Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

 Str: [1] 2  Sve   Dolje

Autor Tema: 5 i pol dana do Slovačke i natrag  (Posjeta: 2921 )

Harkonnen

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 82
 • Lokacija: Zagreb
5 i pol dana do Slovačke i natrag
« : 09. Ožujak 2019, 19:33:56 »

5 i pol dana do Slovačke i natrag
Iako smo nedavno već imali putopis iz Slovačke, odlučio sam i ja napisati svoj. Rute su malo drugačije, pa možda nekom i ovo pomogne u planiranju svog putovanja. Izvorni plan je bilo 6-to dnevno putovanje, koje sam na kraju htio skratiti za jedan dan, ali je sve skupa ispalo nešto između (o tome malo više kasnije). Putovao sam sam. U „moto svijet“ sam ušao u „zrelim godinama“ (da ne napišem kao „stari konj“), pa i nisam stekao neku moto družinu, a i nisam od onih koji baš uživaju u beskonačnim pregovaranjima kad i gdje će se stati, jesti i spavati, što se zna često događati kad zajedno putuje veća grupa ljudi. Sve skupa, nekako se snalazim i ovako.
Dakle, želja je bila vidjeti i ovaj srednji dio našeg kontinenta. Nisam se baš nešto do sada kretao sjevernije od Budimpešte, a gradovi i priroda su mi na telki uvijek izgledali zanimljivo. Put je isplaniran u turama od 300-njak km dnevno i isključivo po nekakvim lokalnim i magistralnim cestama. Da s ovim iskustvom ponovo planiram isto putovanje, ipak bi jedan dosadan i zamoran dio puta kroz Mađarsku zamijenio autoputom. Ne bih se toliko navozio uz kamione, sve bi bilo brže, pa bi mi ostalo više vremena za neke druge zanimljivije stvari. Drugi put ću biti pametniji :).
Za put od 6 dana imam 2 vikenda i radni tjedan između, pa mogu malo kalkulirati s vremenom polaska, s obzirom na prognozu. Sve sam svoje kućne zadatke obavio, supruga je udobrovoljena :), pa pratim Yr i odlučujem da ću krenuti u ponedjeljak, 18. lipnja. Vozim ponekad po kiši (pogotovo kad se vraćam s posla), ali nisam baš siguran kako bi se snašao da moram npr. voziti cijeli dan po kiši, 300 km. Zato sam pokušao izbjeći takvu prognozu, ali naravno da nijedna dugoročna prognoza nije pouzdana…
PRVI DAN
Bilo kako bilo, došao je ponedjeljak. Osam ujutro i spreman sam za polazak. Drugo višednevno putovanje motorom u životu i iako ne idem u neke velike avanture, van civilizacije, malo me pere putna groznica. U svoju obranu moram reći da sam kao klinac imao putnu groznicu i prije odlaska u „Pionirac“ (za one koji nisu iz ZG, to je „Pionirski grad“, par km od centra Zagreba, gdje su generacije zagrebačke djece išle na izlete, slično današnjoj „školi u prirodi“), a sad ipak samo iznimno, u ovakvim prilikama :).

* današnja ruta* "pila" pred polazakPut me vodi starom cestom preko Varaždina.

* jedna "prigodna" i usputna, budući je Svjetsko prvenstvo u nogometuU Varaždinu se ovaj puta ne zadržavam. Vozim dalje do Čakovca, gdje sam planirao kavu. Vrijeme je i dalje prekrasno, jedino vjetar malo pojačava. U Čakovcu mi je palo na pamet da bi mogao kupiti kakve forinte. U banci saznajem da to baš i neće ići, jer oni forinte ne drže, navodno zbog malog interesa. Naime, nitko više ne ide u Mađarsku po kobasice :). Malo švrljam gradom. Ponedjeljak ujutro je, a Međimurci su vrijedni ljudi, pa se sve doima pomalo pusto. Šećem malo i do utvrde Zrinski i perivoja. Kava, Cola i gibam dalje.

* Čakovec i utvrda Zrinski

Prelazim u Mađarsku na GP Letinja i vozim dalje prema jugoistočnoj obali Balatona. Balaton sam prvi put vidio kako klinac, početkom osamdesetih na prvomajskom izletu s roditeljima. Bilo je neko ružno vrijeme, kiša i zima. Spavali smo u nekakvom motelu i smrznuli se. Dućan prazan, odnosno u njemu samo par redova kiselih krastavaca i paprika, ono, k'o Kuba. U današnje doba, ipak „ponešto“ drugačije. Centar mađarskog turizma. Lijepe kuće, stare vile, turisti i skoro da bi čovjek zaboravio da se radi „samo“ o jezeru. Vrijeme se malo kvari. Puše, naoblačilo se i počinje neka sitna kišica.

* Balaton i kosa kuća negdje po putu

Ništa strašno uostalom, već sam nadomak Siofoka. Nisam „guglao“ nikakve podatke o Siofoku, ali rekao bi da je to jedno od turistički jačih mjesta na obali Balatona. Šetnice, hoteli, lijepe stare vile i more štandova, reklo bi se, za svakog ponešto. Tražim banku u kojoj mogu kupiti forinte. Saznajem da ni jedna banka ne mijenja novac, kod njih to tako ne funkcionira. Kako se radilo o razgovorima na engleskom i uz pomoć pantomime, ostavljam mogućnost da sam nešto krivo razumio. Na kraju forinte kupujem u nekakvoj turističkoj agenciji, koja je valjda ovlaštena i za kupoprodaju deviza. Malo protežem noge do obale.

* Siofok i Balaton

Vrijeme se poboljšava i ja sam na putu u Szekesfehervar, iliti Stolni Biograd, moje današnje odredište. Google navodi da je to grad od 100-njak tisuća stanovnika, 65 km jugozapadno od Budimpešte i središte Bile županije (treba provjeriti da li se možda radi o gradu prijatelju Splita :)). Drevna je prijestolnica mađarskih kraljeva i krunidbeni grad. Meni osobno prelijep grad. Stari grad je čist i ulickan, a u gradu vlada neka smirenost, valjda tipična za sve ravničarske gradove u srednjoj Europi. Parkiram blizu centra i idem odmah u kratki obilazak.

* Szekesfehervar

Vruće je pa sjedam u hlad na kavu i Colu i tražim na Booking.com gdje ću prespavati. Prije polaska na put odlučio sam da ću spavanje rješavati po putu, tako da mi bude lakše ako budem morao prilagođavati rutu. Pronalazim smještaj i nakon hlađenja odlazim do apartmana. Smještaj je iz kategorije „ništa posebno“, ali nisam zahtjevan po tom pitanju, pa se nakon kraćeg odmora vraćam do grada na ručak/večeru.

* apartman

Planiram nešto lokalno, ali naravno ne mogu naći ništa takvog. Na kraju u Mađarskoj sjedam na meksičku klopu (ajde, ljuto bi trebalo biti to što spaja te dvije nacije i kuhinje, pa smo tu negdje :)). Nakon klope pokušavam posjetiti Bory-Var. Dvorac je to iz 20. stoljeća kojeg je izgradio mađarski arhitekt i kipar Jeno Bory tijekom 40 ljeta, prema svojim nacrtima i mašti, a kao spomen na vječnu ljubav prema svojoj supruzi (bome, bio je stvarno jako zaljubljen :)). Nažalost, muzej je zatvoren, pa slikam par slika s ulice i vraćam se do grada. Još se malo vrtim po gradu i gibam u krpe. Prvi dan je prošao.

* gospon Bory i njegov Bory-Var

Evidentirano

Harkonnen

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 82
 • Lokacija: Zagreb
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #1 : 09. Ožujak 2019, 20:08:34 »

DRUGI DAN

D'ošo je i taj dan,…Veselim se ovom danu zbog Višegrada, skele preko Dunava i ulaska u Slovačku. Na kraju je bilo i malih razočaranja, ali sve u svemu je prošlo super.

* današnja rutaIdemo redom. Ustajanje, doručak i obavljanje manje veselih stvari, dakle plaćanje. Doručak standardan, putar, pekmez i kava, salamu se ne usudim dirati. Plaćanje, može se preživjeti. Ne sjećam se cijene, ali kako se kasnije ispostavilo, nigdje spavanje s doručkom nisam plaćao više od 40,00 €. Palim dalje.
Jutro je pomalo sivo, a na cestama su gužve jer ljudi idu na posao. Put me vidi kroz Budimpeštu. Ovaj put se tu ne zadržavam (zadnji put sam tamo bio nekoliko dana, prije kakvih 2-3 godine), ali sam rutu namjerno tako isplanirao, da prođem kroz Budimpeštu, uzduž Dunava. Koštalo me to malo više vremena, ali neka.

* zgrada parlamentaUspijevam se izvući iz grada i vozim paralelno s Dunavskim rukavcem/kanalom (Szentendrei Dunaag), uz par stajanja za slikanje. Malo prije Višegrada taj kanal i glavni tok Dunava se spajaju (kako idem uzvodno, tako je to zapravo mjesto gdje se Dunav i taj kanal razdvajaju :))

* na putu prema Višegradu

Polako dolazim i do Višegrada. Na samom Dunavu je mjesto Višegrad, a na brdu ponad mjesta dominira stari grad Višegrad. To je srednjovjekovna utvrda i rano-renesansni ljetni dvorac hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina. Prije posjeta dvorcu odlazim do skele i provjeravam vozni red. Do dvorca vodi kratka cesta koja malo podsjeća na uspon na Medvednicu (šljunak na zavojima i loš asfalt). Vruće je i puno je turista. S parkinga do dvorca treba još malo „nanoge“ uz brdo, pa znoj kreće u potocima. Nosim mali ruksak i jaknu u rukama (tad sam odlučio da ću nabaviti onu sajlu za vezanje jakne i kacige za motor) i topim se. Ipak dvorac, a još puno više pogled na okolicu nadoknađuje sve „muke“.

* dvorac Višegrad* dvorac Višegrad i pogled na okolicu

Evidentirano

Harkonnen

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 82
 • Lokacija: Zagreb
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #2 : 09. Ožujak 2019, 20:25:36 »

Nakon uživanja u pogledu krećem do skele. Vozio sam se par puta skelom, ali nikad preko ovako široke rijeke i nikad uz motor. Bojao sam se malo kako će to izgledati, budući se motor ne veže tj. osigurava, ali je na kraju sve ispalo odlično. Do polaska je još 20-ak minuta, pravo vrijeme za kavu i Colu. Kreće ukrcavanje, sve ide bez strke. Vožnja je mirna i taman malo osvježavajuća, jer nad rijekom uvijek ima nekakvog strujanja zraka.

* skelaIskrcavanje i krećem prema Miškolcu. Sad kreće onaj razoračavajući dio današnjeg dana. Vruće je, promet je gust. Gomile kamiona koje je zamorno pretjecati, a još je gore iza njih se voziti. Kad se tome doda neatraktivan krajolik i ravne ceste dobijem taj dio koji sam trebao gledati mijenjati autoputom. Uglavnom, nekako sam se dovukao do Miškolca. Treba mi kava, Cola i malo odmora, baš tim redosljedom. Google kaže da je to 4. po veličini grad u Mađarskoj, poznat po teškoj industriji. Ime duguje imenu Miško, slavenskom obliku imena Michael. Navodno je Miškovo pleme bilo jedno od prvih stanovnika tog kraja…:). Kako god bilo, Miškolc puno bolje izgleda od ceste koja me je njemu dovela. Malo švrljam gradom i otud ove slike…

* Miškolc * ona* čeka* uNapuštam Miškolc i krećem prema Košicama, mom današnjem odredištu. Promet je i dalje sličan, ali valjda kako se bližim kraju današnje vožnje i Slovačkoj, sve mi je malo lakše. Zanimljivo da se uopće ne sjećam kad sam prešao granicu između Mađarske i Slovačke. Samo sam u jednom trenutku skužio promjenu jezika na jumbo plakatima uz cestu (valjda zato jer ovdje barem svaku 10-u riječ razumijem, dok mi je ugro-finska skupina jezika totalna nepoznanica…o.k., znam ipak da „nem tudom“). Napokon, evo me na kraju današnjeg puta. Parkiram gdje i lokalna zajednica parkira, i nadam se najboljem (izostanku nekakve kazne).

* parkingKošice, druge po veličini u Slovačkoj, leže na rijeci Hornad, na jugu Košicke kotline. Wikipedia kaže, a ja potvrđujem iz prve ruke da grad ima dobro očuvan centar s puno gotičkih, renesansnih, baroknih i art-nouveau građevina i najvećom katedralom u Slovačkoj (katedrala svete Elizabete). Prisežem da je katedrala tako velika da je jedva stala u moj mali Panasonic DMC-TZ7 fotić. Šalu na stranu, centar grada je stvarno lijep i dalo bi se tu izgubiti puno više vremena, no što ga ja imam. Moram uostalom i zadovoljiti neke primarne potrebe kao što je unos kalorija u krutom i tekućem stanju. Ovdje na sreću uspijevam naći neki restaurant s domaćom klopom i pivom i tu sam sasvim solidno namirio rečene potrebe.

* Košice* katedrala Sv. Elizabete* Zlatni fazanNažalost, internet im šteka (to je još bilo dok nismo mogli koristiti svoj „domaći“ internet u stranjskim zemljama EU), pa rezerviram prvi smještaj koji uspijevam pogledati i „zalokati“.
Smještaj je malo van grada u mjestu Budimir i s tim nemam problema. Kad sam došao bio je već sumrak, pa nisam previše zagledao dvorište, mislim, niš strašno, samo onako malo sliči na neko mafijaško gnijezdo, s niskim zgradama i tim visokim betonskim zidom. Soba ko soba, sve ok. Tuširanje, punjenje svakovrsnih baterija i već spavam snom pravednika. Sutra su na redu Tatre :).

* soba i dvorište u Budimiru
Evidentirano

Weller

 • **
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 294
 • Vozi: ... oprezno.
 • Lokacija: BJ
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #3 : 10. Ožujak 2019, 00:05:44 »

Zanimljivo.  :palacgore: Pratim.
Evidentirano
 

Tihich

 • **
 • Offline Offline
 • Postova: 124
 • Lokacija: Belajske Poljice
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #4 : 10. Ožujak 2019, 09:03:00 »

Super, pratim
Evidentirano

Harkonnen

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 82
 • Lokacija: Zagreb
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #5 : 10. Ožujak 2019, 10:26:09 »

...hvala na pohvalama :)! Uskoro krećemo dalje.
Evidentirano

Harkonnen

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 82
 • Lokacija: Zagreb
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #6 : 10. Ožujak 2019, 10:44:45 »

TREĆI DAN

* današnja turaBudim se oko 7 i kako u ovoj „ustanovi“ nemam doručka, a ni kave, ubrzo sam ponovo u pokretu. Krećem u pravcu Prešova. Prešov zapravo samo okrznem, možda i neopravdano, ali još nisam jako gladan, a na prvi pogled ne vidim ovdje ništa zanimljivo. Tako se mirno kotrljam dalje prema Popradu i u jednom trenutku ugledam ovo:

* Spišsky hrad

I što sad dalje da kažem. Koje opravdanje ponuditi kao razlog što nisam otišao gore do dvorca i pogledao malo bolje. Tatre? To mi jedino pada na pamet. Inače, za Spiški dvorac se kaže da se radi o jednom od najvećih dvoraca u srednjoj Europi. Gradnja je počela u 12. stoljeću, a tada je tamo bila Mađarska. Mene osobno malo podsjeća na onaj bijeli dvorac iz Gospodara prstena.
Nažalost po mene, tu nije kraj današnjim promašajima. Naprotiv, prvi sljedeći dolazi već nakon nekoliko kilometara u Levoči. U gradu koji se diči romaničkim zidinama u središtu grada, mnogim renesansnim građevinama i najvišim drvenim izrezbarenim oltarom u Europi, ja sam slikao i vidio ovo :misli::

* Levoča i nekakva poliklinika u Levoči

...sve ostalo sam promašio. Dakle, napomena za sljedeći put je da se treba ipak malo bolje pripremiti, u smislu gdje i što malo bolje pogledati.
Tako sam prozujao kroz Levoču i ubrzo se našao u Popradu. Sunčano je, a već sam pomalo i ogladnio, pa stoga kratka šetnja zgodnim središtem grada i sjedam na okrepu. Naravno, kava, Cola i sendvič s pršutom. To Slovaci sigurno ne mogu složit, ali nema ništa drugo primamljivo, pa ćemo riskirat. Dolaze dvije tople ciabatte s lukom, punjene pršutom, sirom, crvenim lukom…jesam, bio sam mušterija, ali ipak je to bilo jako fino. Čak drugog nisam mogao ni eliminirati u tom trenutku, ali je svoj „grande finale“ doživio sat-dva poslije, na planini.

* Poprad

U Popradu je i dalje vedro, ali nad planinom su niski oblaci koje ne obećavaju ništa dobro. Nemam želje voziti i upoznavati Visoke Tatre po kiši, pa „letim“ dalje. Kilometar-dva i već se penjemo uzbrdo. Radni je dan, vrijeme nije super-turbo, pa je barem cesta skoro pa prazna. Gdje koji auto i biciklist i to je to. Ne žalim se. Jedino pogled nije savršen zbog oblaka, al' nomoš imat baš sve.

* negdje na putu prema ZakopanimaTatranska Lomnica, Tatranska Kotlina i već sam nadomak Zakopanima.

* drvena kapelica malo prije ZakopanaU neka davna doba, oni malo bolje stojeći među nama, išli su zimovati u Zakopane, Priče su bile da je tamo stanje još tri puta gore nego u Jugi. Sa sto „dojč“ maraka si mogao kupiti sve, ali zapravo ničeg nije bilo, pa su neki moji frendovi iz srednje tamo priređivali utrke taksija (Lade protiv Zaporožaca i sl.) i kupovali indijanske lukove i strijele i takve gluposti, samo da potroše ostatke zlota, prije povratka kući. Nisam siguran koliko je bilo pretjerivanja u tim pričama, ali danas to sigurno nije tako. Zakopane se grade na veliko. Svako bi svoj dio turističkog kolača. Moj je dojam da je sve kičasto, ali to očito ljude ne smeta. Ako ne smeta druge, ne smeta ni mene. Prošetao malo centrom mjesta, sjeo na piće i sretan krenuo dalje. Sad mogu reći da sam bio i u Poljskoj.

* Zakopane

* Zakopanski Hundertwasser ili možda ipak Antoni Gaudi* na kraju jedna onako više po mom ukusu...:)

Evidentirano

Harkonnen

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 82
 • Lokacija: Zagreb
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #7 : 10. Ožujak 2019, 10:56:29 »

Hajde, vrijeme je da se krene…pjeva Bare, a tko sam ja da proturječim. Spuštam se prema Slovačkoj i Tvrdošinu. Iz brdsko-planinskog ulazim u nekakav Teletubbies krajaolik. Blage padine i travnati pašnjaci, raj iz perspektive prosječnog preživača.

* ...fale samo Tinkie Winkie, Lala i ekipaLijepa relaksirana vožnja, uz poneko stajanje i evo me u mom današnjem odredištu. Pa kaže, Liptovsky Mikulaš je grad u Žilinskom kraju, smješten kraj jezera Liptovska Mara, bla, bla… Nije to zapravo ništa posebno. Mjesto sam odabrao kao današnji cilj samo zbog blizine jezera, misleći na obali malo kontemplirati i uživati, ali od toga na kraju nije bilo puno. Kako god, parkiram u centru i krećem u obilazak. Uredno, čisto, ali ništa posebno, Sjedam na kavu i Colu i rješavam smještaj. Za kakvih 25 € dobivam dvokrevetni apartman, malo izvan grada. Rezerviraš, dobiješ šifru ormarića, uzmeš ključ, prespavaš, drugi dan ostaviš lovu na stolu, vratiš ključ u ormarić i zbogom. Nema nikakvog kontakta s iznajmljivačem. Zgodno.

* Liptovsky MikulašIdem sad malo do jezera. Dijelom idem po putu kojim sam i došao. Tu je i taj čuveni Aquapark. Slikam i prolazim dalje. Mislio sam da jezero vrvi kupačima i rekreativcima, ali je sve zapravo bilo poprilično prazno. Radni je dan, valjda je to razlog. Zaustavljam se kraj jedne plažice i kontempliram, ali sasvim malo. Nisam se nekako uspio uživiti. Više sreće drugi put.

* aquaparki i  plažicaIdem do apartmana. Raspremanje, tuširanje, kratki odmor i natrag do grada na hladnog pivkana i toplu večeru.

* apartmanP.S. prije večere riješio Demanovku, gorku i slatku s medom (za gospona i gospoju). Spavale su zajedno u „frunku“, a dva dana kasnije će im se pridružiti i braća Unikum.

* Demanovka, bitter and sweet

...riješen je tako i treći dan...
Evidentirano

vladof

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 2799
 • Vozi: ER-5
 • Lokacija: sim pak tam
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #8 : 10. Ožujak 2019, 12:54:01 »

 :palacgore: za putopis, podsjeca me odma na taj prelaz granice s vrlo kratkim i jednostavnim imenom-Tornyosnémeti, a i susjedni-Sátoraljaújhely, da jezik stržeš
Evidentirano
u vinu je istina

luka737

 • ****
 • Offline Offline
 • Postova: 3054
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #9 : 10. Ožujak 2019, 12:57:19 »

odlično, pratim  :palacgore:
Evidentirano

liberty

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 10750
 • Vozi: budem piaggio
 • Lokacija: tašalera
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #10 : 10. Ožujak 2019, 15:00:56 »

super
odlične fotke
 :palacgore:
Evidentirano

Harkonnen

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 82
 • Lokacija: Zagreb
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #11 : 10. Ožujak 2019, 19:29:15 »

...hvala svima, a sad idemo dalje...
Evidentirano

Harkonnen

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 82
 • Lokacija: Zagreb
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #12 : 10. Ožujak 2019, 19:41:19 »

ČETVRTI DAN

Za danas su u planu Niske Tatre.

* današnja turaTrebalo bi biti zanimljivo. Kako sam već u Zagrebu planirao povratak do Poprada, da „ulovim“ cestu prema Breznom, to mi se lijepo poklopilo s izostankom doručka u apartmanu. Dakle, opet sendvič u Popradu. Jutarnja „friškeca“, taman onako za razbuđivanje i dobrom cestom evo me začas u Popradu.

* pogled na Visoke Tatre s ceste prema PopraduOvaj put sam tu već domaći, pa ne gubim puno vremena na formalnosti. Jedna sengula u mene, druga u ruksak i Brezno, „here I come“. Prema Breznom vodi lijepa i ne odveć zahtijevna cesta. Predivne i mirisne šume i lijepi proplanci. Sve prava idila. Osobno, krajolik mi je još ljepši nego u Visokim Tatrama.

* krajolikPutem nailazim i na Chmarošsky viadukt, ustvari željeznički most. Radi se o 113,6 m dugom i 18 m visokom mostu, izgrađenom tridesetih godina 20. stoljeća na liniji 173 Červenska Skala - Margecany, te je povijesno prva lučna struktura od armiranog betona u Čehoslovačkoj (ja bi naivac pomislio da je stvarno od kamena :)). Malo mi vuče na nešto preko čega bi se vlakom vozio Harry Potter, ono, kad mu krepa metla.

* Chmarošsky viaduktNakon Breznog, skrećem prema Bystri, pa opet prema Lyptovskom Mikulašu. Ovdje već nalikuje pravoj planinskoj cesti, ali asfalt je većinom pristojan i nema gužve, pa sam začas na prijevoju kraj ski-centra Čertovica.

* Čertovica

Tu se i nema Bog zna što vidjeti, pa nakon stajanja za te 2-3 slike idem dalje. Odavde je sve nizbrdo do Mikulaša. Uopće mi nije bed :). U okolici Mikulaša krajolik se opet mijenja u one travnate padine.

* okolica Mikulaša, opet!

Tako ostaje sve do iza Ružomberoka, u koji inače nisam ulazio. Pokušavao sam na karti naći nekakav stari centar, ali mi nije uspjelo. Rekao bi da je to neki industrijski gradić, a i ako se varam, nema veze jer me čeka Banska Bystrica. Nakon Ružomberoka cesta ponovo ulazi u brda, ali se većinom radi o širokoj magistralnoj cesti blažih zavoja, pa brzo napredujem. U jednom trenutku se situacija malo gužva, nailazim na nekoliko tegljača u konvoju, pa sam sretan što taman nailazim na ski centar Donovaly. Naravno, koristim priliku za kavu i malo odmora. Ovo me malo podsjeća na Zakopane, doduše ne toliko po kiču i gužvi koliko po tome što se gradi naveliko. Dojam je da su Slovaci otkrili turizam i koliko se tu potencijalno može zaraditi. Kako se sad čini, u opasnosti su i da pretjeraju.

* ski centar DonovalyEvidentirano

Harkonnen

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 82
 • Lokacija: Zagreb
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #13 : 10. Ožujak 2019, 20:01:55 »

Krećem i par okreta guvernala poslije, evo me u Banskoj Bystrici. Mislio sam da je to moje današnje odredište, ali na kraju je ispalo drugačije. Idem sad prvo malo u obilazak. Banska Bystrica je grad u središnjoj Slovačkoj, nastao na rijeci Hron koja izvire u Tatrama. Osnovali su je njemački naseljenici, ali na ostatcima slavenskog naselja. Svoj današnji slikoviti izgled duguje bogatim građanima u kasnom srednjem vijeku. Tako nešto piše u Wikipediji, a ja ću samo reći da mi je to uz Szekesfehervar, najljepši gradić na ovom putovanju. Slike naka kažu svoje...

* Banska BystricaSjedam na piće i pokušavam naći nekakav smještaj. Malo me zeza internet, a i nekako ne nalazim ništa privlačno. U jednom trenutku se sjetim nekoga tu s foruma tko je preporučio hotel Tatran u nedalekoj Kovačovi. Upišem u bookmark.com i hopla, smještaj je rezerviran. Nakon još nekog vremena, pada odluka da prvo produžim do Zvolena, a onda natrag u smještaj. Kratko vrijeme poslije i evo me u Zvolenu. Grad Zvolen smješten je u okrugu Zvolen, a zapravo na ušću rijeke Slatine u Hron. Najzanimljivija stvar vezana uz Zvolen je da ga je nama dobro poznati „belosvetski hohštapler“ Bela the 4th, proglasio slobodnim kraljevskim gradom. Bome, prava inflacija tih i takvih gradova :). Zvolen ima malo i lijepo staro središte grada i poznati zvolenski dvorac kao najistaknutiju gradsku vedutu.  Dvorac je izgradio Ludovik Veliki, kralj Hrvatske i Ugarske, okrunjen a gdje drugdje nego u Szekesfehervaru.

* Zvolen i zvolenski dvoracSad mi je polako dosta. Okrećem prema Kovačovi i zasluženom odmoru. Soba je trokrevetna, hotel okružen prirodom i teško da može biti bolje. Gazda Slovak, a jugonostalgičar. Neprocjenjivo :)! Malo me davi, ali pak odustaje nakon nekog vremena, a moje „duševne boli“ nestaju pod utjecajem dobre večere, dva hladna i gaženja Argentine 3:0 (Rebić, Modrić i Rakitić)!
Večeras ću spavati kao beba.
P.S. malo mi je ipak žao onog argentinskog klinca s tribine kojeg ni tata ne može utješiti...

* hotel TatranP.S. na jednoj od slika (pogled s prozora) mi je u kadar uletio Gulaš. Gazda ga optužuje za protupravne radnje na štetu svog cvijeća i već puni duplenku...
Evidentirano

biker4life

 • moderator
 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 17680
 • Vozi: yamaha
 • Lokacija: Road of Plominka Tourist Trophy :)
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #14 : 10. Ožujak 2019, 22:30:34 »

odlično :palacgore: :paper:

Kiki_Rotten

 • ***
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 1165
 • Vozi: GSX 1400 K3
 • Lokacija: Bedekovčina/Bonn
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #15 : 11. Ožujak 2019, 00:08:00 »

Tatransky čaj nisi probal? :mrgreen:

 :palacgore: :palacgore:
Evidentirano
A motorcycle is the bare minimum number of parts required for an engine to reach lethal velocities. Also, motorcycle is basically a conversion kit for turning an insecure asshole into an extremely unguided missile.

doktor dare

 • **
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 445
 • Vozi: Yamaha XT 1200 Z Super Tenere
 • Lokacija: Kraljevo, Srbija
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #16 : 11. Ožujak 2019, 12:37:47 »

Region Tatri je lepa i povoljna destinacija , u kojoj se, za promenu, bas moze uzivati!  :palacgore:
Evidentirano
Bikers work is never done!

mr.mee

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 2982
 • Vozi: kawasaki z650 i z750
 • Lokacija: Slavonski Brod
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #17 : 11. Ožujak 2019, 14:44:53 »

lijepo, lijepo  :palacgore: :palacgore:

Harkonnen

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 82
 • Lokacija: Zagreb
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #18 : 11. Ožujak 2019, 19:12:46 »

Tatransky čaj nisi probal? :mrgreen:

 :palacgore: :palacgore:

...sram me priznati, ali nisam. Tek sam sad za to od tebe saznao. Malo sam "guglao" i još mi je više žao zbog tog propusta :(. Pozdrav!
Evidentirano

Harkonnen

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 82
 • Lokacija: Zagreb
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #19 : 11. Ožujak 2019, 19:14:24 »

...hvala svima na pohvalama, a ja se nadam da ću danas završiti sa svojim putopisom.
Evidentirano
 

Harkonnen

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 82
 • Lokacija: Zagreb
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #20 : 11. Ožujak 2019, 19:28:37 »

PETI DAN

Dan počinje pomalo šugavo (završava isto tako, ali u tom trenutku o tome još ništa ne znam). Jaka kiša je padala cijelu noć. Motor je „opran“, a situacija je najgora na sicu. Naime, gore imam gel podgužnjak, a taj opet nije vodootporan. Ništa, dole s njim, pa malo prebriši cijeli motor i tako. Oblačno je i temperatura je značajno pala, pa ću ispod mesh jakne pod kojom sam se zadnjih dana kuhao, nabaciti još jedan sloj. Povratak po stvari i doručak. To popravlja raspoloženje. Pozdravljanje s gazdom (pogodio je frajer točan rezultat naše tekme s Argentinom, bolje neg' "Vidoviti Milan" :)) i krećem. Još par-sto metara debelo nasipanog i raskvašenog makadama, pa smo na pravoj cesti. Današnji cilj je Balatonfured, ali nije bilo suđeno. Uglavnom, zvijezda dana bi trebao biti gradić Komarno na Dunavu, granica između Slovačke i Mađarske.

* današnja tura (drugačija od planirane, ali takva je na kraju ispala)

Put do tamo je zapravo bio dosadan, otprilike kao i povremena sitna kiša koja me je pratila. Slike s tog dijela puta nemam jer se jednostavno nije imalo što slikati. Sela uz cestu i obrađena polja. Tu i tamo koji zavoj i to je sve. Uglavnom, nakon 2-3 sata mučenja, evo me u Komarnom. Grad je nastao na ušću rijeke Vah u Dunav. Još od 10. stoljeća je bio u rukama ugarskih vladara. U 16. stoljeću je jedna od glavnih utvrda u ratu Habsburgovaca i Osmanlija. Jedinstven grad nakon II svjetskog rata dijeli se na čehoslovačko Komarno i mađarski Komoran. Petak ujutro je i malo je ljudi u gradu. Šetam i slikam. Malo odmaram na kavi.

* Komarno* i tu je Bela IV imao svoje prste (u pitanju je izgleda bio dobro uhodan biznis :))Sve u svemu, ništa posebno, ali mene zapravo više zanima sama granica i most preko Dunava. Idemo i to vidjeti. Prema ruti koju sam isplanirao i stavio u navigaciju, od parkinga do mosta je zapravo i manje od jednog kilometra, međutim kad dođem do prvog dijela mosta kojim se prelazi preko dunavskog rukavca, odnosno zimske luke, cesta je zatvorena jer se most rekonstruira. Znam da zbog toga nisu mogli zatvoriti i most preko Dunava, odnosno granični prijelaz, ali daj sad nađi put do tamo. Pokušavam na navigaciji odabrati dio gdje vidim da postoji neka spojna cesta između ta dva dijela mosta, ali me navigacija stalno šalje na taj zatvoreni dio mosta. Na kraju sam morao odabrati dvije tri među točke da bi u zadnjem šusu došao tamo gdje hoću. Živa frustracija, ali konačno evo me i na mostu/granici. Dali zbog toga što se radi o starom željeznom mostu ili zbog sivog i oblačnog vremena, ali taman me podsjetio na atmosferu koja je tu zasigurno vladala za vrijeme „Željezne zavjese“. Samo su još falili vojnici sa strojnicama i psima :) (iako su formalno bili dio istog Varšavskog pakta, granice između tih država su bile sve, samo ne meke).

* most i Dunav s mađarske straneEvidentirano

Zog

 • ****
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 7748
 • Vozi: "šporki enduro"
 • Lokacija: šentada
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #21 : 11. Ožujak 2019, 19:32:47 »

Uživancija :palacgore:
Evidentirano

Harkonnen

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 82
 • Lokacija: Zagreb
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #22 : 11. Ožujak 2019, 19:39:15 »

Sljedeće stajanje je Veszpremu. Nastavlja se dosadna vožnja, ovaj puta mađarskim ravnicama, praćena povremenom sitnom kišom. Srećom do Veszprema je zrnce više od 100 km, pa sve skupa ne traje odveć dugo. Putem prolazim kroz Gyor, ali tamo se nisam planirao zaustaviti. Ono što sam vidio „iz sedla“ ne izgleda loše. Veszprem me dočekuje dosadnom kišicom, pa sam još sretniji što sam stao. Prema legendi Veszprem je osnovan na sedam brežuljaka, kao Rim. Leži na rijeci Seda. U zadnje vrijeme nama je najpoznatiji po odličnom rukometnom klubu u kojem igraju i naši reprezentativci. Plan je da prvo malo prošećem gradom, a onda sjednem negdje na ručak i rezerviram spavanje u Balatonfuredu ili okolici. Grad, odnosno njegov stari dio izgleda slično kao i ostala mjesta proteklih dana. Tipična srednje-europska arhitektura. Pomalo mi je toga već i dosta, pa nakon malo više od pola sata, sjedam u birtiju. Dok čekam klopu pokušavam rezervirati današnje noćenje. Mjesta ima koliko hoćeš, ali kad god nešto pokušam rezervirati, aplikacija mi javlja da s tim ima neki problem i da to pokušam riješiti dopisivanjem s nekim iz Bookinga. Prošlih dana sve je funkcioniralo pristojno i sve je korektno plaćeno. Nemam pojma koji se „kuki“ događa i odustajem. Naći ću nešto kad dođem do Balatona. Klopa je bila dobra, a pivce još bolje, pa stvari opet izgledaju bolje.

* VeszpremKiša je prestala i vozim se do Balatonfureda. Na kraju sam s benzinom, trebam nešto love i za noćenje, a nemam više forinti. Ponavlja se priča iz Siofoka, par dana ranije. Banke sad ne vidim, a hoteli također ne mijenjaju. Na kraju u nekoj birtiji saznajem da lovu mijenja tip u dućanu s cipelama i torbicama. Naravno, tamo „gro“ baba isprobava cipele, a on je sam u dućanu. Isto bi mu bilo i da je sam u areni pred lavovima. Daj ovoj veće, onoj manje, desetoj crne…15 minuta nemrem frajera navabit k sebi. Ajde, nekako to riješim, pa krećem u potragu za sobom (ono za spavanje, ne preživač sa sjevera). Naravno, svi su popunjeni. Zapravo, jesu kujac, nego im se ne isplati iznajmit sobu za jednu osobu i još k tome na samo jednu noć, a gomile turista tumaraju ulicama. Svaki iznajmljivač riskira do zadnjeg trenutka ne bi li dobio nekog na cijeli vikend i na sva tri-četiri kreveta. Polako mi dolazi u tikvu da od toga ne bude ništa. Istovremeno, vjerojatno od frustracije, javlja se ideja da jednostavno produžim do doma. Popodne je, oko pola 5, a lipanj i dan dugo traje. Ništa, ajmo probat! Sad one vražje forinte, za koje sam se namučio da ih kupim, moram i potrošit. Idem u neki tržni centar, malo kulena, malo sira i guščje paštete i to bu riješeno. Da, da ne bi. Prokleta globalizacija i tu je uzela svoj danak. Možeš kupit sve, samo ne ono što se proizvodi tu, metar dva od frižidera. A niš', par Unikuma i još neke pizdarije i to je to. Još je ona okruglasta boca od Unikuma imala prigodnu sliku lopte ne sebi. Nažalost, taj dan sve ide u krivo, pa su obje boce gorkog, a to je onda negdje u rangu Vlahova (jedna se još uvijek vuče tu negdje, a drugu sam uvalio za poklon :)).
Idem doma! Vozim se uz Balaton. Gužva je malo veća nego drugim radnim danima, a i svugdje su ograničenja brzine. Sve se razvlači, a vrijeme se pogoršava. U smjeru vožnje vidim prve munje. Dolazim do južnog kraja jezera i još sam suh. Ipak malo sreće. Idem na Lendavu i Mursko Središće. Sumrak je, a svakih kilometar-dva znak upozorenja na divlje životinje. Vozim se i nadam da su živine osjetile dolazak nevremena i povukle se dublje u šumu. Samo bi mi još to trebalo. Slovenska, pa naša granica i počinju prve kapi, odnosno sve je natopljeno i ja zapravo dolazim na kraj predstave. Sad mi je već i zima i sav sam ukočen, a vozim se između nekakvih kamiona po par cm vode. Prolazim Čakovec, u daljini prema Varaždinu i dalje sijeva, a meni postaje jasno da neću moći do Zagreba. Prelomim i odlučim se nešto naći u Varaždinu. Tamo pogledam prek našeg domaćeg, "horvatskog" interneta :), što bi se dalo učiniti po pitanju spavanja. Nađem motel/restoran Garestin i na moju sreću imaju sobu. Promrznut i umoran, nekako se prisilim na tuširanje. Tople deke, neka tekma na telki i u par minuta sam u carstvu snova. Televizor sam ugasio nakon noćnog pišanja.

* GarestinEvidentirano

Harkonnen

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 82
 • Lokacija: Zagreb
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #23 : 11. Ožujak 2019, 19:55:07 »

"POLOVNI", ŠESTI DAN

* današnja "ruta"Krovni prozor bez zavjese kroz koji sunce čini svoje, ne daje priliku za neko ekstra dugo spavanje. Nikud mi se ne žuri, ali svejedno uspijevam „nategnuti“ samo do osam. Spremanje i silazak na doručak. Baš mi pašu pečena jaja, kava i hladan sok. Što sad? Kad smo već tu, ajmo malo do grada. Nisam bio u Varaždinu već par godina, iako mi je tu, pred nosom. Odjavljujem se, ali ostavljam motkas na parkingu motela. Subota ujutro je i nije im gužva.
Grad je još pospan, a meni se pruža prilika za ekskluzivnu šetnju. Na ovakav lijepi dan svaka selendra bi izgledala pristojno, a Varaždin naprosto blista. Nema oronulih fasada, čisto je  i bez grafita. Uglavnom Varaždin se nema čega sramiti u usporedbi s bilo kojim srednje europskim gradom. Već je pomalo vruće i sjedam na terasu u hlad, na jedno „putno“. Malo promišljam o proteklih par dana i zadovoljan sam. Možda sam i mogao „više, bolje i jače“, no nemam si previše toga za zamjeriti (Spišsky dvorac, Levoča i Tatransky čaj, možda se ipak varam :)). Čak mi je na kraju i ovo neplanirano stajanje u Varaždinu bilo o.k. Kakav sam zdrman bio sinoć, tko zna kako bi to završilo da sam išao „silovati“ do Zagreba, a Varaždin danas liječi sve "rane" od eventualnih propusta proteklih dana.
Kao nekakav rezime, mogu reći da se isplatilo potegnuti do Slovačke. Priroda i mjesta su lijepi, a ljudi ugodni i susretljivi. Spavao sam u pristojnim sobama i jeo u pristojnim restoranima, a cijeli ovaj put me ispao oko 500,00 €. Na kraju, jedina napomena za one među vama koji vole brzinu, bojim se da bi to u Mađarskoj, a pogotovo u Slovačkoj moglo biti skupo. U mjestima se vozi 50km/h, a van mjesta 90km/h. Svi se toga pridržavaju. Patrole su česte i navodno neumoljive. Radara nema baš toliko.
Za kraj malo Varaždina:) uz poziv svima da posjete i ovaj kraj Hrvatske. Mislim da se nećete razočarati!

* Varaždin

Evidentirano

Harkonnen

 • *
 • Offline Offline
 • Spol: Muški
 • Postova: 82
 • Lokacija: Zagreb
Odg: 5 i pol dana do Slovačke i natrag
« Odgovori #24 : 11. Ožujak 2019, 19:57:08 »

Uživancija :palacgore:
...hvala! Nadam se da te ni ostatak neće razočarati. Pozdrav!
Evidentirano
 Str: [1] 2  Sve   Gore
 

Stranica je generirana za 0.522 sekundi uz 20 upita.