je cesta puno direktnija no zbog mogućih susreta s Highway Patrol držimo tempo tek 10-20 iznad ograničenja. Bathurst prolazimo najdirektnijim pravcem - bez zadržavanja i bez ponovnog kruženja po Mount Panorama - i krećemo direktno na sjever cestom koja se zove Sofala Road. Kako i sugerira ime ove ceste, nakon manje od 50 km od Bathursta eto i istoimenog mjesta. Sofalu čine dvije uske ulice s nekoliko kućica zaostalih još iz vremena australske zlatne groznice sredinom 19. stoljeća.

U prvoj od te dvije - lijevoj, naravno - ima i kućica s trijemom koja izgleda kao da bi se tu mogli popiti kava ili čaj. Natpis "Coffee shop * take away", žutim slovima na ljubičastoj tabli, i kredom na ploči ispred vrata ispisana dnevna ponuda, čak nas nastoje i uvjeriti u to. Parkiramo leđima nazad, kako se to već radi u Australiji, skinemo se s motora, krenemo prema ulazu i usput se lagano raspakujemo ... Darth prvi, ja lagano kaskam iza njega. A na trijemu dvije gospođe kojima kao da baš i nije pasalo što ih netko prekida dok podižu razinu nikotina u krvi. Pitamo jeli otvoreno ... kažu da jest. Imate li ovo, nemamo ... imate li ono, nemamo. Ali budu napravile kavu i čaj.
Propustio sam spomenuti scenu oko vrištanja "Skidaj kacigu, skidaj kacigu!" dok je moj kompić privirio unutra dok još kaciga nije bila potpuno skinuta s glave, a nisam spomenuo niti jednu od njih dvije - mislim da je starija gospođa u pitanju - koja pokušava govoriti nešto dok usput prstom iza četvorke gore lijevo iščeprkava ostatke kolača ili sendviča. Ili je možda ipak samo popravljala gebis ... nije ni bitno, ovo je prekrasno i ne doživljava se svaki dan. Nema toga čak ni na filmu. Neprocijenjivo.
Uglavnom, smjestili smo se na prastare ofucane fotelje na trijemu, stigli su i čaj i kava, a kako smo ih prvi puta srknuli tako smo ih i ostavili. Nije to za konzumaciju ... ne znam čak niti kako uspiju proizvesti takvu bljutu. Hajde da se odmorimo nekoliko minuta - kad smo već tu - pa da gasiramo dalje. Kako rečeno tako i učinjeno.


...


Evidentirano
 

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #129 : 20. Prosinac 2018, 17:42:03 »

...

Izlazimo nazad na istu cestu koja više nema isto ime ... od Sofale dalje na sjever zove se Ilford Sofala Road, naravno da je mjeto Ilford negdje na putu. I došli smo do Ilforda, i prošli smo ga. Komadićak puta oko Ilforda odvozili smo po B55, cesti očigledno višeg ranga čije je puno ime Castlereagh Highway, i nakon jedva kilometar i pol po tom B55 bacamo se oštro udesno na Bylong Valley Way, cestu koja ispočetka nalikuje na Sofala Road od prije pola sata.
Porastom nadmorske visine - a krećemo se konstantno lagano uzbrdo - u vidokrug ulazi sve više drveća i kamenja. Ništa drastično ali ipak primjetno. Sve ovo lagano penjanje ipak je bilo samo neveliko brdašce koje smo začas pregazili te se kroz dugački drvored približili mjestu Kandos. Njega oštro zobilazimo i - opet kroz drvored uz cestu - preko pitomih zelenih brežuljaka izbijamo pred gradić Rylstone.


Rylstone i nije tako sićušan gradić kako se činilo na prilazima s juga... čak me i čudi da se cesta kojom jezdimo ne zove Rylstone Way a ne Bylong Valley Way. Nebitno uostalom ... tko će razumijeti Australce i njihov sistem imenovanja drumova. Ono što je doista važno jest da je vrijeme za opće tankanje ... kako pilota tako i strojeva. Idemo po prioritetima ... strojevi u hladovinu a piloti u potragu za napitkom i zalogajem.
...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #130 : 20. Prosinac 2018, 17:46:43 »

...

I napitak i zalogaj pronađeni su unutar pedeset metara od hladovine: netko je smazao pie netko sausage roll, netko Unleaded 91 a netko Premium 98. Ukusi su različiti. Pola sata kasnije - ili se barem meni tako činilo - prolazimo kroz Bylong po kome je cesta dobila ime i ulazimo među konkretnije brežuljke Goulburn River nacionalnog parka. Oveća crvena tabla s natpisom "REDUCE SPEED" dala je naslutiti da bi se uskoro mogla pojaviti i poneka ozbiljnija krivina, ako već ne i prava serpentina. Jednu krivinu kasnije već ionako relativno uska cesta dodatno se sužava, nestaju i bijele crte - i one po sredini i one sa strane - a niti kvaliteta podloge nije više kakva je do maločas bila. Sve u svemu, odlično ... svi su na domaćem terenu. I Solo i austrijanac, i Vader i njegov bavarac.
Gas uzbrdo, gas preko prijevoja, gas nizbrdo. S lijeve strane pojavljuje se željeznička pruga, minutu kasnije na istoj strani pokazuje se i rijeka Goulburn koja nas - nekada bliže cesti a nekada trunčicu dalje - prati sve do mjesta Sandy Hollow.
Nadomak Sandy Hollowa konačno prelazimo Goulburn koji odlazi na jug, a mi izlazimo na B84 Golden Highway, prolazimo kroz mjesto Denman i odlazimo na sjever cestom koja se zove - ha! - Denman Road. Kako kreće Denman Road, tako kreće i ravnica ... zelena, mekana i pitoma. Lijevo od puta na par stotina metara prati nas niži zid zelenila koji jasno sugerira da je uz njega i nekakva voda - to je rijeka Hunter - a s desne strane tek tu i tamo koje kržljavo drvce. Nekakva brdašca naziru se ispred nas ali nikako da ih konkretnije ugledamo, kamoli da se njima i provezemo. 
Dvadesetak km kasnije prolazimo kroz Muswellbrook, prilično simpatičan gradić u kome bi se - u nekoj prilici - dalo i zadržati dan ili dva i malčice istražiti šta se nudi u lokalnim kuhinjama i podrumima.
...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #131 : 20. Prosinac 2018, 17:49:38 »

...
U Muswelbrooku se ubacujemo na cestu A15, odnosno New England Hwy, s kojom se budemo družili narednih 150 km, sve do gradića Tamworth kojega smo izabrali za svoje današnje odredište.
Tamworth je dosta veći i ozbiljniji grad od svih ovih koje smo prošli u zadnja 2 dana pa se - nekako sukladno gradu - i mi ubacujemo u veći i ozbiljniji motel. I večeru smo odradili u većem i ozbiljnijem restoranu a nakon toga je usljedio ozbiljni spavanac u ozbiljnijim krevetićima.


...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #132 : 20. Prosinac 2018, 17:52:55 »

...


Quality Hotel Powerhouse Tamworth dijeli istu stranu ceste, isto drveće i isto parkiralište s nečim što se zove The Powerhouse Motorcycle Museum. Obzirom da dijele i istoga vlasnika ove ostale stvari ne trebaju nikoga čuditi. Opet smo uranili i opet smo čekali da se netko pojavi i otvori ulazna vrata. I opet smo se nauživali lijepih motocikala. Ovaj put uz čaj - neki i uz kavu - koji je u cijeni ulaznice. Čaj je bio sasvim uredan, kao uostalom i motocikli iz muzeja.


...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #133 : 20. Prosinac 2018, 17:55:34 »

...


...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #134 : 20. Prosinac 2018, 17:58:32 »

...


...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #135 : 20. Prosinac 2018, 18:00:11 »

...


...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #136 : 20. Prosinac 2018, 18:02:23 »

...


...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #137 : 20. Prosinac 2018, 18:04:06 »

...


...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #138 : 20. Prosinac 2018, 18:06:00 »

...


...


Evidentirano

H_A_N_S

 • **
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 165
 • Vozi: Kawasaki Vulcan 650 S
 • Lokacija: Velika Gorica
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #139 : 20. Prosinac 2018, 21:02:14 »...


Izlazimo u nešto veći ali ipak potpuno tipični gradić, jedan od onih koji me automatski asociraju na kaubojske filmove. Da nema asfalta, stupova rasvjete i parkiranih automobila ne bi bilo nikakve vidljive razlike. Može li se ovo nazvati tipična australska provincija?


...

Mene je asociralo na gradić iz Mad Maxa
Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Evidentirano

clox

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 5980
 • Vozi: Tenere Picasso, KMX200 (XT600E, KMX125)
 • Lokacija: Zg
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #140 : 21. Prosinac 2018, 16:32:40 »

 :palacgore:
jako interesantno, pratim
Evidentirano
ništa ne prodajem i ništa ne tražim trenutno

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #141 : 21. Prosinac 2018, 18:31:32 »


Mene je asociralo na gradić iz Mad Maxa
Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Asocijacija ti je potpuno ispravna. Ništa nisi fulao.

Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #142 : 21. Prosinac 2018, 18:32:01 »

:palacgore:
jako interesantno, pratim

Hvala. Prati i dalje ... ima još.

Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #143 : 21. Prosinac 2018, 18:34:11 »

...
Dosta smo se zadržali u razgovoru s čovjekom koji se brine oko muzeja i muzejske postave i lagano se otputili na istok. Osim doručka kojega još nismo odradili, za danas imamo dva cilja: pronaći jednu neodoljivu cestu i na toj neodoljivoj cesti pronaći jedan mali gradić. I u tom gradiću pronaći jednu sasvim drugačiju galeriju. I onda još negdje popodne dokopati se Pacifika. OK, to je malo više od dva cilja ali nije bitno ... idemo redom.
Cesta koju tražimo - zapravo nije da ju tražimo, znademo mi gdje je ona - zove se Oxley Highway. Prilično je to dugačka cesta no nas zanima samo jedan njezin dio, i to onaj od Bendemeerea do Wauchopea, motociklistima inače najomiljeniji. Dokopali smo se Bendemeerea, ubacili se na Oxley i uživancija može početi ...
...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #144 : 21. Prosinac 2018, 18:36:25 »

...


Mali gradić kojega tražimo na Oxley Hwy zove se Walcha. Zapravo i nije da ga tražimo, znademo gdje je Walcha, samo do nje trebamo doći. Da se danas nešto događa u Walchi bilo nam je jasno još nekoliko km ranije dok smo obilazili bicikliste i njihovo prateće vozilo. A nije to jedina utrka danas u Walchi ... pola prometnica zatvoreno je zbog utrka na rolama. I još ima raznih događanja no nisu nam privukla pažnju ... ono što nam jest privuklo pažnju, baš ona galerija koju tražimo, pukim slučajem nalazi se odmah preko puta naših parkiranih motorića. Niska ciglena zgrada pročelja ofarbanog u plavo, s ljubičastim okvirima izloga, na kojoj iznad ulaznih vrata piše "Makers In Metal". Antipodean Tynker, i to piše negdje pri ulazu.


...


Evidentirano
 

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #145 : 21. Prosinac 2018, 18:38:16 »

...


Već letimičan pogled u sadržaj izloga nabacuje nam velike upitnike iznad glave. Što je to, tko to radi i kako to radi? Zašto to radi potpuno je individualna stvar ... svatko ima svoje razloge. Odmah po ulasku u prilično netipično uređenu galeriju pogled mi je pao na dio zida s nekoliko uokvirenih stranica iz raznih magazina ... i zbrojio sam dva i dva.


...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #146 : 21. Prosinac 2018, 18:40:02 »

...

Dragster iz muzeja u Bathurstu dva dana ranije, odmah desno od ulaznih vrata, pokraj njega je bio kratki opis i fotografija njegovog kreatora ... a taj bradati lik izgleda jednako kao i bradati lik sa stranica magazina s ovog zida. Bradatom liku ime je Mark Walker, do 1975. godine bavio se "friziranjem" raznih motora, a onda je sva pravila izbacio kroz prozor i počeo je proizvoditi vlastite motore ... za sebe, iz čistog gušta, od različitih materijala.
Koliko god neki od njih - manje više svi, ako ćemo pravo - izgledali kao steampunk kreature ili skulpture čija je funkcija isključivo estetska, sve su to potpuno funkcionalni motocikli s potpuno funkcionalnim agregatima. Gledajući neke od to je malčice teže povjerovati, no to Marku Walkeru baš i nije jako važno.


...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #147 : 21. Prosinac 2018, 18:41:32 »

...


...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #148 : 21. Prosinac 2018, 18:43:25 »

...

Meni je odmah s vrata privuklo pažnju neko čudo s ogromnim V2 agregatom. Iako može nekome izgledati kao igračka od velikih Lego kockica - što i ne treba čuditi jer je dobar dio agregata istokaren iz aluminijskih blokova - ova kreatura imenom "Big Ned" potpuno je živa.
Tokareni cilindri i klipovi (6061 Al), karike od klipova od Isuzu dizel kamionskog motora, klipnjače tokarene od 7075 aluminija, blok motora je kombinacija dijela čelične cijevi i aluminijskih ploča, tokarene glave cilindara s rotacionim ventilima, čelični okvir četvrtastog profila koji je ujedno i tank za gorivo ... i sjedište napravljeno od stogodišnjeg bakrenog lonca. Volio bih biti u prilici uživo čuti mehaničku simfoniju koju proizvodi ovaj stroj.
...


Evidentirano

protector

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 3143
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Epic ride: Great Southern Land
« Odgovori #149 : 21. Prosinac 2018, 18:45:25 »

...
U cijelom tom oduševljenju vožnjom po Oxley Hwy, zgodnim gradićem Walchom i totalno opaljenom galerijom i kreacijama Marka Walkera, totalno smo zaboravili na doručak ... čaj s mlijekom ili kava i nekakav sitni zalogaj sada bi nam jako dobro pasali. A gdje to budemo našli?
Pogled lijevo, pogled desno, pogled preko ceste ... ha, eno gdje ... Walcha Royal Cafe. Čaj s mlijekom i banana bread s maslacem u kafiću koji se vlastitom scenografijom fantastično nadovezuje na steampunk ozračje Antipodean Tynkera. Predobro i preyebeno. Australija do yaya.
...


Evidentirano
 Str: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 23   Gore
 

Stranica je generirana za 0.138 sekundi uz 22 upita.