Motori i oprema Naši testovi — 17 lipnja 2013 -

Softail Slim, motocikl minimalističkog retro dizajna koji vuče poveznice s kraja 40-tih godina prošlog stoljeća i zlatnog doba početaka modernije moto industrije u kojoj je Harley Davidson prednjačio. Retro dizajn u današnje vrijeme doživljava svoj procvat tako da nije čudno što su se u Harleyu odlučili na jedan ovakav marketinški potez odajući time počast tada popularnim Bobberima.

 

Moglo bi se raspravljati oko naziva Slim obzirom da se radi o prilično krupnom motociklu od 318kg. Dojam je posebno pojačan iznimno nisko postavljenim mono sjedalom, najnižim u cijeloj gami tvorničkih Harleya, na samo 65cm. Upravljač, službenog naziva „Hollywood“ je prilično širok i malo više postavljen, oslonci za noge prostrani što će većini vozača odgovarati no osjećaj udobnosti i dalje ostaje subektivan.

 

Vizualno, crnu siluetu dodatno pojačavaju crni naplatci od 16“, upravljač i svjetlo a prvi „svjetli“ dio koji upada u oči su masivne prednje vilice te poklopac agregata s lijeve i ispušne cijevi s desne strane. Blatobrani su kratki prateći retro liniju a na spremniku goriva kapaciteta 18,9 lit nalaze se minimalni instrumenti i manji LCD koji pruža osnovne informacije.

 

Agregat nosi oznaku 103B a radi se o velikom V-twinu zapremine 1.688ccm ili 103 kubna inča dok oznaka B krije interni naziv za motore sa osovinom za uravnotežavanje kao rješenjem za otklanjanje vibracija. Okretni moment od 132Nm pri 3.250 okretaja je impresivan. Od modernijih stvari treba napomenuti EITMS sustav koji isključuje paljenje na stražnjem cilindru pri radu na leru. Kao što se očekuje od elektronike, i ovaj sustav se može isključiti ali samo pomoću servisnog računala. Kočnice su relativno skromne obzirom na proporcije motocikla, po jedan disk na svakom kotaču, no opcija je ABS. Mjenjač bi možda mogao biti i precizniji, ali možda i ne bi. Tražiti japansku preciznost bilo bi pogrešno, jer sve je na ovom motoru baš onakvo kakvo očekujete, pomalo sirovo ali opet i uglađeno. Takvom možemo opisati i vožnju za koju preporučujemo otvorenu cestu i krstarenje u okviru prometnih ograničenja. Tu se najbolje vidi Slimov karakter.

 

Softail Slim djeluje vrlo moćno, kompaktan je i nudi sve ono što se od njega očekuje. Lukavo dizajniran, sigurno će privući publiku iako treba napomenuti da nije jedan od jeftinijih modela u ponudi. Agregat je vrlo snažan, pojava oku ugodna, moderan retro dizajn, težište nisko i time relativno lagan za upravljanje… bez ikakvih posebnih iznenađenja, pravi Harley u najboljem izdanju.

 

 

Share

Povezane novosti

Yamaha NIKEN 2020

Yamaha NIKEN 2020

11 kolovoza, 2020
Yamaha TMAX 560

Yamaha TMAX 560

26 srpnja, 2020
Piaggio Medley 2020

Piaggio Medley 2020

20 lipnja, 2020
Moto Guzzi V85 TT Travel

Moto Guzzi V85 TT Travel

19 lipnja, 2020
Yamaha Ténére 700

Yamaha Ténére 700

16 lipnja, 2020
Vespa GTS 300 HPE

Vespa GTS 300 HPE

11 lipnja, 2020

About Author

mate