BMW Concept Ninety

2013. godina za BMW Motorrad važna je zbog barem dva razloga. Prvi je 90. obljetnica tog pionira proizvodnje dvokotača, a drugi je 40. obljetnica od predstavljanja ikone, BMW-a R90S. A kako takva dva jubileja proslaviti nego predivnim konceptom radnog naziva Concept Ninety, koji će javnosti biti predstavljen na kultnom Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2013.

Priča započinje angažiranjem tvrtke Roland Sands Design, poznate po vrhunskim preradama motocikala, koja je bila zadužena za svoju reinterpretaciju kultnog modela, a završava gotovom skulpturom čije fotografije vam donosimo. Vratimo se sada nakratko u prošlost, u 1973. godinu. Kada je predstavljen, R90S bio je jedan od najbržih serijskih motocikala, a svoju brzinu i kvalitetu pokazao je i u AMA Superbike seriji „preko bare“ kao i u nekim britanskim serijama, a svoju prepoznatljivost stekao je i po originalnoj „Daytona Orange“ boji.

U sadašnjosti pak, Concept Ninety raspolaže sa 110 KS koje mu osigurava provjereni kombinacijom zraka i ulja hlađeni agregat iz sada već stare verzije proslavljenog modela R1200GS. Naravno, izgled samog agregata i poklopaca agregata prilagođen je vizualno, kako bi što više podsjećao na prošla vremena. Tu je i neizostavna „Daytona Orange“ boja. Cijela silueta motocikla inspirirana je retro stilom te je u tom duhu i dizajnirana, kombinirajući moderna rješenja kao što su LED rasvjetna tijela te sva ostala moderna rješenja primjerena današnjim motociklima.

Bmw Motorrad ovoga trenutka Concept Ninety predstavlja kao čisti koncept, no uzimajući u obzir činjenicu kako je BMW zaštitio ime „nineT” ne preostaje nam ništa drugo nego se nadati na temelju svega viđenog kako će se barem približno atraktivan motocikl iz Motorrad odjela Munchenskog proizvođača pojaviti u serijskoj proizvodnji. Bio bi to šlag na torti u ponudi BMW-a, kao i lijepa nadopuna klasičnim modelima Ducatija, Triumpha, Nortona, Moto Guzzija i ostalima.

BMW Concept Ninety 2013 1

BMW Concept Ninety 2013 2

BMW Concept Ninety 2013 3

BMW Concept Ninety 2013 4

BMW Concept Ninety 2013 5

BMW Concept Ninety 2013 6

BMW Concept Ninety 2013 8

BMW Concept Ninety 2013 9

BMW Concept Ninety 2013 10

 

 

Mario Perković

 

 

Prethodni članakWSBK – Donington 2013
Sljedeći članakMichelin Pilot Power 3