Aprilia – prvak među konstruktorima SBK 2013

Nakon dominacije u ukupnom poretku tijekom cijele sezone, počevši s izvanrednim utrkama na Phillip Islandu gdje je ostvarila pet od mogućih šest plasmana na podij, Aprilia je okrunjena naslovom svjetskog prvaka među konstruktorima u sklopu prvenstva WSBK 2013. Ovom je titulom Aprilia ponovno ponos Italije u sportskom motociklizmu za sezonu 2013. Ova marka iz Noalea sada nosi 5 naslova svjetskog prvaka u posljednje četiri godine Superbike prvenstva i povećava izvanrednu kolekciju titula na 52 titule svjetskog prvaka u tek nešto više od dvadeset godina.

Uz 10 pobjeda (9 Laverty i 1 Guintoli) i 26 plasmana na podij Aprilia je prikupila 550 bodova ispred Kawasakija koji je prikupio 501 bod, BMW-a s 443 boda, Suzukija s 243 boda, Honde s 236, Ducatija s 185 i Yamahe s 8 bodova. To je neosporna potvrda superiornosti Aprilije RSV4. Konkurentnost modela RSV4 potvrđena je rezultatima manjih timova koji su s tim motociklom osvojili tri plasmana na podij (2 Giugliano i 1 Fabrizio) i jednu prvu startnu poziciju.

Aprilijini izvanredni rezultati grade se već pet godina uz stalnu predanost od debija 2009. godine do osvajanja dvostrukog naslova prvaka (među vozačima i konstruktorima) 2010. godine kao i 2012. godine.  Iskustvo koje je stečeno uz ovaj talijanski Superbike omogućilo je postizanje konstantnih rezultata svim vozačima na različitim stazama i u iznimno različitim uvjetima.

Romano Albesiano, voditelj Aprilia Racing odjela, izrazio je zadovoljstvo rezultatom koji nagrađuje izvanredni tim ljudi: „Naslov prvaka među konstruktorima izuzetno je vrijedno postignuće koje ima široko značenje. To je potvrda o izvrsnosti dizajna našeg RSV4 koji je već godinama dominantan na stazama. Taj je motocikl ponos Italije.

Za mene, nakon što sam s našim inženjerima vodio razvoj cestovne verzije modela RSV4, uvijek je uzbudljivo gledati kako taj motocikl osvaja naslov prvaka na stazi. Ove godine bili smo svjedok definitivne potvrde Aprilije RSV4 kao najboljeg super sportskog motocikla nove generacije. Konstantni rezultati koje su postizali Laverty i Guintoli s tvorničkim timom i vozači pratećih timova Althea Team i Red Devils doveli su Apriliju do dominacije u ukupnom poretku među konstruktorima od prve do posljednje utrke dok su vozači tvorničkog tima cijelo vrijeme bili u borbi za osvajanje naslova prvaka među vozačima. Kao voditelj Motociklističkog tehničkog centra Piaggio Grupe vrlo sam zadovoljan budući da je model RSV4 razvijen na temelju suradnje odjela za razvoj i proizvodnju cestovnih motocikala i Noale racing odjela. Ovaj motocikl je talijanski dragulj koji pobjeđuje na stazama te entuzijastima svakodnevno pruža jedinstveni užitak na cesti. Kolo prvenstva na Jerezu moje je prvo kolo kao voditelju Aprilia Racing tima pa pohvale i moje zahvale mogu biti upućene samo na one koji su, na svim razinama, radili na ovom izvanrednom projektu i doveli ga do brojnih pobjeda tijekom nekoliko sezona.“

Nova avantura Aprilia Racing odjela u svjetskom Superbike prvenstvu započela je 2009. godine razvojem inovativnog modela RSV4. Svojim ekskluzivnim V65° pogonskim agregatom i šasijom koja je proizašla iz dugogodišnjeg iskustva u natjecanjima Aprilijin superbike označio je prekretnicu u svijetu super sportskih motocikala. Sposobna pobjeđivati već u svojoj debitantskoj sezoni, Aprilia RSV4 osvojila je dvostruki naslov prvaka 2010. godine pa je prvi put u povijesti talijanski vozač na talijanskom motociklu ostvario naslov prvaka u Superbike prvenstvu dok je jednak rezultat postignut i 2012. godine. Sada Aprilia u sklopu Superbike prvenstva nosi 5 titula svjetskog prvaka (2 među vozačima i 3 među konstruktorima) s 38 pobjeda i impresivnih 93 plasmana na pobjednički podij uz 16 prvih startnih pozicija. Aprilia ukupno nosi 52 titule svjetskog prvaka (38 u MotoGP, 5 u Superbike i 9 u off-road disciplinama) što je čini jednom od najtrofejnijih europskih marki u povijesti natjecateljskog motociklizma.

2.ApriliaRacing_Laverty_Podium

3.ApriliaRacing_Guintoli

4.ApriliaRacing_Guintoli

1.ApriliaRacing_Laverty_win

Prethodni članakSykes osvojio WSBK 2013!
Sljedeći članakMV Agusta Rivale 800 u prodaji