MotoGP – Sachsenring

Velika očekivanja na njemačkoj stazi za Marqueza nisu počela dobro jer je u petak doživio dosta težak pad. Vozio je nakon toga, iako je naknadno došla vijest o manjoj frakturi, ali njegova nekadašnja nadmoć na Sachsenringu ovaj puta je već prije utrke bila poljuljana. Najbrže vrijeme prvog dana od 1.19.6 zabilježio je Vinales ispred Martina i Olivieire. Rekordom kruga Martin je osvojio Pole position ispred Oliveire i Fernandeza a iz drugog reda startali su Bagnaia, A. Marque i Morbidelli. Sedmi je bio Vinales, nakon još jednog težeg pada u Q2.

SPRINT RACE:

Već u prvom zavoju Bagnaia se probio na vrh te zadržao vodstvo do kraja prvog kruga ispred Oliveire i Martina. Pratili su Fernandez i Vinales. Prvi napad uslijedio je u drugom krugu kad je Martin prošao Oliveiru i zalijepio se za Bagnaiu. Ulaskom u treći krug je napao ali šireći putanju što je Bagnaia lako obranio. Slijedećui agresivni napad Martina je doveo na prvo mjesto. Bagnaiu je nakon toga prošao i Oliveira a stizali su ih Bastianini i Vinales.

Martin se nakon prelaska u vodstvo počeo odvajati što je za ovakvu kratku Sprint utrku, često se pokazalo, ostalo nedostižno. Ovaj put je Oliveira bio blizu a Bagnaia imao vremena sabrati se i pokušati ponovno jer mu je Bastianini čuvao leđa. Iza Bestie je ostao gap od preko sekunde do Vinalesa.

Vodeća četvorka držala se zajedno ali s minimalnim razmacima koji ipak nisu dozvoljavali napade. U zadnjih pet krugova kad se nešto trebalo početi događati, Martin je pobjegao Oliveiri na više od pola sekunde. Bagnaia je ostao iza njega vrlo blizu međutim bez intencije napada, isto kao i Bestia iza njega. Do kraja među vodećima nije bilo izglednih napada ali se zato Marquez približio Morbidelliju i Vinalesu u borbi za peto mjesto. Napao je Vinalesa u zadnjem zavoju i za manje od pola kotača ranije prošao ciljem….

MOTO GP RACE:

Martin je poveo ispred Oliveire i Bagnaie, iza su ostali Morbidelli i A. Marquez. Bagnaia je u zadnjem zavoju prvog kruga prošao Oliveiru kako se Martin ne bi odvojio. Krug kasnije je na identičan način prošao i Martina a na treće mjesto stigao je Morbidelli. Za četvrto mjesto borili su se Oliveira i A. Marquez a pratio ih je Vinales. Marc je bio na osmom mjestu.

Nakon pet krugova poredak je bio isti ali je na dijelovima staze Morbidelli napadao Martina dok bi na drugim Martin odmaknuo i približavao se Bagnai. Nitko u tom trenutnku nije odmicao previše, sve je bilo otvoreno. Dva kruga kasnije Martin se vratio na vrh a Vinales izletio i vratio se na stazu ali neki ozbiljniji plasman nije više bio u igri.

Martin se u sljedećim krugovima uspio odvojiti, Morbidelli je također prošao Bagnaiu a približavao se i A. Marquez. Martin je tada već stvorio preko pola sekunde prednosti. Njega i Morbidellija je bilo teško stići ali je zato u grupi od trećeg mjesta krenula borba braće Marquez, Alex je napadao Bagnaiu a Marc Oliveiru.

Na pola odvožene utrke, 15 krugova, Morbidelli je smanjivao zaostatak do Martina a Bagnaia se najbržim krugom uspio malo odvojiti od A. Marqueza. Upravo tada je Morbidelli pogriješio na kočenju i Bagnaia mu se vratio na rep te ga prošao u slijedećem krugu. Ostalo je pitanje ima li snage dostići Martinovih velikih 1,2 sek prednosti. Za to vrijeme je i M. Marquez prošao Oliveiru, Alex kružio oko Morbidellija a približio im se i Bastianini.

Ulaskom u zadnjih deset krugova ostala je otvorena borba za prvo mjesto između Martina i Bagnaia, onda za treće između braće Marquez, Morbidellija i Bestie. Ta grupa je kasnila za vodećom dvojicom oko 1,4 sekunde pa napad na prva dva mjesta nije bio izgledan. Morbidelli je na ulasku u 22. krug otišao preširoko i u povratku dobro udario u M. Marqueza. Situaciju je iskoristio Bestia koji je odmah krenuo napadati M. Marqueza. Krenuo je dobro ali kad je Marquez došao sebi, ponovno je odmaknuo. Dva kruga kasnije i prošao Morbidellija. Isto je za njim napravio i Bestia ali je Morbidelli vraćao više puta. Bagnaia je i dalje imao zaostatak od 0.8 do Martina.

U samoj završnici Bagnaia je smanjio gap ali i dalje daleko od toga da stvori situaciju za napad. Martin je odlično kontrolirao utrku… ali sve do predzadnjeg kruga kad je pao. Bagnaia je trebao samo odvoziti do kraja i pobjedom preuzeti vodstvo u ukupnom poretku. Za drugo mjesto Marc je prošao Alexa a Bestia i Morbidelli završili su četvrti i peti.

Slijedi nova skoro cjelomjesečna pauza a onda početkom kolovoza i nastavak u Silverstoneu.

Prethodni članakVozili smo – Aprilia RS 457
Sljedeći članakVespa Primavera Batik