Ferrari New Zealand Grand Tour

Putopis iz snova: Pet Ferrarija Purosangue odvozili nezaboravnu turu po Novom Zelandu

Ovo je najnovija u tradiciji velikih turneja koje organizira Ferrari tijekom posljednja tri desetljeća, tijekom kojih su se automobili ‘propetog konjića’ borili s izazovnim i spektakularnim cestama diljem svijeta

Ferrari New Zealand Grand Tour, na kojem je legendarna sportska marka iz Maranella krenula na putovanje ponovnog otkrivanja spektakularnih otoka južne hemisfere između kraja studenog i početka prosinca, sada je uspješno završena. Svaki od pet Ferrarija Purosangue je prešao 3000 km tijekom tri tjedna dok su istraživali izvanredne prirodne krajolike Novog Zelanda, slikovite planinske ceste i gradove bogate kulturom.

Purosangue je odabran za ovu revolucionarnu turneju jer predstavlja novi standard u automobilskoj industriji, zahvaljujući svom inovativnom pristupu modernom GT automobilu s četvero vrata. Mnogi Ferrariji učinili su kombinaciju referentnih performansi s prvoklasnom udobnošću jednim od stupova svog uspjeha, ali Purosangue to podiže na novu razinu.

Sa svojih 725 KS, V12 motorom postavljenim u sredini sprijeda, on doista spaja najbolje u pogledu uzbuđenja u vožnji, udobnosti i profinjenosti – zahvaljujući svojoj prostranoj i luksuznoj unutrašnjosti s četiri sjedala – i upravljanja sportskim automobilom zahvaljujući svom prvom aktivnom ovjesu na svijetu sustav i beskompromisan raspored mjenjača-diferencijala.

Turneja je 50 međunarodnih novinara iz prve ruke iskusila snagu Ferrarija Purosangue dok su dijelili dužnosti za upravljačem na različitim dionicama rute koja je križala dva otoka, ostavljajući autoceste koje okružuju Auckland iza sebe na putu do spektakularno dinamičnog cestama južnih Alpa.

Nakon što su napustili Auckland, koji je i financijska prijestolnica zemlje – i njen najveći grad s populacijom od preko 1,5 milijuna – grupa se prvo uputila prema zlatnom pijesku plaže Waihi prije nego što su krenuli u Tuarangu kako bi istražili legendarnu planinu Maunganaui, ugašeni vulkan koji je svetinja narodu Maori koji dominira obalama Zaljeva obilja.

Drugog dana turneje konvoj automobila stigao je do Rotorue, gdje se nalazi jedno od najaktivnijih geotermalnih polja na svijetu. Tamo su otkrili maorsku kulturu i veliku raznolikost lokalne faune, uključujući kultni kivi, simbol Novog Zelanda. Grupa je potom nastavila prema prekrasnom Taupu, području zelenih brežuljaka s veličanstvenim dramatičnim pogledom na istoimeno jezero.

Sljedećeg dana grupa se uputila prema obalnom gradu Hastingsu gdje su posjetili park šumu Whakarewarewa i divili se impozantnom drveću. Po jakoj kiši također su prošli legendarnu cestu Gentle Annie, koja vijuga kroz brda u unutrašnjosti Sjevernog otoka. Težak izazov koji je Purosangue prihvatio s apsolutnom lakoćom.

U četvrtoj etapi turneje grupa se vozila do Wellingtona, glavnog grada Novog Zelanda, kroz zapanjujuće vinograde poznate vinogradarske regije Martinborough. Posjet Wellingtonu također je pružio savršenu priliku za obilazak radionice koja je proizvela scenografije i kostime za neke od najpoznatijih i nagrađivanih fantastičnih i znanstveno-fantastičnih filmova ikada snimljenih, od kojih su mnogi također smješteni u izvanredan prirodni krajolik arhipelaga.

Prijelaz trajektom na Južni otok

Automobili su potom trajektom prevezeni na Južni otok gdje je tura ponovno krenula iz gradića Blenheima kako bi se istražilo jedno od najpoznatijih svjetskih vinogradarskih područja, Marlborough. Kad su stigli do obalnog grada Kaikoura, sudionici su mogli vidjeti pogled iz zraka na prekrasan morski život južnog Tihog oceana, uključujući mnoštvo kitova i dupina. Poseban i neočekivani večernji sastanak s 166 Interom iz 1948., četvrtim cestovnim automobilom ikad proizvedenim, pokazao se vrlo dirljivom prigodom i poslužio je kao pravovremeni podsjetnik na neusporedivu sposobnost Propinjućeg konja da stvori osjećaj pripadnosti i emocionalnog utjecaja među svojim entuzijastima, nešto što radi više od 76 godina.

Sljedeće odredište bio je živahni kulturni grad Christchurch, prvo naselje u zemlji. Grupa se potom odvezla kroz spektakularne južne Alpe do otočne jezerske regije gdje su se divili zadivljujućem krajoliku oko jezera Tekapo i jezera Pukaki prije nego što su posjetili nacionalni park Aoraki Mount Cook, dom najvišeg vrha zemlje (3724 m/nm) i međunarodne zvjezdarnice.

Živahna i slikovita Crown Range Road dovela je Ferrari Purosangues do šarmantnog Queenstowna, nezaobilazne lokacije na Južnom otoku i nezaboravnog zaustavljanja na putu do najudaljenije točke na turneji, Milford Sounda, spektakularnog i udaljenog fjorda na jugozapadu otoka.

Ovo očarano mjesto, gdje priroda caruje, a tuljani i pingvini obiluju, pružilo je vrhunac avanture dostojne Ferrarijeve tradicije Grand Toura započete 1997. godine, u kojoj su automobili iz Maranella istraživali svaki kutak planeta, pokazujući svoju zadivljujuću svestranost, pouzdanost i sposobnost pružiti jedinstvena uzbuđenja u vožnji.

Cijeli članak pročitajte na tportalu.

Prethodni članakZimska akcija na gume u Motoboxu
Sljedeći članakHyundai najavio osvježeni Tucson