Akrapovič: 30 godina nasljeđa

Tvrtka Akrapovič ove godine slavi svoj 30. rođendan, iako početak jedne na svjetskoj razini uspješne priče o visoko performantnim ispušnim sustavima datira puno ranije od službenog osnivanja 1991. godine.

A tu uspješnu priču pokrenuo je Igor Akrapovič, moto entuzijast i trkač koji je već u ranijoj mladosti raspolagao dovoljnim znanjem da sam priprema svoje trkače motocikle. S godinama i skupljenim iskustvom širio se i krug onih čiji su motocikli i agregati prošli kroz njegove ruke. Strast za novim tehnologijama i konstantnim poboljšanjima komponenti odredila je njegov privatni i poslovni život koji je krenuo u smjeru razvoja vrhunskih ispušnih sustava. Možda iz današnje perspektive djeluje drukčije ali u ono vrijeme trebalo je biti vizionar i prepoznati mogućnosti i u ne previše razvijenom području pronaći nove prilike. Krenulo je kroz ispušne sustave za trkaće motocikle ali se ubrzo ponuda proširila i na serijske motocikle a zatim i na automobile.

Tri desetljeća kasnije, kompanija koja se vinula u sami vrh svjetske produkcije i dalje je locirana u Sloveniji, broji 1.300 zaposlenika, samostalno obrađuje titan, robotskim upravljanjem mjeri snagu vozila, posjeduje vlastiti metalurški laboratorij, R&D te odjel koji se bavi isključivo utrkama.

Konstantna potreba za napretkom i vrhunskim rezultatima postala je obaveza koja zahtjeva neraskidivu vezu između proizvođača i utrkivanja. Pored utrka na stazama postoje i one manje vidljive, oko tehnoloških rješenja i novih materijala, koje se vode u pozadini, u laboratorijima i na testnim poligonima.

Prvu pobjedu u svjetskom prvenstvu sa Akrapovič ispušnim sustavom osvojio je Akira Yanagawa na Kawasakiju 1997. godine, dok je prvi naslov svjetskog prvaka sa slovenskim ispuhom pripao Colin Edwardsu na Hondi u WSBK prvenstvu. Do danas je tvrtka osigurala 140 svjetskih naslova prvaka u raznim disciplinama uključujući organizacije poput FIM MotoGP, FIM WorldSBK, FIM MXGP, FIA WEC, DTM i brojne druge popularne utrke poput Isle of Man TT, 24 sata Nürburgringa, 24 sata Le Mansa, Daytone, Dakar Ralljya…


“Na samim počecima, pripremao sam trkaće motocikle a sav zarađeni novac trošio sam na utrke. Proces pripreme motocikla bio je gotovo interesantan kao i samo utrkivanje pa je kupovina stroja za savijanje cijevi bila logičan nastavak. Tako je sve počelo. Sada na to razbolje, pogotovo trkaću povijest, gledam s ponosom jer utrke su najzahtjevnije područje testiranja novih proizvoda.” – ističe Igor Akrapovič i dodaje: “Od samog početka, kultura i vizija naše kompanije bila je ostati doslijedan s fokusom na razvoj savršenog proizvoda i pri tome uvoditi inovacije, istraživati, koristiti najmodernije tehnologije i materijale. Znatiželja i razvoj guraju nas naprijed tražeći uvijek nova rješenja koja će biti interesantna našim kupcima. Razvoj nema granica, tehnologija se uvijek može poboljšati.”

Neovisno o brojnim sportskim uspjesima, posebna pažnja prema detaljima i želja da se takvi vrhunski proizvodi približe i regularnim klijentima također je rezultirala brojim nagradama. Među njima se posebno ističu brojne Red Dot nagrade u raznim kategorijama koje tvrtka Akrapovič redovno dobiva već duži niz godina uz poseban naglasak na nagradu Best of the Best u kategoriji dizajna proizvoda za revolucionarni izgled titanskog Evolution Linea za Ducati 1199 Panigale 2014. godine.

Povodom 30. godišnjice osnivanja tvrtke, koristeći dugogodišnje iskustvo inženjeri iz tvrtke Akrapovič pripremili su dva posebna izdanja “Evolution Line 30th Anniversary” ispušnih sustava od titana za Kawasaki Ninju ZX-10RR/ZX-10R i za Ferrari F8 Tributo u limitiranoj seriji od samo 30 primjeraka. Više detalja o ovoj ponudi biti će poznato kroz nekoliko tjedana no to nije sve što je Akrapovič pripremio za svoju obljetnicu. Jedna od novosti je skoro izdanje “Akrapovič Lifestyle” magazina u digitalnom formatu a ostale nadolazeće vijesti možete pratiti na web stranici https://30years.akrapovic.com/ gdje će biti objavljivane sve novosti kroz cijelu godinu.

Prethodni članakČETIRI GODINE GRATIS PRODUŽENOG JAMSTVA NA ODABRANE BMW X MODELE
Sljedeći članak“Nagradite svoju strast!” akcija Dunlop guma