BMW kreće s proizvodnjom električnog skutera CE 04

Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja koncepta, stiglo je vrijeme i za premijeru BMW električnog skutera CE 04. Konačna verzija ne odstupa previše od originalnog koncepta tako da će i serijski primjerci kombinirati futuristički dizajn i nova rješenja gradske mobilnosti.

Nije to prvi električni skuter iz BMW-a, jer se u prethodnom desetljeću prodavao C-Evolution, no CE 04 bi trebao predstavljati korak naprijed i u dizajnerskom i u tehnološkom smislu. S time da je već na prvi pogled jasno vidljivo kako je riječ o gradskom prometalu, čak i ako su dimenzije i težina bliske kakvom benzinskom maksi skuteru.

Baterije zavidnog kapaciteta od 8,9 kWh, litij ionske, smještene su nisko u podnicu, a između njih i stražnjeg kotača je tekućinom hlađen elektromotor. On pri 4.900 o/min daje maksimalnu snagu od 15 KW, odnosno 20 KS, uz vršnu snagu od 43 KS, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 50 km/h za 2,6 sekundi. Nudi se i A1 verzija od 11 kW (15 KS), s kratkotrajno održivom vršnom snagom 31 KS, pri čemu oba modela imaju maksimalnu brzinu od 120 km/h.

Okvir je izrađen od čeličnih cijevi, stražnja vilica je jednoruka, a široke gume su montirane na naplatke od 15 cola, koji su pune izvedbe što dodatno pridonosi futurističkom izgledu. Prtljažni prostor se otvara bočno, instrumenti su TFT tehnologije, a skuter je opremljen i jednostavnim elektronskim pomagalima, dok se ona naprednija mogu doplatiti. Deklarirani doseg prema WMTC-u je 130 km, a moguće je odabrati jedan od tri načina vožnje, Eco, Road i Rain.

Punjač od 2,3 kW omogućuje vrijeme punjenja od četiri sata međutim dostupna je i brza nadogradnja punjača od 6,9 kW koja smanjuje vrijeme punjenja na jedan sat i 40 minuta. Brzi punjač također može bateriju dopuniti s 20% na 80% u samo 45 minuta, što predstavlja stvarniji scenarij brzog punjenja. Skuter uključuje napredne sustave asistencije, kao što su Dual ABS, automatska kontrola stabilnosti (ASC) i dinamička kontrola proklizavanja (DTC). Zanimljivo je da je CE 04 opremljen hodom za vožnju unatrag kako bi olakšali manevriranje nemalom težinom od 230 kilograma.

Planirane isporuke kreću već od slijedeće godine a cijena u Njemačkoj trebala bi biti okvirnih 12.000 EUR u standardnoj izvedbi.

Prethodni članakPredstavljen novi Piaggio MP3 400 HPE
Sljedeći članakNova Aprilia SXR 50