Svjetski motosport — 06 prosinca 2016 -

b_sbk_regolamento

Direkcija svjetskog Superbike prvenstva svake godine u zimskoj pauzi smisli neko novo pravilo. Što se tiče regulacije tehničkih detalja, oni se uglavnom svode na smanjenje troškova kako bi i manji timovi bili konkurentni. Načelno, odluke su to koje bi trebalo podržati s obzirom da bi time i prvenstvo dobilo na zanimljivosti, ali isto tako smo već godinama svjedoci da se samo tvornički timovi mogu boriti za podij.

Ove godine pažnju javnosti posebno je zaintrigiralo u najmanju ruku diskutabilno pravilo poretka na startu. U petak se voze kvalifikacije odnosno Superpole i prema istima se formira raspored na gridu za subotnju utrku. To se nije promijenilo. Međutim, promjene stižu za nedjeljnu utrku. Od sada će se raspored na startu nedjeljne utrke formirati prema kvalifikaciji u subotnjoj utrci i to prema slijedećem pravilniku:

  • iz prvog reda startaju vozači koji su u prvoj utrci zauzeli 4., 5. i 6. mjesto, na način da je prvi na gridu četvrti iz prve utrke;
  • iz drugog reda istimim sistemom startaju vozači koji su završili subotnju utrku na 7., 8., i 9. mjestu;
  • iz trećeg reda starta pobjednik te drugo i treće plasirani iz prve utrke, ali na način da pobjednik starta s devetog startnog mjesta, drugoplasirani s osmog i trećeplasirani sa sedmog mjesta.

Što se tiče pozicija sporijih od devetog mjesta, ne bi trebalo biti promjena ali i tu kao i u situaciji pada u prvoj utrci, već postoje pitanja na koja ćem omorati pričekati odgovore.

Zanimljive su i prve reakcije vozača među kojima je Chaz Daviez, redovit na društvenim mrežama, bio najaktivniji. Njegovi komentari nisu bili negativni, kao jedan od klinaca koji je karijeru počeo na kartingu naviknut je na ovaj raspored. Uvjeren je da će se novim pravilnikom utrke učiniti zanimljivijima za publiku a na najčešći komentar da se ovim mjerama zapravo kažnjavaju najbrži, kao što je izjavio Carl Fogarty, nije se previše uzbuđivao jer je uvjeren da će najbrži i u drugoj utrci naći svoje mjesto na vrhu. Ako se sjetimo većine utrka prošle sezone, ne možemo reći da je daleko od istine. Osim par bljeskova, možda u konačnom poretku ne bi puno promijenilo niti da se nekima da pola kruga prednosti s obzirom na snagu Kawasakija i Ducatija…

1173-r12-race-start

Share

Povezane novosti

MotoGP – Qatar 2018

MotoGP – Qatar 2018

ožujak 18, 2018
MotoGP 2018 testovi u Sepangu
MotoGP – Valencia

MotoGP – Valencia

studeni 12, 2017
WSBK – Qatar 2017

WSBK – Qatar 2017

studeni 03, 2017
MotoGP – Sepang 2017

MotoGP – Sepang 2017

listopad 29, 2017
WSBK – Jerez 2017

WSBK – Jerez 2017

listopad 21, 2017
MotoGP – Motegi 2017

MotoGP – Motegi 2017

listopad 15, 2017

About Author

mate