Vespa Primavera Batik

Bezvremenski oblici Vespe Primavere spojeni su s temama i uzorcima batika, tradicionalne indonezijske tkanine, dobivene pomoću ekskluzivnih, dragocjenih proizvodnih procesa koji su prepoznati od strane UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština.

Najraniji dokazi o umjetnosti i tehnici Batik datiraju iz 12. stoljeća.

Ova posebna tkanina, koja je tiskana ili ručno ukrašena, uvijek koristi pčelinji vosak. Potječe s otoka Jave i isprva se koristila za ukrašavanje odjeće aristokrata, prije nego se proširila indonezijskim arhipelagom. Batik je danas ključni element indonezijske kulture i nosi se svakodnevno, a ne samo u svečanim prilikama.

Tijekom stoljeća, Batik je postao utjelovljenje simboličke filozofije, kao i pravo sredstvo izražavanja, zahvaljujući korištenim tradicionalnim dizajnima, koji imaju različita značenja u skladu s oblikom ili elementima koje predstavljaju. Kao takve, Batik varijante idu od Parang Rusaka, rezerviranog za kraljevstvo i plemstvo, do Sawata, simbola moći, Semena, koji evocira simbole kozmičke energije, i Udan Lirisa, simbola plodnosti.

Batik je stigao u Europu u 19. stoljeću, postavši most između istočne i zapadne kulture; njegovi egzotično elegantni uzorci utjecali su na ključne stilove kao što je Art Nouveau, a u današnje vrijeme i na svijet visoke mode.

Vespa Primavera Batik prihvaća univerzalne vrijednosti ove filozofije kako bi stvorila posebno izdanje koje je oda životu i radosti, putovanju i otkriću. Njegova osnovna boja, Batik zelena, evocira valove koji udaraju o tropske plaže. Strože linije podsjećaju na skrivene hramove, dok Batik dekoracija ujedinjuje čak sedam različitih mističnih motiva koji potječu s otoka Jave, Sumatre i Balija. Teme na koje se odnosi sedam različitih Batik uzoraka koji ukrašavaju Vespu uključuju napredak i podrijetlo života, snagu i dugovječnost, poštovanje korijena, šarm i karizmu te vodstvo i mudrost. Te su vrijednosti prirodno povezane s Vespom, njezinom poviješću te dubokom i izvornom multikulturalnošću.

Batik ukrasi koji ukrašavaju Vespu Primaveru naneseni su tehnologijom prijenosa vode, počevši s “kravatom”, karakterističnim i prepoznatljivim elementom prednjeg oklopa, kao i ukrašavanjem pretinca ispod upravljača  te podnice s nastavkom prema bokovima Vespe. Sjedalo, u svijetlosmeđoj boji s šavovima u zelenim tonovima, daje prirodan osjećaj, podsjećajući na boje sunčanih plaža.

Odgovarajući stražnji prtljažnik, koji se može prilagoditi Batik naljepnicama (dostupne odvojeno) proširuje funkcionalnosti Vespe Primavera Batik, povećavajući prtljažni prostor i upotpunjujući estetiku jedne od najradosnijih verzija Vespe u njezinoj dugoj povijesti.

Prethodni članakMotoGP – Sachsenring
Sljedeći članakVozili smo Ducati Hypermotard 698 Mono