MotoGP – Assen 2024

Nakon jednomjesečne pauze, prvenstvo se nastavilo utrkom u Assenu. Kako je manjkalo utrka, tako se iza zavjesa puno toga događalo pa je i došlo do brojnih promjena u timovima za slijedeću sezonu ali o tome ćemo detaljnije na kraju sezone. Za sad spomenimo samo najnoviju vijest, da je Yamaha potpisala višegodišnji ugovor sa Pramacom i naravno, najzanimljiviju, da su naklon izvrsnih rezultata u WSBK ponovno krenule glasine o dolasku Razgatlioglua u MotoGP…

Petak je završio sa Bagnaiom na prvom mjestu ispred Vinalesa i A. Marqueza a ispod pola sekunde zaostatka bili su još Espargaro i Martin. Subotnje kvalifikacije nisu donijele previše promjena pa je novi Pole position upisao Bagnaia, na drugo mjesto se ugurao Martin a na trećem je završio Vinales. A. Marquez, Espargaro i DiGianantonio startali su iz drugog reda, dok je M. Marquez osvojio sedmo startno mjesto. Premda je Bagnaia savršeno odvozio petak i prvi dio subote, ostalo za vidjeti može li konačno i u kontinuitetu riješiti “prokletstvo ” Sprint utrka.

SPRINT RACE:

Bagnaia je opet bio najbrži na startu ispred Martina i A. Marqueza. Pratili su Vinales, M. Marquez i Binder. Prvo pretjerivanje pokazao je M. Marquez padom u drugom krugu nakon što je pogodio pasicu na ulasku u drugi zavoj. 1.31.6 bilo je najbrže vrijeme a dijelili su ga Bagnaia i Martin. Time su se obojica malo udaljili od ostalih a Vinales je pokušavao proći A. Marqueza što je i uspio na ulasku u treći krug. Zaostajao je oko sekunde iza vodećih no vidljivo im se približavao.

Nakon četiri odvožena kruga razmak između trojice vodećih bio je oko 0.7 sekundi. Napadao je i Basitianini na šestom mjestu, Bindera i Marqueza. Prošao je Bindera dva kruga kasnije, u istom krugu kasnije i Marqueza, a grupi su se pridružili Espargaro i DiGia. Bagnaia je za to vrijeme pobjegao na 1,2 sekundi i kontrolirao utrku. Otrpilike isti zaostatak bio je Vinalesov za drugoplasiranim Martinom. Mjesta na podiju tako se više nisu mijenjala a u predzadnjem zavoju pao je Espargaro pri velikoj brzini. Pridigao se i nadamo prošao bez posljedica.

GP RACE:

S kažnjenim Martinom, Bagnaia nije imao veliku konkurenciju na startu pa je poveo ispred Viinalesa ali su Martin i Marquez vrlo brzo došli do trećeg i četvrtog mjesta da bi u drugom krugu prošli i do tada drugoplasiranog Vinalesa. U prvom zavoju pao je Rins. Borba za drugo mjesto utjecala je na Bagnain odmak od 0.6 sekundi nakon dva odvožena kruga.

Martin je održavao priključak sa Bagnaiom dok je Marquez iza njega sa sekundom zaostajao pri čemu ga je pokušavao napasti Vinales a blizu je bio i DiGianantonio. Talijan je bio brži pa je u sedmom krugu skinuo Vinalesa, Marquez je za to vrijeme malo odmaknuo ali ostao DiGianantoniu na nišanu. Uspio je DiGianantonio prestići i njega krug kasnije. U tim trenutcima malo se smanjivala i Bagnaina prednost nad Martinom.

Marquez i Vinales nastavili su pratiti DiGianantonia a grupi se pridružio i Acosta. Bagnaia i Martin su se za to vrijeme izmjenjivali u najbržim krugovima ali je Bagnaia bio bolji pa je na pola utrke već imao 1,2 sekunde prednosti. Obojica su bježala ostalima preko pet sekundi. Osam krugova prije kraja napao je Vinales DiGianantonia i probio se do trećeg mjesta. DiGiu su nakon toga prošli još Marquez i Bastianini. Bastianini je nastavio dalje te izgurao Marqueza prilikom prolaska što je za kratko iskoristio DiGianantonio. U samoj završnici nije bilo izgledne borbe za prva dva mjesta ali se zato Vinales jedva uspijevao obraniti od Bastianinija. Izdržao je do zadnja četiri kruga kada je morao pustiti Bestiu čime je bilo riješeno i treće mjesto na podiju. Četvrti je ciljem prošao Vinales ali su mu zbog gaženja zelene pasice oduzete dvije pozicije pa je službeno četvrti završio Marquez.

Ovaj puta nas nastavak čeka već za tjedan dana na njemačkom Sachsenringu a onda opet jednomjesečna ljetna pauza pa nova utrka u Silverstoneu početkom kolovoza.

Prethodni članakPredstavljen Moto Guzzi Stelvio
Sljedeći članakDucati Zagreb traži djelatnika