Ducati objavio poslovne rezultate za 2018

Ducati je objavio rezultate prodaje u prošloj godini pri čemu je kupcima isporučeno točno 53.004 motocikla što je rezultat jednak onome iz 2015. godine kada je tvornica iz Borgo Panigale prvi puta prešla brojku od 50.000 prodanih primjeraka. Zanimljiv je i podatak da je najprodavaniji superbike, ili kako bi se to kod nas reklo “R”, upravo Ducati Panigale koji vodi s okvirnih 26% tržišnog udjela. Prodano je 9.700 primjeraka od kojih 6.100 otpada na V4. S obzirom na izuzetno atraktivan izgled i vrhunske performanse ne treba previše čuditi uspjeh Ducatija s ovim bitnim zaokretom odnosno prelaskom na V4 agregate.

Slijedeći model na Ducatijevoj ljestvici je očekivano Multistrada koja svakim danom uzima sve veći dio kolača u trenutno najeksponiranijoj klasi velikih putni motocikala. Dolaskom novog modela 1260 broj prodanih motocikala i dalje je u značajnom porastu u odnosu na godinu ranije.

Iznenađenje je da je Ducatiju za 5% pala prodaja na tradicionalno najjačem tržištu – Americi. Ukupno tržište motocikala iznad 500ccm preko bare palo je za 3% čime Ducati prati trend ali nije dobro da je pad branda nadilazi brojku pada ukupnog tržišta.

S duge strane, u bitnim europskim zemljama podaci su u odnosu na 2017. pozitivni: u Italiji se bilježi porast od 4,5%, u Španjolskoj 8% dok podaci za Njemačku i Englesku nažalost nisu komunicirani. Kao i većina drugih proizvođača, i Ducati se okreće Aziji čime se dobrim dijelom i mogu objasniti dobri prodajni rezultati. Osim porasta od 2% u Japanu, posebno je bitan rast od respektabilnih 29% u Kini.

“Iza nas je pozitivna i stabilna godina, po pitanju poslovanja i utrka. Pobjedili smo na nekoliko MotoGP utrka i stvorili izvrstan trkaći motocikl, konstantni smo u WSBK, financijski rezultati su nam stabilni a za ovu godinu smo već predstavili novitete s kojima idemo dalje. No nećemo na tome stati, u MotoGPu imamo velike planove, s novim V4R ciljamo naslov prvaka u WSBK a uz sve to otvaramo i širimo nova tržišta” naglasili su CEO Domenicali i direktor prodaje Milicia.

Prethodni članakPoklon za kupce Ducatija MY19
Sljedeći članakPantah by XTR Pepo